Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

28Ağu/150

ALLAH EVLÂDIN DA HAYIRLISINI VERSİN – Yrd. Doç. Dr. Sakin ÖNER

sakin önerALLAH EVLÂDIN DA HAYIRLISINI VERSİN – Yrd. Doç. Dr. Sakin ÖNER

Kültürümüzde İslam inancından beslenen güzel bir söz vardır: “Allah her şeyin hayırlısını versin”. Çünkü hayırlı olmayan zenginlik, ilim, eş, evlât insana belâ, musibet, sıkıntı getirir.

Dünyevî âlemden uhrevî âleme göç ettiğinde insanoğlunu hayırla yâdettirecek şeyler; yaptığı hayırlı işler, hayırlı eserler, amel ettiği ilim, hayırlı eş, hayırlı evlâttır. Bunlar içinde özellikle evlât, çok çok önemlidir. Evlât, babasından aldığı manevi mirasa iyi sahip çıkabiliyorsa, babasının itibarını, hâtıralarını iyi koruyabiliyorsa, güzel ve hayırlı işlerini, çalışmalarını devam ettirebiliyorsa ve en önemlisi, ona bıraktığı ismi onurlu ve itibarlı bir biçimde taşıyabiliyorsa, hayırlı evlâttır.

Toplum hayatımıza büyük katkıları ve etkileri bulunan büyük fikir, dava ve inanç adamlarının evlâtlarının içinde maalesef, hayırlı olma konusunda fire çoktur. İsim isim saymaya gerek yok. Şöyle yakın tarihimizin önemli isimlerine bir bakın, söylediğimin ne kadar doğru olduğunu göreceksiniz. İslamî hassasiyeti ile tanınan bir kişinin evlâdının uyuşturucu komasına girerek öldüğünü, milliyetçi bir fikir adamının evlâdının taban tabana zıt mahfillere savrulduğunu, Batının medeniyet ateşini mitoloji kahramanı Promete gibi ülkesine taşımasını istediği evlâdının gittiği ülkede papaz olarak kaldığını, devletin en üst kademelerinde görev almış kişilerin evlâtlarının çok pespaye durumlara düştüklerini tarih kaydetmektedir. Bunun örneklerini çoğaltabiliriz.

Onun için her zaman -Allah ve Peygamberimizi dışında tutarak- şunu söylüyorum: “Lider, önder fâniler değil, bağlanılan fikirdir, davadır, ilkelerdir, ülkülerdir”. Çünkü fâniler, hem ölümlüdür, hem de hatadan münezzeh değildir. Onun için atalarımız ”Ağaca dayanma çürür, adama dayanma ölür” demişlerdir. Fani liderlere bağlanırsanız, öncelikle biat eder, her yaptığını kutsar, şahsiyetinizi kaybeder, biat edersiniz. Sonra da bir yanlışını, hatasını görürseniz üzülür, düş kırıklığına uğrar, yıkılırsınız, faturayı da, fikrinize, davanıza çıkarır, terkedersiniz.

Bir çürük elma bir sepet elmayı çürütebilir. Onun sepetten atılması diğer elmaları kurtarır. İnsanlar içinde de babasının adını, eserini ve davasını taşıyamayan zavallı evlâtlar varsa, onların da kopup gitmeleri, kalmalarından daha hayırlıdır. Hiçbir rant, mevki, makam, statü, babanın manevi mirasından daha kıymetli değildir. Hovarda mirasyedilerin zararları sadece kendilerinedir. Tam aksine onların uzaklaşması içinde bulundukları camiaların hayrınadır.

Uzun söze hacet yok. Marifetmame sahibi Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin dediği gibi “Hakk şerleri hayreyler”.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.