Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

13Ağu/170

İNSANLARLA KUCAKLAŞIN! – Yrd.Doç.Dr. Zülfikar ÖZKAN

İNSANLARLA KUCAKLAŞIN! – Yrd.Doç.Dr. Zülfikar ÖZKAN

Anne karnında gelişen ilk duyumuz dokunma duyusudur. Derimiz, beynimizle çok sıkı bir bilgi alışverişi içindedir. Dokunma duyusu ve bedensel hisler, varlığımızı onaylayan çok farklı mesajları iletme yolu olarak kullandığımız duyumuzdur.

Bir insana soru sorduğumuz zaman koluna hafifçe dokunduğumuz takdirde evet cevabı alma ihtimalimiz çok artar. Çünkü tensel ve fiziksel temas, yakınlık, güven ve işbirliği yapma isteğini artırır. Bunun sebebi oksitosin hormonunun salgısının artmasıdır. Sarılmak, dokunmak, koku ve sesler yolu ile oksitosin hormonu aktifleşmektedir. Hatta bir başkasına iyilikte bulunmak dahi, oksitosin hormonunun salgılanmasına ve aktifleşmesine yardımcı olmaktadır.

Anne bebeğine sarıldığında, iki insan tokalaştığında oksitosinin beyindeki salgılanması artar. Böylece gerginliğimizi azaltan, karşımızdakine güvenmemizi kolaylaştıran, bedenimizdeki iyileştirici tepkimeleri tetikleyen ve daha iyi hissetmemizi sağlayan bir etkiler bütünü oluşur ( Sinan Canan, Beynin Sırları, s. 207).

Kucaklaşmanın fizyolojik ve psikolojik yararlarına paha biçilmez. Kucaklaşma sevginin sıcacık ve dostça gösterilmesidir. Sarılmak insanı rahatlatır. Sarıldığımızda acılarımız azalıyor, sevinçlerimiz çoğalıyor.

Hayvanlar birbirlerine sarılıyor. Bebekler birbirine sarılıyor. Bebekler kucak ve sarılma olmazsa gelişemezler. Hatta hiç kucaklanılmayan bebekler ölür.

Aile terapisti Virginia Satir’in teorileri doğrultusunda yapılan birçok bilimsel araştırmanın sonucu şunu gösteriyor:
"-Ayakta kalabilmek için günde dört kez kucaklanmaya ihtiyacımız var. Başarılar elde edebilmek ve duygusal sağlığımızı korumak için için günde sekiz kere kucaklanmaya ihtiyacımız var. Büyümek ve gelişmek içinse günde on iki kere kucaklanmaya ihtiyacımız vardır"

Çoğumuz bebek ve çocuklara sarılırız ama yaş ilerledikçe sarılmalar azalır. Özellikle ergen yaşlardan itibaren çocuklarımızla sarılmamızda bariz bir azalma olur.

Hava, su, gıda, barınak, giysi gibi sarılmakda bir ihtiyaçtır. Bunlardan biri bile olmazsa yaşayamayız.

Sabah uyandığınızda ilk işiniz evdeki insanlara sarılmak olsun. Eşinize, çocuklarınıza, arkadaşlarınıza, sevdiğiniz iş arkadaşlarınıza sarılın.

Kucaklaşma, yüreklerin sevgiyle el sıkışmasıdır.

Kucaklaşma bir bumerang etkisi yapar. Aynı anda size döner.

Kucaklaşma, sevgiyi iletmede sözlerden daha etkilidir.

Kucaklaşma enerji taşıma ve aktarma yoludur. İki tarafın da enerjisi artar.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.