Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

26Şub/130

Udi Necati Çelik ve Tamburi Celâleddin Çelik Perşembe akşamı İzmit’te…

necati-celaleddin çelik  Devlet Sanatçısı Udi Necati Çelik ve Tamburi Celâleddin Çelik 28 Şubat Perşembe akşamı İzmit’te Kocaeli Aydınlar Ocağı toplantısında “MEDENİYET VE MÜZİK” konulu sohbete katılacaklar.

Toplantı ile ilgili bilgi veren Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin SÖNMEZ; “İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü olarak 3 Mayıs 1985 tarihinde İzmit’te faaliyete geçen Kocaeli Aydınlar Ocağı; geçen 28 yıl içerisinde yüzlerce ilim, fikir, sanat, siyaset, iş ve devlet adamını Kocaelililerle buluşturmuştur.

Şubat ayı yemekli toplantımızda;

Devlet Sanatçısı Udi Necati Çelik ve Tamburi Celâleddin Çelik

misafirimiz olacak

“MEDENİYET VE MÜZİK”

başlığı ile konferans verecekler ve Türk Müziğinin nadide eserlerini icra edeceklerdir.

Yemekli toplantımız 28 Şubat 2013 Perşembe akşamı saat; 19:30’da Otel Asya-İZMİT adresinde gerçekleşecektir.

Ailece teşriflerinizi rica ederim.” dedi.

Udi Necati ÇelikNecati Çelik (Udi) kimdir?

1955 yılında Konya'da doğan Necati Çelik, 7 yaşında bağlama çalmayı öğrendi ve 1970'li yıllarda ud çalmaya başladı.

1973'te ilk defa Hz. Mevlânâ'yı anma törenlerinde udî olarak görev aldı. Burada Saadettin Heper, Aka Gündüz Kutbay, Kadri Şençalar, Cinuçen Tanrıkorur gibi Türkiye'nin en ünlü ve en önemli müzik ustalarıyla tanıştı. 1975 yılında Konya'da özel bir dershane kurarak yüzlerce öğrenciye ud dersleri verdi. 1983 yılında Konya Belediyesi Türk Müziği Korosu'nu kurdu. Yine bu yıllarda ilk Resitalini Konya'da verdi. Bu resital Şerif Muhiddin Targan'dan sonra Türkiye'de yapılan ilk ud resitali olması bakımından önemlidir.

1985 yılında Konya Selçuk Üniversitesi, Müzik Bölümü'nde Ud hocalığı yaptı. 1986 yılında Kültür Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'na udî olarak katıldı. Aynı zamanda Ege Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda ud hocalığı yaptı. 1987 yılında İzmir Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu ile gittiği Tunus'ta 8 konser verdi. 1989 yılında Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'na geçti. Burada Necdet Yaşar ile birlikte Türkiye'nin birçok illerinin yanısıra İstanbul'da her ay bir konser, ayrıca sürekli Radyo ve TV programlarının yanı sıra Fransa, Hollanda, Almanya, Avusturya, Ürdün, İsrail, Suriye, Cezayir, Fas, Tunus, Danimarka, İsviçre, Malezya, Yunanistan ve Amerika'nın bir çok üniversitesinde konserler verdi. Zakir Hussain, Mickey Hart, Ross Daly, Christopher Carnes, Ali Akbar Khan, Habib Khan ve dünya müziğinin daha birçok önemli ismiyle birlikte konser ve CD çalışmaları yaptı.

1993 yılında bir davet üzerine Amerika'ya gitti. California ve New Mexico'da ud dersleri ve resitaller verdi. Fas, Malezya İsrail gibi ülkelerde de çeşitli konserler verdi. Ayrıca Mendecino'da her yıl Ağustos ayında kurulan Middle Eastern Music Camp'ta ud dersleri ve Türk müziği dersleri vermektedir.

Aralık-1997 ve 1998'de İsrail Üniversitesi'nin davetlisi olarak gittiği Kudüs'te Türk müziği ve ud dersleri verdi. Çalışmalarının sonunda öğrencileri ile birlikte iki konser verdi. İlk kişisel albümü olan "Yasemin"i 1996 yılında Amerika'da yaptı. Halil Karaduman, Sadreddin Özçimi ve Göksel Baktagir ile yaptıkları canlı konser kayıtları T.C. Kültür Bakanlığı tarafından "Klasik Sazlar Üçlüsü” ve "Ud-Kanun İkilisi" adıyla iki ayrı CD olarak yayınlandı.

Evli ve 2 çocuk babası olan Necati Çelik halen Kültür Bakanlığı, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda ud sanatçısı olarak görev yapmaktadır.

Tamburi Celâleddin ÇelikCelâleddin Çelik – Mimar (Tambur Sanatçısı) kimdir?

Müzisyen bir ailede büyümesi sayesinde Cinuçen Tanrıkorur, Necdet Yaşar, İhsan Özgen ve Niyazi Sayın gibi ustalardan husûsî meclislerde istifade etti. Başta babası Necati Çelik’in yönlendirmesiyle, tamburda Cemil Bey ve Mesud Cemil çizgisini takip etmeye gayret etmektedir.

Çeşitli gruplarla Yunanistan, Hollanda, İsveç, Finlandiya, İsrail, Avusturya, Almanya gibi ülkelerde konserlere katıldı. Vexilla Regis (Musica en Tiempos de las Cruzadas - 2008) ve Suzidil (2009) albümlerinde çaldı. Türk Edebiyatı, Skylife Magazine, Anadolu Jet, Gönül gibi dergilerde yazıları yayınlandı, ayrıca Kadem - Mûsikî ve Edebiyat Dergisi ile Mürekkep Dergisi’nin daimi yazar kadrosundadır.

Aktif olarak mimarlık mesleğini sürdürmekte, arasında ABD, Güney Kore, Bosna-Hersek, Avustralya, Almanya, Japonya’nın bulunduğu uluslararası kültür merkezi, cami, müze vs. projelerinde çalışmaktadır.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.