Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

1Mar/160

AHMET NECDET PAMİR’İN “TÜRKİYE’NİN ENERJİ POLİTİKALARI” KONULU KONFERANSI

1

26 Şubat 2016 Cuma / Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın bu ay konuk ettiği uzman Ahmet Necdet Pamir oldu.

Pamir, Türkiye’de enerji politikalarını en iyi bilen isimlerden biri. Türkiye’nin en seçkin üniversitelerinde bu konuda ders veriyor. Ayrıca düşünce kuruluşlarında çalışan, Türkiye’yi temsilen uluslararası bilimsel toplantılarda temsil eden, tebliğler sunan, oturumlar yöneten bir uzman. O’nu sık sık petrol, doğalgaz, nükleer ve temiz enerjiler konusunda TV’lerde görüşüne başvurulduğunda izlemiş olabilirsiniz. Siyasi tarafı da var, CHP’nin Enerji Komisyonu Başkanı.

Otel Asya’da gerçekleşen Ahmet Necdet Pamir’in konuşmacı olduğu yemekli konferansın konusu “Türkiye’nin Enerji Politikası ve Dış Politika Boyutu” idi. Katılımın oldukça yüksek olduğu toplantıya Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu, Malatya Aydınlar Ocağı Başkanı Prof.Dr. Abdullah Korkmaz, CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, BBP İl Başkanı Nihat Yıldız, MHP'li Zekai Kahyaoğlu, Baro Başkanı Sertif Gökçe, Av.Fahri Örengül, Türkiye Kamusen İl Temsilcisi Yaşar Şanlı, Selçuklu Düşünce Kulubü Başkanı Süleyman Pekin, Çukurovalılar Derneği Başkanı Erdoğan Davut,  çok sayıda STK Başkanı, dernek üyeleri, Ocağın gönül dostları ve aileleri katıldı.

Açış konuşmasını yapan KAO Başkanı Ruhittin Sönmez, önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ifade ettiği gibi, “Türkiye Cumhuriyeti'nin en zor dönemlerinden birini geçirdiğini” belirtti. “Böyle bir ortamda seçtiğimiz konu ve konuk tesadüf değil” dedi.

KİMSEDEN BUYRUK ALMAYIZ
Geçtiğimiz hafta ilimize konuk olan ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, "AKP vekiliymiş gibi çalışmaya devam edin" sözleriyle oldukça tepki toplayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a Kocaeli Aydınlar Ocağı'ndan tepki geldi.
Başkan Sönmez, "Kurtulmuş bir bilim adamı, kendisine karşı herhangi bir önyargımız yok ama bir bilim adamının böyle bir cümle sarf etmesine anlam veremedim. Umarım bu hükümetin STK’lara bakış açısını yansıtan bir ifade olmasın, inşallah yanlış anlaşılmadır.
Biz Kocaeli Aydınlar Ocağı olarak kimseden yardım almadığımız gibi buyruk da almayan bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyetlerimize devam edeceğiz. Gerçek bir sivil toplum kuruluşu olarak memleketimizin içinde bulunduğu durum hakkında uzmanları konuşturarak kamuoyunun bilgilenmesini sağlıyoruz" açıklamasında bulundu.

ENERJİ SIKINTIMIZ YOK
Ardından kürsüye çıkan Ahmet Necdet Pamir oldukça önemli açıklamalarda bulundu. Pamir, "Türkiye geçtiğimiz yıl 257 milyar kilowatt saat elektrik tüketti. Türkiye'nin enerji kaynaklarının yetersiz olduğu konusunda sürekli bize dayatılan ezber kesinlikle doğru değil. Doğalgaz ve petrole bağımlı bir enerji profilimiz var. Petrolde yüzde 93, doğalgazda yüzde 99 dışa bağımlıyız. Enerji ithalat faturamız 55 milyar dolara dayanmış durumda. Bu sürdürülebilir değil. 257 milyar kilowattlık kullanıma karşın, Türkiye'nin şu anda devrede olmayan, lisans verilmiş olabilir, inşaatı sürüyor olabilir ya da hiç lisanslanmamış olabilir linyit, hidroelektrik, rüzgar, jeotermal, bioyakıt, güneş sıralarsanız 750 milyar kilowatt saat devreye alınmayan kaynak yeni bir keşif yapmasanız bile kenarda bekliyor. Türkiye'nin enerji kaynağı yok lafı doğru değil" dedi.

ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL
Çarpıcı açıklamalarını sürdüren Pamir, "Sanayide ve binalardaki enerji verimliliği çalışmalarıyla 58 milyar kilowatt saat daha az elektrik tüketip aynı gayri safi hasılayı yaratabilirsiniz. Ayrıca mevcut santrallerin rehabilitasyonunu da buna eklerseniz 818 milyar kilowatt saat enerji kaynağı bekliyor" açıklamalarına yer verdi. Pamir, "Nükleere taraf ya da karşı olabilirsiniz ama yüzde yüz inşaatı işletmesi, yakıt tedariki Rusya'ya verilmiş nükleer santral işiyle nasıl dışa bağımlılığınız kırılacak, anlaması mümkün değil" şeklinde konuştu.

ORTADOĞU PETROL YÜZÜNDEN BU HALDE
Pamir, "Dünyada ağırlıkla fosil yakıtlara dayalı bir düzen var. Türkiye'de de bu böyle. Petrol ve doğalgaz rezervlerinin coğrafi dağılımı çok önemli. Ortadoğu’daki bütün sıcak soğuk savaşlarının, sivil katliamlarının temelinde yatan en önemli neden de budur" dedi.

2Cemal Barış

Av. Sertif Gökçe, Dr. A. Gülden Sönmez, Av. Ruhittin Sönmez, Av. Necdet Pamir, Av. Cengiz Sarıbay, Nihat Gürer

Av. Ruhittin Sönmez

5Malatya Aydınlar Ocağı Başkanı Prof.Dr. Abdullah Korkmaz, Ahsen Okyar, BBP İl Başkanı Nihat Yıldız, Av. Nuri Almaz

6Necdet Pamir

CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, Baro Başkanı Sertif Gökçe, Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu, Necdet Pamir, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez, Malatya Aydınlar Ocağı Başkanı Prof.Dr. Abdullah Körkmaz, Kocaeli Aydınlar Ocağı İlim ve İstişare Kurulu üyesi Ahsen Okyar

Dr. Ali Değimenci, Zekai Kahyaoğlu

İbrahim Gençer ve arkadaşları

Dr. Mithat Bora Bulut

Cemal Barış, Erdal Baykara, Günay Gülcü, Ahmet Buğrahan Sönmez

Necdet Pamir, Av. Ruhittin Sönmez

Prof.Dr. Abdullah Korkmaz, Emel Cerrahoğlu, Yrd.Doç.Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu, Necdet Pamir, Av. Ruhittin Sönmez, Dr. A. Gülden Sönmez, Cengiz Arslan

14Nihal Özgirgin, Emel Cerrahoğlu, Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Kemal Cerrahoğlu

15Ahsen Okyar, Necdet Pamir, Günay Gülcü

16Ali Salkım, Ahsen Okyar

17Necdet Pamir, Ahsen Okyar

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.