Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

30Ağu/180

Kurban Bayramı Hazırlığı ve gerçekleşenler..

1Kurban Bayramı Hazırlığı ve gerçekleşenler.. –1 / Ahsen OKYAR

Kurban Bayramı hazırlığı tempolu bir şekilde ve plana uygun olarak bizim evde başladığında takvimler 21 Temmuz’u gösteriyordu.

Kandıra'ya gidip, Kocabayramlar’daki Fındık toplamaya katıldığımız da Köydeki evin temizliği birkaç kere elden geçirilerek ve bayrama hazır hale getirilmesinde eşim Nursel hanım başta olmak üzere büyük kızım Neslihan ve Üniversiteli kızım Zeynep Gökçen çok büyük bir emek harcadılar.

19 Ağustos 2018 tarihinde ilk akraba ve komşularımıza gönderdiğim mesajımda; “Kocabayramlar’da BAYRAM; 22 Ağustos Çarşamba Saat: 21:00-22:00 Maç 22:30 Köy Meydanı Konferans Samet ÇAKIR Yerli Tohumlar ve Tarımsal İlaçlar ve Çağrı BAŞARAN (KOU Felsefe) mezuniyet pastası kesimi.. Farklı bir bayramda buluşmaya davetlisiniz.. Ailece teşriflerinizi.. KOCABAYRAMLAR KÜLTÜR PLATFORMU”

21 Ağustos 2018 tarihinde gönderdiğim 2.mesajda; “Bayramınız mübarek olsun. 22 Ağustos Çarşamba Saat:12.00'den itibaren Kocabayramlar'daki evimizde bayramlaşmaya bekliyoruz. Ersin BAYKARA ve KARDESLERİ” diyerek bayram mesajlarımızı tamamlamış olduk.

20 Ağustos Pazar günü Cicilli'den Polis emeklisi Nurettin Aydemir dayının vefatı haberi Kandıra'ya gitmemiz zaruretini doğdu.

Yıllardır gelenek haline gelen arife günü; önce Kocabayramlar Kabristanı ve sonrasında da Kandıra Asri mezarlıkta ailemizden ebediyete yolcu edilenlerin ziyareti otomatik olarak bir gün önceye alındı.

Oğlum Burak Okyar'ın yönetiminde eşim Nursel hanımla birlikte Pazar günü öğleden sonra başlayan yolculuğumuz da, Çal yakınlarında önümüzde giden otomobilin Ersin Baykara ağabeye ait olduğunu ve direksiyonda da en küçük kayınbiraderim Sabahattin Baykara olduğunu gördük. Peşlerine takıldık ve kısa zamanda Kocabayramlar kabristanına ulaştık. Babamız Koreli Sadettin Baykara, annemiz Fevziye Baykara, ailenin büyüğü Enise Baykara, Sadi amcamızın eşi Ferdane Baykara, amcamız Sürkan Baykara, Ersin ağabeyin eşi yengemiz Nedifer Baykara ve yeğenimiz Muhammet Baykara başta olmak üzere kabristanda bulunan yakın ve komşularımız için dua ettik.

Kandıra Asri mezarlık ziyaretinde de amcam Cemil Okyar, babam Muhsin Okyar, annem Şükriye Okyar, büyük ağabeyim İhsan Okyar ve yengem Şevkiye Okyar başta olmak üzere diğer yakın ve komşularımız için rahmet dileklerimizi tekrarladık.

İkindi ezanı öncesi Cicilli’ye intikal ettiğimizde dayımız Nurettin Aydemir için toplanan büyük bir kalabalık ile karşılaştık. İkindi namazı sonrasında evlerinin önüne gidildi. Uzun yıllar Diyanet teşkilatında İmam Hatip olarak çalıştıktan sonra emekli olan Kenan Yılmaz hocamız tarafından Cenaze namazı kıldırıldı.

Dayımızın Mantarcılar Mezarlığına defnedilirken, yıllardır görüşemediğimiz birçok akraba ve dostla da selamlaşma imkanı bulduk.

Kocabayramlar’a geldiğimizde hemen evde bir hafta önce bayram hazırlığı için yapılan temizlik tekrarlandı.

Hasan Kardeşim ve eşi Fatma hanım ile birlikte geldiğimiz Kocabayramlar’dan Muhammet Altınten ve ailesi bizi uğurlarken Serkan Bayram'ın işe yetişmek üzere yola çıktığını görünce otomobilimize davet ettik ve İzmit seyahatimizi güzel bir sohbetle tamamladık.

Bayramın birinci günü olan 21 Ağustos Salı sabahı saat: 05:30 sularında yoğun bir telefon trafiği sonrasında kayınbiraderim Hasan Baykara'nın aracı ve oğlum Burak Okyar ile Sakarya'ya hareket ettik. Köfteci Yusuf’un önünde Muhammer Kırdemir ve ailesini bizi bekler bulduk. Saat:06:00 kararlaştırılan buluşma 05.54'de gerçekleşti. Daha Uzuntarla'ya gelmeden en küçük torunum Mete’nin babası Cem Küçük'te aracı ile kafileye dahil oldu.

Adapazarı'nı geçtik. 10 km den fazla gittik ve sonrasında sağ tarafta Çaykışla ve Şeyhköy tabelasını görünce hemen İstanbul- Ankara anayolundan ayrıldık. Şeyhköy'e geldiğimizde daha Bayram Namazına bir saate yakın süre vardı. Ancak Cami etrafındaki kahvelerin lebalep dolu olması bizi hayrete düşürdü. Önce çaylarımızı içtik. Sonrasında da Şeyhköy Camiinde Bayram namazımızı eda etme fırsatı bulduk.

Cami çıkışından sonra Şeyhköy çıkışındaki kesim alanına geçtik. Dördüncü olarak kesilen kurbanımız 5.numara ile parçalanma işlemine tabi tutuldu. 7 eşit parçaya bölünen kurbanımızı et ve kemikleri ayrı ayrı torbalara dolduruldu. Herkesin araçlarına torbaları yüklendi ve İzmit'e saat: 10:30 sularında döndük.

Kurban et ve kemikleri balkonumuza işlem yapılmak üzere yerleştirildi. Gelen telefon ile anlaşıldı ki Muhammer kardeşime bir kemik torbası fazla ve bize de bir et torbası fazla yüklenmiş. Bir müddet sonra gelen Sevdiye yengemize etleri, bize de kemikli etlerimiz teslim edildi.

Biraz sonra Neslihan kızım ve torunlarımız Efe ve Mete, babaları Cem Küçük ile gelince, Balkonda hummalı bir çalışma başladı. Masanın baş tarafında yer alan Zeynep Gökçen kızımın fedakarca ve ustaca kurbanı işlemesi, uzun yıllar hafızalarımızdan silinmeyecektir.

Eşim Nursel Hanım ve Cem oğlumuzun hisseleri ile üç hisse olarak girdiğimiz heybetli Kurbanımızdan hemen hemen hiç yağ çıkmaması da dikkatimizi çekti.

Akşamın ilerleyen saatlerine kadar süren Kurban etlerinin ayıklanma işlemi tamamlandığında herkes bir derin oh! çekti. Allah kabul etsin. Kurbanlarımızı yerine ulaştırsın.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.