Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

13Tem/140

Bursa Kayhan Camii -9

   21 Haziran 2014 Cumartesi / Bursa’da son ziyaret yerimiz ikindi namazını eda ettiğimiz Kayhan Camii oldu.

Kayhan Camii

Kayhan Çarşısı’na inen Keresteciler Caddesi’nin sağında bulunan cami, Fatih devrinde, Kaygan Musa b. Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Ancak caminin yapımına Kazzazoğlu Söle Mustafa Paşa’da para yardımında bulunmuştur.

Asıl ibadet yeri 17,10x17,35 m iç ölçüsündedir. 3,15 m derinliğinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. 14  pencere ile aydınlatılan cami, 1855 depreminde büyük hasar görmüştür. 1873 yılında Emekli Yüzbaşı Halil Efendi tarafından esaslı bir onarımdan geçirilmiştir. Cami ilk yapıldığında dokuz kubbeli olduğu halde, bugün ortadan dilimli bir kubbe ve yanlarda tonoz çatıyla örtülmüştür. Bu biçimiyle hiçbir yapıda görülmeyen bir özelliğe sahiptir. Eski biçimiyle Ulu Cami tarzında, çok kubbeli Bursa yapılarının ikicisiydi. Minaresinin biri kurşunluk hizasında diğeri üstte iki şerefsi vardı. Ezanlardan üçü birinde, ikisi ise diğerinde okunmaktaydı.

Bugünkü mimarisi ise tek şerefeli, sivri külahlı ve tuğla gövdelidir. Mihrap yarım daire kesitli sade bir niş halinde olup, 1873 tarihine aittir.

Çetin Mut, Emine Uzunhasanoğlu, Elvan Mut, Zeynep Gökçen Okyar, Zehra Uzman, Yücel Uzman, Yunuz Özen Kayhan Camii bahçesinde..

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.