Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

6Şub/200

EDEBİYAT DÜNYASINDA KADIN OLMAK – Fazlı KÖKSAL

Edirne'nin __gal Alt_ndaki D_nemleri - Edirne Tarihi_files

EDEBİYAT DÜNYASINDA KADIN OLMAK – Fazlı KÖKSAL

Nihal Yeğinobalı önemli bir çevirmenimizdir. 1940’lı yıllarda henüz yirmi yaşında “Genç Kızlar” isimli bir roman yazar.

Roman erotik unsurlar da içermektedir. Bir genç kızın "bu kitabı ben yazdım" demesinin tepkiyle karşılanacağını, üstelik hiç bir yayınevinın yayımlamayacağını düşünen Yeğinobalı, kitabı Vincent Ewing isimli ABD’li bir erkek yazardan çevirdiğini söyler. Ve kitap basılır.

Yeğinobalı’nın bu kitabının ilk baskısı kapışılır. Kitap defalarca yeni baskılar yapar. Aradan 60 yılı aşkın süre geçmesine rağmen 2003 yılına kadar kitap Vincent Ewing imzasıyla yayımlanır. İlk kez 2003 yılında kitap Nihal Yeğinobalı imzasıyla Can Yayınları arasında çıkar.

Kitap sinemaya da uyarlanmıştır.. Yeğinobalı'nın senaryosunu yazdığı, Nevzat Pesen'in yönettiği filmde baş rolde Türkan Şoray, Ediz Hun ve Hülya Koçyiğit oynamıştır...

Bu olay, kadınların kitap yazar ve yayımlarken karşılaştıkları güçlükleri göstermesi açısından önemlidir.

Türkiye'de ciddi bir telif hakları sorunu olduğunu göstermesi açısından da önemlidir. Bir çevirmen çıkıp, bu kitabı çevirdim diye veriyor. Yayınevi; yazara (?) telif ücreti ödemeden, kitabın orijinalini görmeden "çeviriyi" yayınlıyor. Hem de çok büyük yayınevleri.

Bu küçük örnek ülkemizde; kadına bakışta da, yayıncılıkta da, telif haklarında da,  emeğe saygıda da katedeceği çok mesafe olduğunu göstermesi bakımından ilgi çekicidir...

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.