Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

16Oca/170

Mali Müşavirleri fidye virüsü etkiledi – Pınar Gül

20170115022643mus-man  Mali Müşavirleri fidye virüsü etkiledi Haber Pınar Gül

Milyonlarca bilgisayar kullanıcısını ilgilendiren fidye virüslerinin yeniden yayılmasıyla birlikte İzmit’te 250 yeminli Mali Müşavir’in de etkilendiği iddia edildi

Mail yoluyla bulaşan fidye virüsleri, tekrar gün yüzüne çıkmaya başladı. Bilgisayardaki tüm dosyaları şifreleyen bu virüsü kırmak amacıyla da belli bir ücret isteniyor. Bu saldırıların olabileceğini önceden açıklayan Sibel Saldırı Uzmanı Bilal Çoban’ın uyarıları doğru çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da “ABD merkezli siber saldırı yapıldı” açıklamasının ardından devlet tarafından gerekli önlemler alınmaya başlanırken şimdi de Fidye Virüsü (CRYPTOLOCKER) ortaya çıktı

‘VİRÜSE KARŞI ÖZEL PROGRAM’

Fidye virüsünün yayılmasıyla birlikte harekete geçen İzmit Belediyesi Genç Girişimciler Merkezi’nde faaliyetlerini sürdüren Siber Saldırı Uzmanları Dönence Güvenlik Hizmetleri Sahibi Bilal Çoban ve 9 Piksel Sahibi Cem Çelik, virüsten korunmak için özel program hazırladı. Hazırlanan bu program sayesinde virüs bilgisayara girmediği gibi verilerin de kaybolmasına izin verilmiyor.

‘HEPSİ ŞİFRELENİYOR’

Fidye Virüsü ile ilgili bilgiler veren Çoban ve Çelik, “Tespitlerimize göre il genelinde 2-3 bin kişi bu virüsten etkilendi. Virüs mail yoluyla kullanıcıların şüphelenmeyecekleri şekilde gönderiliyor. Bu mail tıklandığı zaman anında virüs bilgisayarı ele geçiyor. Bilgisayarda ne kadar dosya varsa hepsi şifreleniyor. Virüs çok güçlü olarak hazırlanmış. Bilgisayar içerisinde bulunan dosyaların bir tanesinin şifresini kırmak yaklaşık 2-3 yıl alabiliyor. Bu da oldukça uzun bir zaman dilimidir” şeklinde konuştu.

‘250 MALİ MÜŞAVİR ETKİLENDİ’

Sibel Saldırı Uzmanı Cem Çelik, “Bu virüs ile kimse baş edemiyor. Çok büyük bir yazılım hazırlanmıştır. Bize gelen şikayet ve istekler sonrasında tespit ettiğimiz kadarıyla İzmit genelinde 250’ye yakın Yeminli Mali Müşavir bu virüsten etkilendi. Bilgisayarınız ele geçirilmesi sonrasında uyarı geliyor. Gelen uyarı sonrasında sizi illegal kumar ve bahis sitelerine yönlendiriyor. Burada size bir hesap numarası veriliyor. Buraya para yatırmanız durumunda size virüsü etkisiz hale getirecek şifre veriliyor. Tabi parayı alıp da şifrenin verilmediği de olmaktadır. İstenilen ücretlerde 2 bin dolardan başlıyor. Bunlar bizim tespitlerimiz” dedi.

‘KAYIPLAR TARAFIMIZDAN KARŞILANMAKTA’

Siber Saldırı Uzmanı Çoban ise, özellikle Office programları kullanılanların hedef alındığını belirterek “Bunun nedeni de rakamlarla işi olan insanlara daha fazla zarar vermektir. Bu durumda iş dünyasını yani ticari hayatı etkilemek içindir. Bizde bu durumun yaşanması sonrasında bizlere gelen şikayet ve istekler doğrultusunda ‘fidye virüsü’ne karşı koruma programı hazırladık. Bu program sayesinde kişilerin dosyaları etkilenmemesinin yanı sıra verileri de koruma altında olmaktadır. Eğer bunu sağlayamazsak kişilerin kayıpları tarafımızdan karşılanmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘DOPİNG VERİ YEDEKLEME PROGRAMI’

Hazırladıkları programdan bahseden Siber Saldırı Uzmanı Cem Çelik, “Doping Veri Yedekleme Programı hazırladık. Bu program sayesinde 4 aşamalı koruma sağlanıyor. Bulut tabanlı olarak veriler yedekleniyor. Bu veri yedekleme kişinin isteğine göre yapılmaktadır. İsteyen saatlik yada günlük veri yedeklemesi talebinde bulunabilir. Bu veriler sadece bulut tabanlı saklanmıyor. Ayrıca internet bağlantısı olmayan veri depolama yerinde saklanıyor. Buranın da şifresi sadece kişinin kendisindedir. Bu sayede kimse kişinin haricinde verilere ulaşamaz. Bu sayede en güvenli şekilde veriler saklanmaktadır” diye konuştu.

‘HERKES TEHDİT ALTINDA’

Çelik, “Hazırladığımız program sayesinde fidye virüsü gönderilmiş dahi olsa ön izleme yapılabilir. Bilgisayara bulaşamaz. Fidye virüsünün bulaştığı bilgisayarlardan tam anlamıyla bir temizleme olması mümkün değildir. Bu virüsten herkes tehdit altındadır. Özellikle büyük firmalar ve muhasebeciler hedef olarak seçilmiş durumdadır” derken Siber Saldırı Uzmanı Bilal Çoban ise, “Personel eğitimi, çalıştırılabilir dosyalar içeren e-posta eklerinin engellenmesi ya da boşaltılması, antivirüs programı, ön izleme dosya görüntüleme, yedekleme sistemi, sigorta hizmeti, uç uca şifreleme tekniği, 7/24 saat hizmet, uzaktan erişim hizmeti, bir aylık ücretsiz deneme hizmeti verilmektedir” açıklamalarında bulundular.

http://www.bizimyaka.com/haber-68840-Musavirleri-fidye-virusu-etkiledi-

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.