Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

19Nis/190

TÖVBEMİZ BERATIMIZ OLSUN – Fahri SAĞLIK

fahri sağlıkTÖVBEMİZ BERATIMIZ OLSUN - Fahri SAĞLIK Karesi Müftüsü

19 Nisan 2019 Cuma  gününü Cumartesi’ye bağlayan gece ( bu gece ) Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Gecesi’dir. Tövbe eden kullarını seven ve tövbelerini kabul eden Rabbimize sığındığımız bu gece yapacağımız tövbemiz beratımız olsun. Bu gece bireysel ve toplumsal anlamda bizlere beratı hak ettirecek  tövbeler edelim. Sadece dilde kalan değil, gönle inen, ruhta yankı bulan, özeleştiri ve tefekkür ihtiva eden tövbeler edelim. Bu gece kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle herkesi camilerimize davet ediyoruz. Hep birlikte Allah’ın evlerine gidelim ve topyekûn tövbe ve istiğfar ederek şahsımız, aile bireylerimiz, yüce milletimiz ve İslam aleminin beraatı için dua ve niyaz edelim. Ta ki, sonsuz merhamet ve mağfiret sahibi olan Yüce Allah’ımız, el açıp yalvardığımız bu gecenin sabahında arınmış, gönlünü salih ameller işlemeye açmış kullardan  olmayı bizlere nasip etsin.

Berat gecesinde “Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim” niyazlarıyla dua edip Yüce Rabbine yalvarıp yakaran Rahmet Elçisi Sevgili Peygamberimiz (sav), bu gece Cenab-ı Allah’ın kendisinden bağışlanma dileyenleri affedeceğini, içtenlikle yapılan tövbe ve duaları kabul edeceğini müjdelemiştir. Bu itibarla Berat gecesi, işlenen hata ve günahlara tövbe ederek, günahların kalplere nakşettiği kara lekeleri silme gecesidir.

Bu gece Şaban ayının on beşinci gecesi. Yüce Allah; “Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.” (Bakara suresi, 2/186)  buyurmaktadır. Kişi kin, düşmanlık, kibir, gurur, içki,  kumar, yalan, iftira ve benzeri günahları işlemeye bulaşmış ise bu gece bunları terk etmeye azmetmelidir.

Bu gece kırılan ümitlerimizi  onarıp yarınlarımıza ümitle bakma gecesidir. Yüce Allah’ın Kur’an-ı Kerim’deki; “De ki: “Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayan, çok merhamet edendir.” müjdesini hatırlayarak  insan kendi özüne dönmeli, ümitlerini canlandırmalı, bağışlama ve bağışlanma duygularını güçlendirmelidir.

Bu gece yapmamız gereken en güzel şeylerden birisi tövbe ve istiğfar etmektir. İşte sizlere örnek bir tövbe ve istiğfar duası sunuyorum.

“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe’l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü’t-tevbete ve’l-mağfirete ve’l-hidâyete lenâ, innehû, hüve’t-tevvâbü’r-rahîm.”

“Ya rabbi! Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma karşı tövbe ettim, pişman oldum. Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne türlü hâl vaki oldu ise, cümlesine tövbe ettim, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm-ü cezm-ü kast ettim. Sen bu tövbemi kabul eyle. Nefsime uyup, şeytana tabi olup da aynı günah ve kusurları bir daha tekrar etmeme imkan verme, Yâ Rabbi. Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki, Peygamberlerin evveli Âdem Aleyhisselâm, ahiri ise Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm, bu ikisi arasında her ne kadar peygamber gelip geçtiyse, hepsine inandım, iman ettim, hepsi de haktır ve gerçektir. Bütün peygamberlere, onlara gönderilmiş olan İlâhi kitaplara ve içindeki emirlere şeksiz ve şüphesiz iman ettim, dilimle ikrar, kalbimle tasdik ediyorum ve yine iman ve ikrar ediyorum ki en son kitap Kur’ân-ı Azimüşşân ve en son Peygamber de Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm’dır.”

Sonra Amentü Duası Okunur.

“Amentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve Rusulihi ve’l-yevmi’l-âhiri ve bi’l-kaderi, hayrihî ve şerrihî minellâhi teâlâ ve’l-bâsü bade’l-mevt. Hakkun, eşhedü en lâ ilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Resûlüh.” Tövbemi kabul eyle Allah’ım. Tövbemi kabul eyle Allah’ım. Tövbemi kabul eyle Allah’ım.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Karesi ve Balıkesir halkımız olmak üzere bütün kardeşlerimin Berat Kandilini tebrik ediyorum. Ülkemizin, âlem-i İslâm’ın ve tüm insanlığın berata nail olmasını, son yıllarda bir türlü istikrara kavuşamayan İslâm dünyasında, kardeşlik, dayanışma, barış, huzur ve güven ortamının yeniden tesis edilmesini, fitne ateşinden, kargaşa ve kaos ortamından uzaklaşmamıza vesile olmasını, İslâm ülkelerinin tekrar ilim, medeniyet, barış ve esenlik coğrafyasına dönüşmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Beratınız mübarek olsun.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.