Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

31Eki/110

Sakarya Aydınlar Ocağı Tarafından Cumhuriyetin Kuruluşunun 88.Yılı Kutlandı

PA280525 Sakarya Aydınlar Ocağı Tarafından Cumhuriyetin Kuruluşunun 88.Yılı Kutlandı

Sakarya Aydınlar Ocağı tarafından “Cumhuriyet ve Gençlik” konulu bir panel düzenlendi. Panele Adapazarı Kaymakamı Akın YILMAZ, İnşaat Mühendisleri Sakarya Şubesi Başkanı Hüsnü GÜRPINAR, Sakarya Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Recai ÇOŞKUN, Prof. Dr. Seyhan FIRAT, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Salih Zeki BULUT, Doç. Dr. Türker EROĞLU, Sakarya Araştırma Hastanesi göz polikliniği şefi Doç. Dr. Gürsoy ALAGÖZ, Yrd. Doç. Dr. Türker Fedai ÇAVUŞ, Yrd. Doç. Dr. Köksal ŞAHİN, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin SÖNMEZ, yönetim kurulu üyesi Mithat Bora BULUT, İlim İstişare Kurulu Başkan Vekili Ahsen OKYAR, Yalova Üniversitesi öğretim görevlisi Yunus ÖZEN ve Sakarya Aydınlar Ocağı yönetim kurulu üyeleri Doç. Dr. Vahit İMAMOĞLU, okutman Âdem ARI, Mehmet MUTİ, Hasan SAKA ile öğrencilerle, davetliler katıldı.

Panele konuşmacı olarak Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehdi ERGÜZEL, tarih bölümünden Dr. Serkan YAZICI, öğrenci Mehmet Caner ÇAVUŞ ve İktisat Fakültesi son sınıf öğrencisi Feyza Yıldız YURTAL katıldı.

Panelin açılışında konuşan Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal CERRAHOĞLU, derneğin amacını, çalışma alanlarını, Kurtuluş savaşında verilen mücadeleyi, Cumhuriyetin kolay kurulmadığını, isimsiz kahramanların, Nine Hatunların, Koca Yusufların Atatürk ve arkadaşlarının verdiği mücadeleyi unutmamak gerektiğini söyledi.

Paneli yöneten Prof. Dr. Mehdi ERGÜZEL yaptığı konuşmada Cumhuriyet kurulmadan Kurtuluş savaşı yıllarında, Cumhuriyetin kurulma aşamasında ve sonrasında Atatürk’ün verdiği mücadele hakkında konuştu.

Dr. Serkan YAZICI: İki temel konu üzerinde durdu. Birincisi Cumhuriyet binlerce yıllık bir maziye sahip olduğunu, Cumhuriyet tek bir ailenin egemenliğine dayalı monarşi gibi yönetim anlayışının tersine eşitlik prensibi üzerine inşa edilen bir yönetimdir. İkincisi Cumhuriyet ve ilkelerini yaşatmak, geleceğe taşımak için gençlere ihtiyaç olduğunu, onları tarih bilinciyle yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Feyza Yıldız YURTAL: İçimdeki Cumhuriyet konulu konuşmasında, Cumhuriyet seçme, seçilme hakkıydı, daha özgür bir yaşamdı, laikti cumhuriyet, Biz bunları ezberledik. Fakat “Cumhuriyet” sadece bu olmamalı dedim kendimce; özgürce konuşulan tertemiz bir dil, hoşgörü, sabır, inanç, kültürümüzü, benliğimizi koruma ve milli bir devlet anlayışı olmalıdır diye düşünüyorum dedi. Anladım ki asıl cumhuriyet, bizim beynimizde, kalbimizde…”Ne mutlu Türküm” diyebilmekte. Türkiye Cumhuriyeti’ni kendi içimizde kendi beynimizde sahiplenebilmekte…

Ben; bayrağımla, dilimle, dinimle, toprağımla “cumhuriyetim”…Şahadet getirerek şehitliğe ulaşanlarla…

Ben ve benim gibiler… Biz kazanın dibinde kalan “Cumhuriyet umuduyuz!” dedi.

Mehmet Caner ÇAVUŞ: “Cumhuriyetten Milli Bilince”konulu konuşmasında Cumhuriyet milletlerin kendilerini yönetecek olan kişileri seçmeleri anlamına gelmektedir. Ancak bunun dışında Cumhuriyet, milletlerin karakterleri doğrultusunda anlam kazanan, maddi ve manevi yönlerde derin izahatlara ihtiyaç duyabilecek bir şekil alabilmektedir. İşte bunun en önemli örneklerinden birisi Türkiye Cumhuriyeti yani bizim mukaddes vatanımızdır. Türk milletine cumhuriyetin kattığı yenilikler elbette çok mühimdir. Cumhuriyetin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletini muasır medeniyetler seviyesine getirmek üzere yaptığı inkılâplar milletimiz için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Panel sonunda konuşan Adapazarı Kaymakamı Akın YILMAZ Cumhuriyet ve Gençlik konulu panelde konuşan gençleri tebrik ettiğini, geleceğimizi gençlere rahatlıkla emanet edeceğini söyleyerek daha fazla çalışmaları, geçmişi, bugünü iyi analiz edebilmeleri ve gelecek için çok çalışarak Cumhuriyeti yaşatma arzusu da olmalarını ifade etti.         

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal CERRAHOĞLU(Bilim Uzmanı) 31.10.2011

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.