Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

20Ağu/151

O araziyi biz seçmedik

kosgb  Kandıra Gıda İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, 5 yıldır inşaatı başlayamayan OSB, proje iptal davası ve gelinen durumla ilgili görüşlerini paylaştı

ENGİN ŞAHİN – KANDIRA’NIN ekonomik ve tarımsal gelişimine büyük katkı sağlaması beklenen ve Türkiye’de ilk kez ilimizde uygulanacak olan Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak geçen hafta çok önemli bir gelişme yaşandı. Kocaeli 1. İdare Mahkemesi, Mürsel Yaylalı isimli hisse sahibinin açtığı davada OSB’nin yer seçimini dolayısıyla projeyi iptal etti.

11.5 KM UZAKLIKTA

Geçen hafta kent kamuoyuna duyurduğumuz haber oldukça geniş yankı uyandırdı. OSB yönetimi son 5 yılda sadece kamulaştırmalara 50 milyon liranın üzerinde para harcarken, projede bugüne kadar 11 bin 300 hissenin kamulaştırıldığı açıklandı. Namazgah Barajı’nın OSB’ye 11.5 kilometre uzaklıkta olduğu, üstelik barajın OSB’den sonra gündeme geldiği belirtildi.

MÜRSEL YAYLALI KONUŞTU

İdare Mahkemesi’nin kararının ardından yaklaşık 2 bin dönümlük bir alanı kapsayan OSB’de, 2.8 dönümlük yere sahip bulunan davacı Mürsel Yaylalı ile görüştük. Yaylalı özetle, “Ben eğer izin verseydim, İzmit, Derince ve Kandıra’da yaşayan 500 bin kişinin suyunu zehirleyeceklerdi. İnsanlık adına, gelecekteki nesiller adına direnç gösterdim. Hiçbir zaman nefsani düşünmedim. Kandıra gibi doğası ile nezih bir ilçeyi şer odakları ve çıkar grupları yemenin peşinde. Köylüleri de buna alet ettiler” değerlendirmesini yapmıştı.

DANIŞTA’YA GÖTÜRECEĞİZ

Olayın bir de sanayiciler tarafı var. Telefonla görüştüğümüz Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu karara saygılı. “Ortada mahkemenin almış olduğu bir karar var” diyen Kadiroğlu, temyiz talebiyle idare mahkemesinin kararını Danıştay’a götüreceklerini söyledi. Kadiroğlu, “Orada da savunmamızı yapacağız, derdimizi anlatmaya çalışacağız. Bizim isteğimiz ve arzumuz, projenin devamını sağlayacak yönde bir kararın çıkması” dedi. Kadiroğlu’nun gelinen sürece dair değerlendirmesi şöyle:

5 YILDIR MÜCADELE EDİYORUZ

“Neticede burası Organize Sanayi Bölgesi için tahsis edilmiş bir araziydi. Bu araziyi biz seçmedik. Bize burası gösterildi. 5 yıldır vermiş olduğumuz bir mücadele var. Bu 5 yıllık süre zarfında kamulaştırmalarımızı tamamladık. Üstelik kamulaştırmalarımızı büyük ölçüde insanların teveccühü ile rıza ile yaptık. Bugüne kadar yaklaşık 13 bin hisseyi aldık. Sadece bir hisse sahibi ile sıkıntı yaşadık, anlaşamadık. O da süreci bugünlere getirdi.

SONRASINI KONUŞMALIYIZ

Burada kazan kazan durumu söz konusu. Mutlaka sanayici kazanacak. Ancak bölge halkı da ülkemiz de kazanacak. Çünkü kullandığımız hammaddelerin girdisi, gıda ve hayvancılığa dayalı yarı mamuller. Aslında biz bugün fabrikalar tamamlandıktan sonra gelişecek olayları ve değişecek şartları konuşmalıyız. Bölge halkını bilgilendirmemiz, sanayici-köylü-üniversite işbirliğini bölgede geliştirmemiz, yaygınlaştırmamız lazım. Çünkü bizim hammaddeye ihtiyacımız var. Köylümüze, çiftçimize organize tarım ve hayvancılık yapmaları konusunda destek ve teşvik vermek istiyoruz. OSB’ye hammadde temini ile ilgili çalışmalara yoğunlaşmak istiyoruz.

B VE C PLANI DEVREYE GİRER

İl genelindeki OSB’lerde çok boş yer olduğunu biliyorsunuz. Ama bizim OSB’mizde yatırımcımız hiç eksik olmadı. Yüzde 100 doluluk oranımız devam ediyor. 60 tane yatırımcı fabrikalarını kurmak için 5 yıldır bekliyor. Danıştay’dan negatif bir karar çıkması durumunda sanayicinin tavrı bellidir. A planı ile ilgili bir aksilik olursa, B planı, C planı devreye girer. Sanayici bu konularda sıkıntı çekmez, asla alternatifsiz iş yapmaz. Ama neden bu yatırım Kandıra’da gerçekleşmesin? Bakın sadece ben son 5 yılda 3 ayrı OSB içinde yatırım yaptım. Eğer bu proje tamamlanmış olsaydı, diğer yerlere yapacağım yatırımların tamamını öncelikle Kandıra’ya kaydıracaktım. Mahkemenin vereceği kararı boynumuz kıldan ince. Hep birlikte bekleyeceğiz.”

http://www.demokratkocaeli.com/surmanset3/o-araziyi-biz-secmedik/

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (1) Geri izlemeler (0)
  1. Baraj yapıldıktan sonra burasını bir “VİLLAKENT”e çevirmek isteryenlerin oyunu olabilir. Bu tip üç kağıtçılıklara alıştık. Dikkatinize..


Leave a comment

Geri izleme yok.