Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

23Ara/190

Erken çocuklukta oyunun önemi-1 / Rüyam Alankuş KARGILI

profileErken çocuklukta oyunun önemi-1 / Rüyam Alankuş KARGILI

Oyun çocuğun en ciddi işidir." der Montaigne. Bizim için duygusal bağlarımız, iş hayatımız,ekonomik bağlantılarımız hatta dini inançlarımız ne anlam ifade ediyorsa çocuk içinde oyun ortamı aynı maddi ve duygusal yoğunluğu içeriyor diyebiliriz. Çocukların oyun oynarken size anlamsız gelen noktalara aşırı tepkiler vermeleri aslında bu durumun göstergesidir. Oyun çocuğun en büyük işidir. Oyun, çocuğun zihinsel, bedensel ve sosyal gelişimini hızlandıran en önemli faaliyetlerden bir tanesidir.Çocuklar, yaş dönemlerine göre öncelikle beş duyularını kullanabilecekleri oyunlarla başlarlar.

****

Okul Öncesi çocuğunun en büyük gereksinimi olan oyun, en iyi öğrenme aracıdır oyunun doğal ortamı ve rahatlığı ile ifade becerisi, arkadaşlarıyla ilişkisi, paylaşma ve yardımlaşma duygusu, karşısındakinin duygusunu anlama becerisi, sıra bekleme, arkadaşının sözünü kesmeme, hakkını koruma, başkalarının haklarına saygı duyma ve daha birçok sosyal beceriyi, çocuklar oyun sırasında ve oyunla birlikte hiçbir zorlamaya gerek olmadan kendiliğinden öğrenirler.

****

Oyunu doğru bir iletişim haline getirmek, çocuğa oyun yolu ile yaklaşıp onu tanıyabilmek için eğlence amaçlı da olsa oyun ciddiye alınmalıdır.Çocuk, karşısında kendiyle aynı hisleri paylaşan biri olduğunu fark ettiğinde aradaki yaş farkı önemini yitirir. Bu sayede çocuklar en doğal ve içten haliyle kendini ifade edecek, duygularını olduğu gibi yansıtacak ve size de en doğru gözlemi yapabilme imkanı sunacaktır. Bu süreçte çocuğu ne kadar iyi tanırsanız eldeki parametreleri kullanarak ona o kadar iyi rehberlik edebilirsiniz. Çocuğun ilgisi, yönelimleri, kuvvetli ve zayıf yönleri gibi karakterine ait bulgular onu doğru yönlendirmede en önemli etkenlerdir. Önemli olan bu bilgilere en sağlıklı şekilde ulaşabilmektir. Çocuğu oyun ortamında gözlemlemek onun hayatına anlamlı dokunuşlar yapmak için en doğru zamandır. Özellikle oyun ortamında çocuğun çok fazla sergilemediği davranışların ortaya çıkması onu daha yakından tanıyabilmek için ciddi bir fırsattır. Böylelikle olumlu davranışların pekiştirilerek kalıcı davranışlara dönüşmesini sağlamak gibi olumsuz davranışlar da fark edilerek doğru bir yaklaşımla sönmesi ve tekrarlanmaması sağlanabilir. Kendi ilgi ve isteklerini fazla söyleyemeyen jest ve mimiklerle ifade edemeyen çocukların neleri istedikleri ve ilgi duydukları şeyleri oyunların yardımıyla anlaşılarak bu şekilde bir yönlendirme yapılması sağlanabilir.

https://www.bizimyaka.com/makale/3432772/ruyam-alankus-kargili/erken-cocuklukta-oyunun-onemi-1

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.