Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

17Eki/180

Muhalefetin profesyonelliği ve meclis aritmetiği – Ümit KARADUMAN

7Muhalefetin profesyonelliği ve meclis aritmetiği – Ümit KARADUMAN

31 Mart 2019 çok uzak bir tarih değil. Sayılı gün çabuk geçiyor. Hele ki, hiç hazır değilseniz ve gidermemiz gereken eksiklikler var ise zaman dört nala koşan at misali akıp gidiyor. Bugünlerde tüm gözler 2019 da sahneye çıkacak politik aktörlerde. Ben bu yarışta varım diyenlere birer kurtarıcı gözüyle bakılıyor hal böyle olunca sorumluluk kat be kat artıyor.

Sadece başkan adaylarının performansı seçim kazanmaya yeterli mi?

Bu sorunun cevabını 2014'te İzmit seçimlerinde açık ve anlaşılır bir şekilde aldık. Neymiş; yetmezmiş.

Ne yapmalı? Kent yönetmek iddiasında olan siyasi partiler ve başkan adayları seçim öncesi ve sonrası yürütülecek çalışmaların birden çok Paydaşlı olduğunu kabul etmeli. Ne demektir bu? Öncelikle iddialı bi isim bulduk, çıkardık dolayısıyla örgüt bir adım geri durur anlayışı muazzam bir yanılgıdır. Öte yandan örgüt tüm bu çerçevenin üzerindedir bu sebeple yürüten de yöneten de bizatihi örgütün kendisi olur, olacaktır diretmeleri kampanyayı etkiler. Hem de fena etkiler. Sonucu değiştirecek türden bir etkisi olur.

Ola ki, kazanma iddiası olan bir parti seçimi kaybetti. Bu bir yarış kaybetmek de sonuç dahilinde. Her şey bitiyor mu? Halka sunulan projeler, vizyonerlik ve hizmet arzusu bitip tükeniyor mu? Harcanan o kadar emek çöpe mi atılıyor?

Cevap vereyim: Genelde Evet! masa başında yapılan projeler, ağızdan çıkan beylik laflar masada kalıyor. Ancak başka sebepleri de var. Örneğin; belediye meclislerine liste hazırlarken gözetilen dengeler konusu. Elbette toplumun her katmanının ulaşabildiği, temsil edildiği bir yapı oluşturulmalı ancak çizilen büyük resmin dışına taşan ne varsa naif hareketlerle temizlenmeli. Kenarda bırakılmalı.

Muhalefetin her zaman yetkisi vardır. Yönetmek kadar denetlemek de icracı bir özelliğe sahiptir. Kurulan her düzeneğin kanuni bir karşılığı olacak yahut ücret mukabili bir iş, eylem olacak diye değişmez maddeler yok. Bu sebeple belediye meclisleri sıkı bir muhalefet denetimini hak ediyor. Hangi parti hangi aday belediye seçimlerini kazanırsa kazansın belediye meclisleri yönetim süreçlerine fiilen iştirak etmelidir. Nasılsa kaybettik belediye meclis toplantılarının ne önemi var, yetki yoksa söz boşa düşüncesi inşa edilemeyen zaferin yıkımıdır.

Mücadeleyi şahsi ikbal hevesi için sürdürenler bu teslimiyeti kabul edebilir ancak niyeti halka gönülden hizmet etmek isteyenler kolay pes etmez.

http://www.astakoshaber.com/yazar/umit-karaduman/muhalefetin-profesyonelligi-ve-meclis-aritmetigi/328.html

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.