Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

29Ağu/150

HİNDİSTAN VE PAKİSTAN’DA UNUTTUĞUMUZ TÜRKLER: MUGALLAR

HİNDİSTAN VE PAKİSTAN’DA UNUTTUĞUMUZ TÜRKLER: MUGALLAR

İskitlerin Kuzey Hindistan'ı zaptı ile tarihin 900 yıllık döneminde Türklere yurtluk yapmış Pakistan ve Hindistan coğrafyasında bugün nüfusları 22 milyonu bulan, Urduca konuşan ve özbeöz Türk kanı taşıyan Mugal Türkleri’nden ne kadar haberdarız?

İngilizlerin, Hint-Moğol veya Mughal İmparatorluğu diyerek Türk kimliğini gizlemeye çalıştığı Babürlüler’in torunları bugün Hindistan ve Pakistan’da yaşamaktadır. Geniş bir alana yayılmış olan Mugal Türkleri, Pakistan’ın Sind ve Pencap Eyaletlerinde, Jammu-Keşmir’de, ayrıca Hindistan’ın Uttar Pradeş, Karnataka, Andra Pradeş, Delhi, Gucarat, Madhya Pradeş, Tamil Nadu ve Bihar bölgelerinde dağınık biçimde yaşamlarını sürdürüyor.

Pakistan’da yaşayan bir Mugal Türkü arkadaşım bizimle iletişime geçtiğinde ”Biz sizleri unutmadık, Türkiye’de ve diğer ülkelerde çok sayıda kardeşimizin yaşadığını biliyoruz” demişti.

Bizim onlardan haberdar olup olmadığımız sorusuna, evet ben sizleri biliyorum ancak Türkiye’de pek çok kişi sizi tanımıyor, bilmiyor ancak sizi Türkiye ve Türk Dünyası’na tanıtmak için elimden geleni yapacağım yanıtını verdiğimde çok duygulandığını, bu konuşmayı ailesine anlattığında ise dakikalarca ağladıklarını söylemişti.

Türklüğün ve Türk Dünyası’nın pek çok bilinmeyeni, pek çok karanlık noktası var; biz bu paylaşımla bu alanlardan birine az da olsa bir ışık tutabilmişsek ne mutlu bize.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.