Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

20Ara/170

Bakan ve milletvekillerinden güfte, Amir Ateş’ten beste..

IMG_2529

14 Aralık 2017 Perşembe / İstanbul Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde Bakan ve milletvekillerin şiirlerinden, Amir Ateş’in bestelerinden oluşan bir konser icra edildi.

Bu konserde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ali Coşkun, eski bakanlarımızdan Hasar Basri Aktan, milletvekili ve vali olarak yıllarca görev yapan Necati Çetinkaya ve Saffet Arıkan Bedük’ün de güftelerinden Amir Ateş Bestesi eserler icra edildi.

Türk Halk Müziği Sanatçısı Recep Ergül konseri sunup solistleri takdim ederken bestekar Amir Ateş ile zaman zaman sohbet ederek seyircileri konu hakkında bilgilendirdi. İki saat süren konserde; Kültür Bakanlığı Sanatçısı Canan Sezgin Geylan, Yahya Geylan, Murat Demirhan ve Psikiyatrist, psikoterapist, bağımlıları müzikle tedavi eden, İTÜ Rektörü Danışmanı Yrd.Doç.Dr. Adnan Çoban solist olarak izlendi. En sonunda bütün  solistler, bestekar ve sunucu da sahne olarak vokal yaptılar.

Kandıralılar da konserde 

Amir Ateş’in bestelerinin seslendirildiği konsere; Eski Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya, Beyin Cerrahı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, Yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Şahlanış Hareketi Genel Başkanı Mehmet Mahmut Yıldız ve çok sayıda müzik sever salonu doldururken, Kocaeli Kandıralılar Derneği Denetim Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, Sanayici Günay Gülcü, Fevzi Genç, Ekonomist Cihat Kaymas, Orhan Çakar, Ekonomi Bakanlığı İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Eğitim Uygulama Müdürü Necati Korkmaz’da hemşehrileri Amir Ateş’i yalnız bırakmadı.

Amir ATEŞ kimdir?
Amir Ateş(1942-Kandıra) de yaşayan bestekarlarımızın önde gelen isimlerin başında gelir. Babası Hafız Vehbi, annesi Dürdane Hanımdır. Amir Ateş önce memleketinde babasının da teşvikiyle hafız oluyor. Sonra İstanbul’a giderek(1956), önemli bir din adamı Hacı Hafız Hasan Akkuş’un talebesi oluyor. İcazetini aldıktan sonra hafızlık ve duahanlıkla mevlithanlık yapıyor.

Amir Ateş, Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Türk Sanat Musikisi derslerine başlıyor. Emin Ongan, Yesari Asım Arsoy, Saadettin Kaynak, Kemal Batanay, Prof.Dr. Alaattin Yavaşça, Yıldırım Gürses, Halil Can ve Sabahattin Volkan gibi ustalardan dersler alıyor, usuller öğreniyor.

Amir Ateş, Melek Hiç’in sözlerini yazdığı “Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağın” ile Rahmetli İlhan Behlül Pektaş’ın dizelerinden bestelediği “Ben Seni Unutmak İçin Sevmedim” ve “Seni Ben Unutmak İstemedim ki” ile şöhreti yakalıyor. Yıllarca dillerde ve gönüllere kalarak söylenen  “Maziyi Kadehlerden İçin”, “Eylül Akşamları” ve Bir Masal Yağmuru” da dikkat çeken bestelerindendir.

Rahmet ve Gazap, Zeynepler Ölmesin, Üvey Ana, Yarın Ağlayacağım, Solan Bir Yaprak Gibi ve Hayatım Senindir adlı sinema filmlerinin de müziği Amir Ateş’e aittir.
Bugün için 1000’ün üzerinde eseri mevcut.

Bir çok kamu ve özel kuruluşlara korolar kurdu, çalışanlarını Türk Sanat Müziği ile hemhal eyledi. Bu korolar hala çalışmasını sürdürüyor. Okul, enstitü, fakülte ve diğer yerlerde Türk Sanat Müziği dersleri de veriyor.

Üsküdar Türk Musiki Cemiyeti’nin başkanlığını yapan Bestekar Amir Ateş, ilahi repertuvarımıza da yenilikler getiriyor. İstanbul’da Şair Bekir Sıtkı Erdoğan’ın(1926-2014) Yunuslayın isimli şiirini hicaz ilahi olarak besteliyor.

Bir kıtası şöyle;
“İçimde bir dertli bülbül/Öter Yunus Yunus diye/Söz bahçemde her gün bir gül/ Biter Yunus Yunus diye/ Bir ateş ki içten içe/Halim duman gündüz gece/Göğe her doğrulan baca/ Tüter Yunus Yunus diye/Yol bulup yoldan ileri/Ararım yıllardan beri/Çağrılarım ta gökleri/Tutar Yunus Yunus diye.”

Ali Tekintüre’nin dizelerinden “Gel Şükret” ilahisi de öyle; “Yaşıyorsan gel şükret/Hiç doğmadan ölen var/ İsyan etme, dua et/ Her şeyi bir gören var/ Ne verirsen elinle/O gidecek seninle/ Kırma kulu dilinle/Mahşerde bekleyen var.”

IMG_2529Bestekar Amir Ateş Ali Emiri Kültür Merkezi sahnesinde

IMG_2492Fevzi Genç, Şahlanış Hareketi Genel Başkanı Mehmet Mahmut Yıldız, Günay Gülcü, Ahsen Okyar, e. AB Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya, Orhan Çakar, Cihat Kaymas, Yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, e. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ali Çoşkun, Necati Korkmaz

IMG_2480 Kültür Bakanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Sanatçısı Canan Sezgin Geylan, Sanatçı Yahya Geylan, Bestekar Amir Ateş, Murat Demirhan, Yrd.Doç.Dr. Adnan Çoban, Türk Halk Müziği Sanatçısı Recep Ergül

IMG_2566Fevzi Genç, Şahlanış Hareketi Genel Başkanı Mehmet Mahmut Yıldız, Günay Gülcü, Ahsen Okyar, Orhan Çakar ve Cihat Kaymas

IMG_2498Cihat Kaymas, Dr. Alaattin Büyükkaya, milletvekili ve vali olarak yıllarca görev yapan Necati Çetinkaya, Ahsen Okyar, Günay Gülcü, Fevzi Genç

6

7Bestekar Mevlidhan Amir Ateş ve İzmitliler ( Fevzi Genç, Cihat Kaymas, Dr. Alaattin Büyükkaya, Günay Gülcü, Bestekar Amir Ateş, Ahsen Okyar, Necati Korkmaz, Mehmet Mahmut Yıldız, Orhan Çakar

IMG_2486

10Fevzi Genç, Şahlanış Hareketi Genel Başkanı Mehmet Mahmut Yıldız, Günay Gülcü, Ahsen Okyar, Orhan Çakar

11İTÜ Rektörü Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Adnan Çoban ve İzmitliler (Fevzi Genç, Cihat Kaymas, Günay Gülcü, Yrd.Doç.Dr. Adnan Çoban, Necati Korkmaz, Ahsen Okyar, Mehmet Mahmut Yıldız, Orhan Çakar

12Fevzi Genç, Şahlanış Hareketi Genel Başkanı Mehmet Mahmut Yıldız, Günay Gülcü, Ahsen Okyar, Orhan Çakar,

13Fevzi Genç, Beyin Cerrahı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, Ahsen Okyar, Günay Gülcü

14

15Cihat Kaymas, Bestekar Amir Ateş, Necati Korkmaz

16Cihat Kaymas, Sanatçı Yahya Geylan ve eşi Kültür Bakanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Sanatçısı Canan Sezgin Geylan, Ahsen Okyar, Fevzi Genç, Günay Gülcü, Orhan Çakar

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.