Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

1Tem/130

KİBARLIK NEDEN MUTLULUĞU ARTIRIYOR VE SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİYOR? – Yrd. Doç. Dr. Zülfikar ÖZKAN

indirKİBARLIK NEDEN MUTLULUĞU ARTIRIYOR VE SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİYOR? - Yrd. Doç. Dr. Zülfikar ÖZKAN

Kibar insan, davranış, düşünce, duygu bakımından ince ve nazik olan kimsedir.

O, kimseye nefret dolu gözlerle bakmaz, karşısındakinin sözünü bölmeden onu dinler, dinlerken başka şeyle meşgul olmaz, başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunmaz, kavga etmez, sözlerini başkalarını kırmayacak, incitmeyecek şekilde ifade eder, kimseyi kolay kolay incitmez, kültürlüdür, görgülüdür…

Kibar insan, başkalarının güçlü ve güzel yönlerine yoğunlaşır. Herkeste iyilik arar ve insanların iyi yönlerini onlara söyler. İnsana büyük değer verir, ona nezaketle, kibarca yaklaşır. Çünkü insan Allah’ın halifesidir. Yüce Kur’an’da "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım" buyuruluyor (Bakara’30).

Kibar insanın ağzından sevgi sözcükleri akar. Onun hayatında kabalığa ve kötü sözü yer yoktur. Bir hadiste ifade edildiği gibi, “Sevdiğiniz kimseye, onu sevdiğinizi söyleyiniz.” Bu kibar insan özelliğidir.

Mutluluk, olumlu düşüncenin duygusudur ve olumlu düşünene verilen bir ödüldür. Bu sebeple, kibar insan, yaptığı işler sonunda mutluluk hisseder. Bir söz vardır: “Güzel gören güzel düşünür. Güzel düşünen, hayatından lezzet alır.”

Diğer taraftan, kibar insan, kaba insanlara göre daha sağlıklıdır. İnsanlara güzel söz söyler ve konuşurken gülümser. Kur’an’ı kerimde “İnsanlara güzel söz söyleyin” diye buyuruluyor.

Bir hadisi şerifte de kibarlık “Selam verirken gülümseyen, sadaka sevabına kavuşur” şeklinde ifade ediliyor.

Mekanik olarak gülme tansiyonu düşürüyor. Mutluluk, sevinç gibi duyguları gerçekten hissetmeden, yalnızca yüzünü bu duyguları hissettiği konuma getiren kimsenin de tansiyonu düşer ve tüm bedensel fonksiyonları iyiye doğru gider.

Üzüntü ve öfke gibi olumsuz duygular ise, kan basıncını yükselmesine ve bedensel fonksiyonların kötüye gitmesine sebep olur.

Gülümseme, kişiyi olumlu ve iyimser olmaya doğru itiyor. İnsan gülebilme yeteneğine sahip tek canlıdır. Gülmek yüzyıllardır en iyi ilaç olarak adlandırılmıştır. Gülümseme ve kahkaha, stresi güçlü bir şekilde azaltıyor. Olumsuz duygular kişiyi hasta edebildiği gibi, olumlu duygularda iyileştirebiliyor.

Güldüğümüz zaman tümör ve virüslerle savaşan bağışıklık hücrelerimizin sayısı da artıyor. Özellikle ruhsal bazı hastalıkların tedavisinde gülme terapisi kullanılıyor. Gülmenin hastalar üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir.

Sevgi enerji kaynağı, korku enerji tüketicisidir. Kibar insan, kimseyi incitmediği için, genel olarak herkes tarafından sevilir. O, düşman kazanarak enerjisini boşuna harcamaz, onu faydalı işlerde kullanır. Yüreğindeki sevgi bol olduğu için enerjisi de boldur. Unutmamak gerekir: Ancak yüreğinde sevgi olanlar başkalarına şifa verebilir.

Kaba insan ise, pek çok insanı kırdığı için, onlardan gelecek tepkilere yoğunlaşır ve bu tepkilerin büyüklüğü oranında korkar. Zamanla hayatına korku hâkim olur. Bu korku yüzünden enerjisi giderek düşer. Bu sebeple insanlara hizmet etme imkânı kalmaz.

Kibar olmak veya kaba olmak da insanın kendi seçimidir ve elindedir.

Neden eski eşyalarını atıyorsun da
Eski düşüncelerinden vazgeçmiyorsun?
Platon

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.