Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

23Ağu/170

Kandıra… / Orhan BALCI

Kandıra… / Orhan BALCI
İlimizin 12 ilçesinde biri olan Kandıra, bir çok özelliğiyle gündeme geliyor.
Bundan sonra da gelmeye devam edecek.
İl ve ülke genelinde Kandıra ismi hep konuşulurken, özellikle son yıllarda turizm konusunda önemli bir yer sahibi elde etti.
Yoğurdu,
Keten Bezi,
Mandası,
Mancarlı Pidesi,
Sanatçıları,
Karadeniz Sahili,
Balığıyla,
Çarşamba günkü pazarları,
İşadamları,
Siyasetçisi,
Kandıra’nın dünde, bugünde gelecekte de öne çıkan özellikleri oldu.
Özellikle yoğurdu ile sıkça konuşulan Kandıra’nın bu alanda daha evvel olduğu gibi bu yıl da “Kandıra Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri ve Yoğurt Festivali” düzenlenecek.

Daha evvel Kandıra’nın her evindeki dokuma tezgahlarında el emeği göz nuruyla dokunan “Keten Bezi” günümüzde az rastlanır bir şekilde dokunmasına karşın hala karşılığı olan bir obje.
Hayvancılığın adeta yok olduğu günümüzde Kandıra’daki manda besleme alışkanlığı da ortadan kalkmaya yüz tutsa da verilen teşfiklerle yeniden canlanması için çaba sarfediliyor.
Kandıra’nın ve ona bağlı mahallelerde olmazsa olmazı olan “Mancarlı Pide ve Ayran” ikramı geleneği devam ediyor.
Mustafa Kandıralı, Türkan Kandıralı, Amir Ateş gibi sanatçıların çıktığı Kandıra’da isimsiz bir çok klarnet ustası da dün vardı bugünde hala düğünlerde boy gösteriyor.
Kefken, Kerpe, Kovanağzı, Cebeci, Bağırganlı plajlarıyla yerli yabancı turistlerin uğrak yeri olan Karadeniz Sahili her yıl yeni gelişimiyle adından çok sık söz ettiriyor. Yapılan çalışmalarla Cebeci, Kerpe ve Bağırganlı Plajları’nın “Mavi Bayraklı” olması da ilgiyi daha da arttırıyor.
Özellikle palamut mevsiminde Kandıra çıkan balıklarıyla ülkenin gözünü diktiği yer oluyor.
Kandıra’da yapılacak her türlü etkinlik seçim zamanı siyasilerin yapacağı çalışmalar “Çarşamba Günü”ne endeksleniyor. Çünkü, Kandıra Pazarı Çarşamba günü kuruluyor. Eskiden köy şimdi mahalle denilen yerlerden herkes bu pazara geliyor. Böylesi kalabalık bir pazara yönelik yapılan çalışmada hem pazarı canlı tutuyor hemde herkese ulaşma olanağı sağlanıyor.
Hem yörede hem de ilimizde yer alan sanayi kuruluşları ve kobilerin sahipleri arasında bir çok Kandıralı yer alırken hem bölgeye hem de ülke ekonomisini katkı sağlıyorlar.
Kandıra’nın en önemli özelliğinden biri de yetiştirdiği siyasetçilerdir. Rahmetli Turan Güneş, Rahmetli Nihat Erim, Rahmetli Abdullah Köseoğlu, İzmit Belediye Başkanlığı ve Milletvekilliği yapan Erol Köse, Sağlık Bakanlığı yapan Kazım Dinç’i sayabiliriz.
Ülkemizin ilk kadın valisi ünvanını alan Lale Ataman’ın babası Kocaeli Senetörlüğü yapan Abdullah Köseoğlu, dayısınında Nihat Erim olması, önce akademisyen olan sonra siyasete atılan Prof. Dr. Hurşit Güneş’in Turan Güneş’in oğlunun olması Kandıra’dan bürokratta çıktığının en önemli göstergesi.
Kandıra her geçen gün ilimiz ve ülkemizin hatta Avrupa’nın isminden bahsettiği bir ilçe olarak gündeme gelmesine karşın özellikle turizm konusunda yapılan çalışmaların yeterli olmaması, bölge halkının ve gelen turistlerin en büyük şikayeti olarak öne çıkıyor.
Ulaşım konusunda yaz aylarında Büyükşehir Belediyesi’nin koyduğu seferler önemli bir açığı kapatırken kış aylarında ulaşım için sıkıntı yaşanıyor.
İzmit Kandıra Yolu’nda ve Kefken Kerpe yol ayrımında meydana gelen kazalar, şikayet edilen bir başka nokta oluyor.
İzmit Kandıra arasında yapımına başlanan Duble Yolun bir önce tamamlanması ise ortak istek.
Belediye Başkanı Ünal Köken’in ise, daha aktif çalışması, daha çok proje ürütmesi isteniyor.
Kandıra üzerinde iyi çalışılırsa yaz kış ilimizin turizm konusunda en önemli ilçesi olur diye düşünüyorum ve bu çalışmayı bu planlamayı bekliyorum…

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.