Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

24Kas/110

Mevcut yapılarımız depreme ne kadar dayanıklı?

4 Mevcut yapılarımız depreme ne kadar dayanıklı?

Kocaeli Aydınlar Ocağı Kasım ayı toplantısında konuşan Prof. Dr. Salih Zeki Bulut; Maalesef mevcut yapılarımızın büyük kısmı depreme uygun ve hazır değil dedi.

Kocaeli Aydınlar Ocağının İzmit Öğretmen Evinde gerçekleşen toplantısında 1999 Marmara ve 2011 Van Depremleri ile ilgili fotoğrafları slayt olarak gösteren ve bilgi veren Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi emekli Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Bulut; “Maalesef mevcut yapılarımız büyük kısmı depreme dayanıklı değil. Hepimizin ortak kusuru ile sebep olduğumuz Türkiye ‘de mevcut yapı stokunun depreme dayanıklı olmadığını dikkate alarak gerekli güçlendirme işlemleri geciktirilmeden bir an evvel yapılmalıdır. Bunun için üniversitelerimizin öğretim üyelerinin gözetiminde yapılacak tespitler ile mevcut yapılarımızın güçlendirme projeleri bir program dahilinde acilen yapılmalıdır.

Mevcut yapılarımızın ileride olabilecek depremlerde can ve mal güvenliğine dayanıklı yapılabilmesi uzmanlık gerektiren bir konudur. Bunun için inşaat mühendisliğinde yapı ve geoteknik konularında yüksek lisans ve/veya doktora yapmış uzman teknik elemanlardan yararlanılmalıdır.

Marmara depremi sonrası çıkarılmış olan yapı denetim kanunu yerine, bu uzman teknik elemanlara müşavirlik ve danışmanlık görevi verilmelidir. Yeni yapılacak ve mevcut yapılarımızın tasarım ve denetimi bu uzman teknik elemanlarca yürütülmelidir. Çevre ve Şehircilik bakanlığımızın yapı denetim firmalarının yerine teknik müşavirlik kuruluşlarının yer alması doğrultusunda çalışmalar yapması da konunun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.” Dedi.

Toplantıya katılanlar

Av. Ruhittin Sönmez’in ev sahipliği yaptığı toplantıya; Kocaeli Aydınlar Ocağı eski Başkanları Nihat Gürer, Dr. Halil İbrahim Kahraman ve Ahsen Okyar, emekli İl Müftüsü Hikmet Kutlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Tahir Akman, Kızılay Kocaeli Şube Başkanı Muzaffer Şişmanoğlu, Ecz. Selçuk Arslan, İşadamı Selahattin Türkmen, Körfez Belediye Başkan Yardımcısı Selahattin Kabadayıoğlu, Ziraat Mühendisi Hasan Uzunhasanoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Doğan Kara, son Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman, Kocaeli Çukurovalılar Derneği Başkanı Erdoğan Davut, eski Bahçecik Belediye Başkanı İbrahim Gencer, Diş Hekimi Ömer Erdal, İnşaat Yüksek Mühendisi Mithat Bora Bulut, İşadamı Muharrem Okutan, Makine Mühendisi İdris Karakaş, Derince Belediyesi Evlendirme Memuru İbrahim Abdullah Patan, Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Yunus Özen, Kültür Dershanesi Kurucusu Ali Aydemir, Kimya Mühendisi Cahit Büyükkanber, Süperlas A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Balkaya, İşadamı İhsan Kutlu, Tarihçi Nihal Özgirgin, Yüksek Mimar Mustafa Soydabaş, e. İSKİ Yönetim Kurulu üyesi Musa Ordu Kocaeli Kandıralılar Derneği Başkan Yardımcısı Erdal Baykara, Dr. Hasan Dermenci, Makine Mühendisi Çetin Mut, Derince İlçe Milli Eğitim Müdürü Remzi Turan, emekli Seka Daire Başkanı İlhan Özsoy, Tekstilci İşadamı Serhat Duyar, Tuhafiyeciler Odası Başkanı İsmail Çevikel, Burak Şirket Müdürü İbrahim Yılmaz, Dr. Mehmet Ayas, Makine Mühendisi Hüseyin Taşar, Yüksek Mimar Mevlüt Sarı, Nuh Çimento İlköğretim Okulu Müdürü Abdurrahman Öz, Bağırganlı Taflan Koyu Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Barlak, Makine Mühendisi İsmail Kaya, Final Dersaneleri Kurucusu Kadir Durgun, Derince Posoflular Derneği Başkanı Hamit Akbulut, Avukat Selim Selami Çakıcı, Makine Mühendisi Dr. Cumhur Özgirgin, Endüstri Mühendisi Mustafa Toka katıldı.

Plaket ve hediye

Soruları cevaplayan Prof. Dr. Salih Zeki Bulut’a emekli İl Müftüsü Hikmet Kutlu plaket, Süperlas Genel Müdürü Ahmet Balkaya da Derneğin hediyesini takdim etti.

1 Toplantıyı sunup Yöneten Kocaeli Aydınlar Ocağı Genel Sekreteri Hasan Uzunhasanoğlu

2 Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez açış konuşmasını yaparken

3İzmit Öğretmen Evindeki toplantıya katılanlar

4 SAÜ Mühendislik Fakültesi emekli Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Bulut derpem değerlendirmelerini sunarken

5 Diş Hekimi Ömer Erdal, Ahsen Okyar ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Doğan Kara

6 Slaytlarla Deprem görüntüleri

7 Av. Ruhittin Sönmez ve Emekli İl Müftüsü Hikmet Kutlu, Prof. Dr. Salih Zeki Bulut’a plaket takdim ederken

8 Süperlas Genel Müdürü Ahmet Balkaya, Prof. Dr. Salih Zeki Bulut’a Derneğin hediyesini takdim ederken

 9 Topalantıya katılanlar Prof. Dr. Salih Zeki Bulut ile birlikte

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.