Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

27Eyl/140

İzmitliler Orta Avrupa Turundan döndü

 

Kafile Başkanlığını Ziraat Mühendisi Hasan Uzunhasanoğlu'nun yaptığı İzmitlilerin 6 gün süren Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Avusturya seyahati tamamlandı.

Macaristan da;

Orta Avrupa Başkentleri’ni içeren turun ilk durağı ama en heyecan vereni, en etkileyicisi, en çok tarih kokanı ve en hüzünlüsü Budapeşte ziyareti Tuna nehri üzerinde yat gezisi ile başladı. Erszebet Köprüsü, Gellert Tepesi, Balıkçılar Kulesi, St. Mathias Katedrali, Zincirli köprü, Parlamento Binası, Kahramanlar Meydanı, Türk tarihinde önemli stratejik öneme sahip olan Estergon Kalesi, şehri ve Esztergom Katedrali, Tuna nehri kenarındaki köyler ve kasabalar ile Visegrad Kasabası ve Szentendre Artistler Köyü gezildi.

Gül Baba türbesi

Margaret Köprüsü ayağından sola dönüp, ilerlendiğin de Avrupa’daki tek türbe olan Gül baba Türbesi var. 1541 işgali sırasında öldürülen ve yakasında sürekli tek gül taşıdığı için bu isim verilen Gül Baba Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman tarafından, restorasyonu ise geçtiğimiz yıllarda Türk Hükümeti tarafından yaptırılmış.

Slovakya’da;

Slovakya’nın başkenti Bratislava turunda; Tuna’nın incisi Bratislava nehir kıyıları,1529 da 1.Viyana Kuşatması öncesi Türk izleri, Bratislava Kalesi, St. Martin katedrali, eski tarihi şehirde gezinti, Grassalkovich Palace, Parlamento, Slovak Devlet Tiyatro Binası, Mozart’ın 6 yaşında Maria Theresa’ya ilk konserini verdiği tarihi bina ve Bratislava şehir turu yapıldı. Bratislava’nın en ünlü ve gezilebilecek teri Old Town yani Eski Şehir. Old Town’a girmek için tarihi St.Michel Kulesinin kapısından geçiyorsunuz. Kapıyı geçince yerde pirinçten bir daire görülüyor. Burayı sıfır noktası olarak değerlendirmişler. Ve Bratislava’nın dünyanın ünlü şehirlerine olan uzaklıklarını kilometre olarak yazmışlar. İstanbul tam 1231 km uzakta..

Bratislava gezisi sonrası Viyana’da;

Viyana Opera, Üniversite, Parlamento Binası, Tiyatro, Prater, Holfburg ve Müzeler bölgesi görüdü. Viyana’yı güzelleştirmek uğruna çok çabalar sarf eden çılgın ressam Hunder Wasser çirkin binaları güzelleştirmesiyle ün kazanmış. 2001 yılında 70 yaşında ölen ressamın binaları çok renkli ve simetrik olmamasıyla dikkat çekiyor.

Viyana’daki Ocakları ziyaret

Kafilede bulunan BBP MKYK Üyesi Serhat Duyar Viyana programın akşam bölümünde bir gurup arkadaşı ile birlikte Nizam-ı Alem ve Alperen Ocakları yöneticileri ile biraraya geldi. Avusturya Bölge Başkanı İsmail Çakmak, Viyana Nizam-ı Alem Ocağı Başkanı Hacı Yağcı, Viyana Alperen Ocakları Başkanı İlyas Özer ile görüştü. Görüşmede Türkiye’den İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Gür, Mali Müşavir Ahsen Okyar, Dr. Oktay Taşolar, Ziraat Mühendisi Hasan Uzunhasanoğlu, Makine Mühendisi Çetin Mut, Tarih Öğretmeni Haşim Uzunhasanoğlu, Tekstilci İşadamı Samet Duyar ve Dr. İsmail Çapcı da hazır bulundu.

Çek Cumhuriyetin de

Prag Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Prag Kalesi, St. Vitus Katedrali, dünyaca ünlü yazar Kafka’nın Evi, Eski şehir meydanı ve Astronomik Saat Kulesi, Kaplıcaları ile ünlü ve aynı zamanda Çek Cumhuriyetin tarihi şirin kasabalarından birisi Karlıvy Vary gezilip, görüldü.

Ortaçağ harikası saat

Prag Eski Şehir Meydanı’nın en önemli yapısı, Ortaçağ harikası saat. 14. asırda Annuş usta tarafından terazi burcuna göre yapılmış. Saatte bir çok figür var. Sabah 06.00 ile 21.00 arasında her saat başı meydanda toplanan turistlerle birlikte yerli halk da, ölüm olmaması için iskeletin çan çalmasıyla başlayan gösteriyi takip ediyor. Çanla birlikte Osmanlı figürü saz çalıyor, Musevi para bitmesin diye zenginliği dile getiriyor. İnsan güzelliği anlatılıyor. Üstteki pencerelerden Hz. İsa’nın 12 Havarisi teker teker çıkıyor ve son olarak da horoz 40 saniye ötüyor.

Atatürk’ün kaldığı yer

Bugün Çek Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan ve adı Karlovy Vary olan Karlsbad, Atatürk’ün , 1. Dünya Savaşı sırasında; ağır bir böbrek hastalığı nedeniyle tehlikeli bir biçimde bozulan sağlığına kavuşmak içinbir bir ay kadar kaldığı yer. Atatürk  1 Haziran/28 Temmuz 1918 arası önce Viyana'da sonra tedavi olduğu bir hastane ve termaloji şehri olan ve o sıralar Avusturya/Macaristan İmparatorluğu sınırları içinde bulunan Karlsbad'da kalmış.

Sabiha Gökçen Havalimanından Budapeşte’ye uçuş ile başlayan ve 6 gün süren İzmitlilerin Orta Avrupa seyahati Prag-İstanbul dönüşü ile tamamlandı.

Gezi Kafilesi

Ziraat Mühendisi Hasan Uzunhasanoğlu’nun organize ettiği Orta Avrupa ülkeleri gezi kafilesinde; İTÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Mesut Gür, BBP MKYK Üyesi Serhat Duyar, Dr. Ayşe Zeynep Turan, Mali Müşavir Ahsen Okyar, İşadamı Necati Pilavcı, Makine Mühendisi Çetin Mut, Dr. Hasan Dermenci, Endüstri Mühendisi Mustafa Toka, İşadamı Şükrü Bayram, Dr. Fatma E. Taşolar, Ecz. Fatma Uğur, Makine Mühendisi Ömer Öztürk, Tarihçi Haşim Uzunhasanoğlu, emekli Bankacı Gül Arslan, Dr. İsmail Çapcı, Harita Mühendisi Ali Kahraman, Kimyager Ümran Gür, Tekstilci İşadamı Samet Duyar, Çapa Tıp Fakültesi öğrencisi Berk Gür, Kültür Dershanesi sahibi Ali Aydemir, Danışman Mesut Uğur, Dr. Oktay Taşolar, İşadamı Yusuf Sancak ve eşleri  olmak üzere 40 kişi yer aldı.

Dr. İsmail - Ayşe Çapcı,  Nesibe – Haşim Uzunhasanoğlu, Prof. Dr. Mesut Gür, Hasan – Emine Uzunhasanoğlu, Çetin – Elvan Mut Almanya’da doğan ve 10 ülke ve 4 başkentten geçen Tuna üzerindeki bir Gezinti teknesi ile Tuna nehrinden Budapeşte yi tanımaya çalışırken

Ali Aydemir, Dr. Hasan Dermenci ve Ahsen Okyar Budapeşte Kahramanlar Meydanındaki Tökhöly İmre anıtı önünde

12mBerk Gür, Ümran Gür, Ömer Öztürk, Ayşe Öztürk, Mustafa Toak, Yusuf Sancak, Mesut Uğur, Ecz. Fatma Uğur Budin Kalesin de

Serhat Duyar, Ali Kahraman, Samet Duyar, Yusuf Sancak, Ahsen Okyar, Mustafa Toka, Türkçe-Macarca Tercüman ve Rehber Abdullah Çakmak’ın işlettiği Kektalizman-Mavi boncuk Szentendre-Turistik Hediyelik Esya Dükkanı önünde

Dr. Oktay Taşolar, 1541 işgali sırasında öldürülen ve yakasında sürekli tek gül taşıdığı için bu isim verilen Gül Baba Türbesin de..

_MG_2782İzmitliler Budin’in Macarlara devri sırasında, yaşı yetmişi geçmiş olmasına rağmen büyük kahramanlık gösteren Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa’nın kabri başında

Avusturya Bölge Başkanı İsmail Çakmak, Viyana Nizim-ı Alem Ocağı Başkanı Hacı Yağcı, Viyana Alperen Ocakları Başkanı İlyas Özer, BBP MKYK Üyesi Serhat Duyar ve arkadaşları Avusturya Alperen Ocakların da

İzmitliler Hofburg İmparatorluk Sarayı önünde

Ahsen- Nursel Okyar çifti Prag Eski Şehir Meydanı’nın en önemli yapısı, Ortaçağ harikası saatin önünde

Halime- Ayşegül Toka, Atatürk’ün, 1. Dünya Savaşı sırasında; ağır bir böbrek hastalığı nedeniyle tehlikeli bir biçimde bozulan sağlığına kavuşmak için bir ay kadar kaldığı Karlovy Vary veya Karlsbad’taki binanın önünde

Ahsen Okyar ve Hasan Uzunhasanoğlu, Çek yazar Jaroslav Hasek’in dünyaca ünlü romanının kahramanı Aslan Asker Şvayk ile birlikte

Berk Gür, Şükrü Bayram, Mesut Uğur, Haşim Uzunhasanoğlu, Dr. Oktay Taşolar, Dr. Hasan Dermenci, Hasan Uzunhasanoğlu, Dr. İsmail Çapcı, Necati Pilavcı, Çetin Mut, Ahsen Okyar, Mustafa Toka, Ali Kahraman, Prof. Dr. Mesut Gür ve Ali Aydemir yurt dışına çıkış öncesi Sabiha Gökçen Havalimanında

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.