Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

17Eki/150

Kandıra Gıda OSB lokal bir proje değil – Erdin AĞDEDE

alpayhacıoğlu  Gıda OSB lokal bir proje değil - Erdin AĞDEDE

Kocaeli Emlakçılar Derneği Başkanı Alpay Hacıoğlu, Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesinin neden iptal edilmemesi gerektiğini gazetemize anlattı

Gıda OSB’deki son durum nedir?

Kandıra Gıda İhtisas OSB’de, bin 900 dönümlük yer topladılar. Bu büyük bir alan. Buraya il dışından ve il içerisinden, ciddi yatırımcılara yer alındı. 65 tane fabrika kurulacaktı. Gıda üzerine… Yani bacasız sanayi. İlk etapta 7 bin işçi alınacaktı. Kandıra’nın nüfusu 21 bin. Ve alınacak işçiler, Kandıra’dan olacaktı. Yani bölgedeki işsizliği sona erdirecek bir projeydi. Ancak orada arsası olan Mürsel Yaylalı’nın itirazı sonucu, proje yargıya taşındı. Yerel mahkeme, Yaylalı’yı haklı buldu. OSB Bölge Müdürlüğü de Danıştay’a, temyize gitti. Şu an için bir iptal söz konusu değil. Sadece son kararı, Danıştay verecek.

Peki, proje hayata geçirilmeli mi?

Bana göre, karar verme konumundakiler bu olaya global bakmalı. Çünkü orada çok ciddi bir istihdam olacak. Benim işimin büyük kısmı Kandıra’da. Kandıra büyük bir ilçemiz. İnanın, ekilen biçilen veya hayvan otlatılan arazi göremiyoruz. Gençler çalışmıyor. Tarım ve hayvancılık yapmak yerine, İzmit’e gelip asgari ücrete çalışmayı daha mantıklı görüyorlar. Yaşlılar da artık yorulmuş. Aileler sadece düğün veya benzeri zamanlarda, kendi rızasıyla tarlasının bir bölümünü veya tamamını satıp gidiyorlar. Bu araziler yatırım için de alınmıyor.

OSB iptal olsa bile bizim sektör etkilenmez. Çünkü bu bölge çok hareketli bir bölge. Özellikle İstanbul’un ilgisi çok fazla. Orada bir dönüm için ödeyecekleri parayla burada 3-4 dönüm arazi alabiliyorlar. Kısacası, Gıda OSB, ilçenin geleceğine ciddi bir katkı sunacaktır diye düşünüyorum.

OSB için satın alanlar o arazileri işliyor mu?

Şu anda boş. İşlemiyorlar. Ama ortada şöyle bir durum var. Araziyi alan mal sahibi burada olmadığı için işletmesini yine köylüye veriyor. Tarım ve hayvancılık yapması için. Zaten hiçbir yapı yapılmadığı için sınır da çekmemişler. Ama Yargıtay’daki karar nasıl çıkacaksa, ona göre hareket edecek, yatırımcılar.

Peki karar olumsuz çıktı? O yatırımcılar ne yapacak?

Tarımsal nitelikli kullanabilirler. Çünkü orada en küçük arazi alanlar, 50 dönümden aşağı almadı. Çiftlik yapacak ya da farklı bir amaçla kullanacak. Burada yatırımcı açısından kayıp yok. Ama böyle bir yatırımın önünü tıkarlarsa, Kandıra ve Kocaeli kaybedecek.

Kocaeli, bugün Türkiye’nin trend bir ili. Mesela Körfez Geçiş Köprüsü. Yakında açılacak Körfez Geçiş Köprüsü, Karamürsel ve Gebze bölgelerinin ticari anlamda hareketlenmesini sağlayacak. Bunun yanı sıra yerlerin değeri de artacak.

Gıda OSB de bu açıdan değerlendirilmeli. Proje hayata geçirilirse, kent estetiği açısından ciddi katkılar sağlayacak. Bunun yanı sıra bölgenin sosyal ve kültürel yapısı da olumlu anlamda değişecek. Olaya biraz da bu yönden bakmak gerekir.

Son yıllarda, OSB’nin de katkısıyla bölgede pıtrak gibi emlakçılar türedi. Projenin iptali, sizin sektörü etkiler mi?

OSB iptal olduktan sonra hiç kimsede, “Buradan yer almayalım” düşüncesi oluşmadı. Tam tersine, insanlar Kandıra’ya akın etti. Sakarya, Yalova ve özellikle de İstanbul buraya ciddi yatırımlar yapıyor. Sadece büyük yatırımcı açısından bakmayın olaya. Bugün 30 bin lirası olup da gayrimenkule yatırım yapmak isteyen, bu bölgeden yer alabiliyor. Arazi konut gibi, dükkan gibi değil. Emek gerektirmiyor. 5 yıldan sonra, mutlaka kar ettirir.

Orada kaç emlakçı var?

Bizde kayıtlı, KEMDER’e üye 74 emlakçı var. Bunun yanı sıra 13-14 civarı da, vergi levhası olan ancak İstanbul merkezli firmalar var. Oradaki emlakçıların yüzde 90’ını biliyorum, yüzyüze görüşüyorum. Gıda OSB ile ilgili yargı kararının ardından, “Biz gideceğiz” diyen meslektaşımız yok.

Yani sektör etkilenmeyecek. Ancak yine de proje hayata geçirilmeli diyorsunuz.

Evet, bir kez daha tekrarlıyorum. Gıda OSB Kocaeli için ciddi bir katkı sunacak. Ama sonuç ne olursa olsun, bizim sonuca itiraz etme hakkımız yok. Ben sadece olaya bu açıdan bakılması gerektiğini düşünüyorum. Yargıtay’dan çıkacak karar olumlu olursa, Kocaeli kazanacak. Olumsuz olursa, süreci de hep birlikte göreceğiz.

Yer tartışmalarını doğru buluyor musunuz?

Ben, zemin etütçü, jeofizikçi değilim. Ama bölgeyi şöyle anlatabilirim. Söz konusu alanın çevresi boş. Tarım ve hayvancılık yapılmıyor. Yani, yer tartışmalarının çok da doğru olmadığını düşünüyorum.

16.10.2015 Demokrat Kocaeli Gazetesi

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.