Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

29Nis/130

KUT BAYRAMI 61 YIL SONRA HOCA AHMED YESEVİ VAKFI’NDA KUTLANDI

DSCN6070  KUT BAYRAMI 61 YIL SONRA HOCA AHMED YESEVİ VAKFI'NDA KUTLANDI

Çanakkale Savaşları başlamadan önce İngiliz Savaş Bakanı Herbert Kıtcheur ''Çanakkale'de bir İngiliz denizaltısında bir İngiliz kafasını çıkarıp bayrağını sallasa siperlerdeki bütün Türk askerleri tabanları yağlar kaçar'' diyor.

Çanakkale Savaşları başladığında İngilizlerle tüm müttefikleri Türk ordusu karşısında bütün tarihinin en büyük yenilgisini alıp mağlubiyetini kabul edip çekilmeye başlıyor.

Diğer taraftan Ekim 1914'de Irak'ın Basra kentine çıkarak Bağdat'a ilerlemeye çalışıyor.Amaç Irak petrollerini ele geçirmektir.

Uzun muharebelerden sonra yenilerek Kut'ül Ammare'ye birliklerini çekiyor.

Kut'ül Ammare'de 20 bin kişilik İngiliz ordusu Halil Paşa komutasındaki Türk ordusu tarafından kuşatılıyor. Dört ay 23 gün süren kuşatma sırasında önce Aubrey Herbert aracılığıyla Halil Paşa'ya bir milyon İngiliz Pound'u rüşvet teklif ederek İngiltere'nin itibarını satın alınmak isteniyor. Halil Paşa'nın rüşveti reddetmesi üzerine mağlup İngiliz orduları komutanı Townsend İngiliz hükümetinden rüşvetin 2 milyon Puanda çıkarılması için izin istiyor.

İngiliz hükümetinin onay vermesine rağmen Halil Paşa rüşveti kabul etmeyince 26 Nisan 1916'da Halil Paşa'ya teslim olacağını bir mektupla bildiriliyor.

29 Nisan 1916 tarihinde (topraklarında güneş batmayan İngiltere'nin) en iddialı Irak ordusu 13 General 481 subay 13 bin 309 askerle birlikte başlarında ordu komutanı Towsned olmak üzere Türk ordusuna teslim oluyor.

Halil Paşa, Kutü'l-Ammare zaferinden sonra askerlerine yayınladığı mesajda şöyle dedi:

Arsanlar! Bütün Türklere şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum. Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut'u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10 bin erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut'ta 13 general, 481 subay ve 13 bin 300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30 bin zayiat vererek geri dönmüşlerdir.

Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale'de, ikinci zaferi burada görüyoruz.

İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri, 23.000 ölü ve yaralı, Osmanlı kuvvetleri 10.000 ölü ve yaralı vermiş, 13.100 (bazı kaynaklara göre 18.000) İngiliz askeri esir alınmıştır.

İngiliz tarihçisi James Morris, Kut'un kaybını "Britanya (İngiltere) askeri tarihindeki en aşağılık şartlı teslimi" olarak tanımlamıştır. Bu yenilgi İngiliz basınında ve kamuoyunda çok büyük bir infial uyandırdı. Bunun üzerine General Lake ve General Gorringe İngiliz ordusunda görevlerinden alınmış ve yerlerine General Maude getirilmiştir.

1916 yılından 1952 yılına kadar Kut Bayramı kutlanmıştır.Ancak bu Bayram 1952 yılında Türkiye'nin NATO'ya girmesiyle Bayram olarak kutlanmaktan vazgeçildi.

Kut Bayramı 61 yıl sonra 28 Nisan 2013'te Hoca Ahmed Yesevi Vakfı tarafından Vakıf Başkanı Erdoğan Aslıyüce'nin girişimiyle tekrar kutlandı.

Başkan Aslıyüce ''Biz Türk ve İslam tarihinin önemli günlerini bundan sonra da anacağız. Milletimizin Kut Bayramı kutlu olsun. Şehitlerimiz nur içinde yatsın.Bu vatan kolay kazanılmadı. Onu sonsuza dek yaşatacak da bizleriz.

Kut'ül Ammare Savaşı 1500 yıllık İngiliz tarihinde Çanakkale Savaşlarından sonra Kut'ül Ammare'da ikinci yenilgisini ve 13.309 esir verdiği savaştır.'' dedi.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.