Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

27Eyl/113

DÜNYA’DA TÜRKÇE KONUŞAN ÜLKELER? / Kerim ÖZBEKLER / Gazeteci-Yazar-Şair

26 Eylül 2011 Dil Bayramı

DÜNYA'DA TÜRKÇE KONUŞAN ÜLKELER ?
Pakistan'da çok sayıda Orta Asya Türkü vardır, bunların 1 kısmı Çin zulmü altında bulunan Uygur Türkleridir. Bir kısmıda Rus İdaresi'nin zulmünden kaçan Türklerdir. Türkçe konuşmaktadırlar, sayıları kesin olarak belli değildir.

İran'ın kuzeyinde, Azeri Türkleri vardır. Türkçe konuşmaktadırlar, sayıları 20-25 milyon civarındadır.

Afganistan'ın yarısı Türktür, Rus ve Çin zulmünden kaçanların çoğu buradadır. Orta Asya şivesi ile Türkçe konuşmaktadırlar, dünya'nın diğer ülkelerine bu ülkede ki Türkler dağılmışlardır.

Kanada'da l50.000, Avustralya'da 150.000. ABD'de 2 milyon kişi Türkçe konuşmaktadır, tabi bunlar bu ülkelerde bulunan Türklerdir.

Suudi Arabistan'da, özellikle Orta Asya ve Türkiye'den çok sayıda esnaf ve tüccar Türkçe konuşmaktadır. Sayıları belli değildir, çoğunluk Mekke ve Medine'de bulunmaktadır.

Irak-Suriye-Lübnan-İsrail gibi ülkelerde Türkçe bilen çok sayıda kişi vardır.

Çin'in esareti altında bulunan Uygur Bölgesi'nde 15 milyon Uygur Türk'ü şive farkı ile Türkçe konuşmaktadırlar.

Rusya'da şive farkı ile 20.000 kişi Türkçe konuşmaktadır, bunlar genellikle Türk kökenli kişilerdir. Her ne kadar bağımsız devlet gibi görünüyorlarsa da hala Rusların hegomonyasından kurtulamamışlardır, tam Türkçe öğrenmeleri ve yazmaları bağımsız devlet başkanları
tarafından bile yasaklanmaktadır ve Türkiye'ye geliş gidişleri yasaklanabilmektedir. Türkiye'de yaşayanların bu yasakları bilmesi, aşması luzumludur.

KERİM ÖZBEKLER BLOG GSM.0-534-4326054, FAKS.0-256-3157772, PK.80 NAZİLLİ-AYDIN

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (3) Geri izlemeler (0)
  1. merhaba,ben iranlıyım,bizim memlektde yaşayan türklerin rakamı belki bir az yanlış olmuş,iranda yakışık 40 biliyona kadar türk yaşamaktadır,teşşekkürler


Leave a comment

Geri izleme yok.