Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

14Tem/140

Bursa da 6 asırlık mekan Kayhan Döner Sofrasında -10

  21 Haziran 2014 Cumartesi / 6 asırlık mekanda yemek molası; Sultan 2. Murad’ın Veziri Koca Mehmet Nizamüddin Paşa tarafından 15. Yüzyılın ikinci yarısında yaptırılan Kayhan Sosyal Tesisinde yemeğe geçildi. Ahsen Okyar ve Hasan Uzunhasanoğlu tarafından birlikte Başkanımız İhsan Bilgili’ye plaket takdim edildi. Yemek sonrası Başkanlarımız İhsan Bilgili ve Cafer Genç ile Dr. Kemal Yılmaz kardeşimize teşekkür ederek Bursa’dan ayrıldık.

GELENEKSEL TATLARI TARİH KOKAN DOKUSUYLA KAYHAN DÖNER SOFRASI

600 yıllık bir geçmişe sahip Kayhan Hamamı; kuruluşundan 20. yüzyılın başına kadar Osmanlılara hamam hizmeti vermiş, Cumhuriyet öncesi dönemden günümüze kadar ise depo ve imalathane olarak kullanılmıştır.

Geçirdiği birçok yangın sonucu ağır hasarlar gören ve yıllara yenik düşen yapı, içinde bulunduğu Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde yürütülen yenileme çalışmaları kapsamında restoran ve organizasyon mekanına dönüştürülerek Bursa için kültür, lezzet ve tarihin iç içe geçtiği bir merkez konumuna ulaşmıştır. Osmanlı’nın Bursa’daki ilk yerleşim bölgelerinden biri olan ve ismi Kayı Boyu’ndan gelen Kayhan Mahallesi içinde yer alan yapının ismi bu sebeple Kayhan Hamamı’dır. Restoran olarak Burfaş işletmeciliğine verildiğinde yapının ismindeki ’’Kayhan’’ ibaresi orjinal olarak bırakılmıştır.

BURSA KEBABI ÖNCE TÜRKİYE, ARDINDAN DA DÜNYAYA KAYHAN’DAN YAYILMIŞTIR.

Yapının bulunduğu bölgeye ait bir başka dikkat çeken konu ise Kayhan Döner Sofrası’nda sunulan Bursa Kebabı’nın da burada doğmuş olmasıdır. Tesisin hemen alt sokağındaki Kayhan çarşısın’da Bursa’nın Döner Kebabı ismiyle başta Türkiye’ye ardından da tüm Dünya’ya yayılan bu lezzetin maharetli ellerinin de usta-çırak olarak yetiştiği yer bu mahallededir.

Tesisin köklerini oluşturan hamam yapısı korunurken dekorasyonunda da Bursa’ya has ipek tablolar ve Çiniler kullanıldı. Kayhan Döner Sofrası, aslına uygun restorasyonu sayesinde günümüzde tarihin hediyesi olarak hayat bulmuştur.

Mimari olarak 3 bölümden oluşan sosyal tesisin en büyük bölümünü oluşturan restoran kısmı 300 kişiye aynı anda servis yapılabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Tesisin diğer bölümlerini oluşturan 150 kişilik büyük salon ve 60 kişilik büyük salon ise toplu organizasyonlar, grup yemekleri ve özel etkinlikler için kullanılmaktadır.

Kayhan Döner Sofrası’nda maharetli ellerden çıkan benzersiz lezzetteki kebabın tadına doyulmazken, Osmanlı’dan günümüze ulaşmış tarihi bir dokuya sahip ortamıyla da misafirlerini geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarmaktadır. Kayhan Döner Sofrası; Kayhan çarşısı’nı gezmeye gelenler için huzurlu bir mola yeri, tarih düşkünleri için Osmanlı kültüründen bir çok iz bulacakları canlı bir müze, damak tadına düşkün misafirler için lezzet şölenlerinin yaşandığı eşsiz bir durak ve organizasyon sahipleri için hizmetin kalite ile yoğrulduğu benzersiz bir mekan konumundadır.

     Zeynep Gökçen Okyar, Nursel Okyar           Ahsen Okyar

      Zülfiye Bilgili, Reyhan Ordu, Emine Turan, Zehra Uzman, Elvan Mut, Emine Uzunhasanoğlu

      Zehra Uzman, Elvan Mut, Emine Uzunhasanoğlu

       Remzi Turan, Musa Ordu, İhsan Bilgili, Ahsen Okyar

       Yunus Özen, Cafer Genç, Dr. Kemal Yılmaz, Hasan Uzunhasanoğlu, Ahsen Okyar, İhsan Bilgili

     Başkan İhsan Bilgili konuşma yaparken     Dr. Kemal Yılmaz, Cafer Gen. Coşkun Karakadılar

       Ahsen Okyar ve Hasan Uzunhasanoğlu birlikte Bursa Aydınlar Ocağı Başkanı İhsan Bilgili’ye plaket takdim ederken

   İzmitliler tarihi Kayhan Tesislerinde

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.