Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

19Kas/120

Prof. Dr. Erkal: Türksüz bir anayasa olamaz

6  16-18 Kasım 2012 Bursa / Prof. Dr. Erkal: Türksüz bir anayasa olamaz

Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal, yeni anayasada 'Türklük' kavramının mutlaka bulunması gerektiğini söyledi. Erkal, "Türksüz, milli kimliksiz ve Türk milleti ifadelerinin dışlandığı, dıştan kumandalı bir anayasa Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasası olamaz." dedi.

Aydınlar Ocağı Dernekleri 38. Büyük Şurası Bursa'da yapıldı. Bursa Aydınlar Ocağı Başkanı İhsan Bilgili açış konuşmasında, Şura programı hakkında bilgi verdikten sonra, halka tepeden bakmadan, kendi kimliği ile barışık, ülkenin yükselmesi için çalıştıklarını, milli devlete her ortamda sahip çıktıklarını, etnik ırkçılığı ve farklılaştırmayı demokrasiye aykırı bulduklarını ifade etti.

Aydınlar Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal, her sene iki ayrı ocağın ev sahipliğinde şura düzenleyerek dünya ve Türkiye gündemi ile ilgili konuların ele aldığını belirtti. Erkal, vatanın birlik ve bütünlüğü için canını veren şehitlere çok şey borçluyuz dedi.

TÜRKSÜZ BİR ANAYASA OLAMAZ

Aydınlar Ocağı'nın yerli ve milli bir Ocak olduğunun altını çizen Erkal, Osmanlı'nın hızlı çöküş sürecinde karşılaştığı sorunların bu günde Türkiye Cumhuriyetinin önündedir. "Türksüz, milli kimliksiz ve Türk milleti ifadelerinin dışlandığı dıştan kumandalı bir anayasa Türkiye Cumhuriyetinin anayasası olamaz." diyen Prof. Dr. Mustafa Erkal, "Bu endişeler sadece bizim değil, Türk toplumunun endişeleridir." ifadelerini kullandı.

YEREL YÖNETİMLER YASASI ŞEHİR DEVLETÇİKLERİ DOĞURUR

Yerel yönetimler yasanının kendilerini üzdüğünü belirten Prof. Dr. Erkal, şu uyarıları yaptı: "Bu yasa ülkeyi federal bir sonuca götürebilecek şehir devletçikleri doğuracak ve merkezi devletin gücünü zayıflatacak bir sürecin önünü açacaktır. Konu Bursa ve İstanbul ile alakalı değil, terörle özdeşleşen bölgelerdeki belediyelerdir. Bilhassa terör bölgelerindeki bazı belediyelerin bölücü ve ırkçı terörle iç içe olduğunu düşünürsek sonucun ileride Türkiye için olumlu bir takım neticeler vereceğini söyleyebilmek çok zor." Terörle bir yere gelinmez sözüne katılmadığını belirten Erkal, "Bal gibi geliniyor. Bu oyunlara ve tuzaklara alet olunmamalı. AB ve Avrupa güdümlü politikalardan vazgeçip, milli politikalar üretmeliyiz." dedi.

"ANAYASAYA MİLLİ ÇÖZÜM"

Açılış konuşmalarının ardından "Anayasaya Milli Çözüm" başlıklı oturumu yapıldı. Oturum Başkanlığını Bahçeşehir Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu'nun yaptığı panele Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Tunç ve Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. M. Tevfik Gülsoy konuşmacı olarak katıldı.

Yeni Anayasa Uzlaşma Kurulu ve Gazi Üniversitesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tunç, Anayasa yazım çalışmaları ile ilgili bilgi verdiği konuşmasında Türkiye’nin bugün siyasi parti, STK yapısı ve siyaset algısının başkanlık sistemi ile uyuşmadığını belirterek, “Bu zihni yapıda dönüşüm 1 ayda, 3 ayda olacak bir şey değil. ‘Başkanlık sistemine geçtik’ deyip uygulamaya çalışmak yeni sıkıntıları beraberinde getirir.” dedi.

“BAŞKANLIK SİSTEMİNE HAZIR MIYIZ?”

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tevfik Gülsoy da, Türkiye’de başkanlık sisteminin olması için sadece referandumun yapılmasının yeterli olmadığını belirterek, “Bugün başkanlık sistemi gündemde. Bu en üst düzeyde toplumsal uzlaşma ile gerçekleştirilmesi büyük önem taşır. Bir hükümet sisteminden başka bir sisteme geçiş zorlu ve karmaşık bir yoldur. Türkiye’nin öyle bir dönüşüme hazır olup olmadığı tartışılmalıdır. Bunun tercihini yapacak olan ülkenin kendisi olmalıdır. Bu konuda sadece referandum yeterli değildir.” dedi.

TÜRK DÜNYASININ BAZI SORUNLARI

Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Çolak’ın yaptığı “Türk Dünyasının Bazı Sorunları” panelinde Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu Kurucu Genel Başkanı Av. Özcan Pehlivanoğlu, “Balkan Savaşlarının 100. Yılı”, Yunanistan Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, “Batı Trakya Türklerinin Sorunları” ve Kosova Prizren Filizler Atatürkçü Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ferhat Derviş; “Kosova’da Türk Olmak” konusunda bilgi verdi.

Kocaeli Kafilesi

Aydınlar Ocağı Dernekleri 38. Büyük Şurasına Başkan Av. Ruhittin Sönmez ve eşi Dr. A. Gülden Sönmez, Nursel – Ahsen Okyar, Reyhan – Musa Ordu, Asuman – Ali Kahraman ve Yalova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yunus Özen katıldı. Yunus Özen’in Kocaeli Aydınlar Ocağı adına yaptığı “ STK’lar için Çevrimiçi İletişim ve İşbirliği Stratejileri” sunumu çok beğenildi.

Şura Üç gün sürdü

Ocak temsilcilerinin çalışma ve değerlendirmelerini aktardığı Şura’nın akşam bölümünde Dr. Nef’i Demirci’nin sunuşuyla Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Bölümü sanatçılarından “Kerkük Türküleri” dinlenildi. Aydınlar Ocağı Dernekleri 38. Büyük Şurası, Şura sonuç bildirisinin açıklanması ve Bursa’nın tarihi ve turistik yerlerinin gezilmesi ile sona erdi.

1Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa E. Erkal değerlendirmelerini aktarırken

2Şuranın açılışına katılanlar

3Başkanlığını Bahçeşehir Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu'nun yaptığı "Anayasaya milli çözüm" panelinin konuşmacıları Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Tunç ve Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. M. Tevfik Gülsoy

4Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez, 38. Şuraya ev sahipliği yapan Bursa Aydınlar Ocağı Başkanı İhsan Bilgili’ye teşekkür plaketi takdim ederken

Kocaeli Aydınlar Ocağı İlim ve İstişare Kurulu Başkan Vekili Ahsen Okyar, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez ve eşi Dr. A. Gülden Sönmez, Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu Kurucu Genel Başkanı Av. Özcan Pehlivanoğlu ile birlikte

6Cengiz Aslan(Sakarya), Hidayet Gümüşsoy(Avrupa Yakası), Av. Ruhittin Sönmez(Kocaeli), Prof. Dr. Zeki Aslantürk(Anadolu), Ahsen Okyar(Kocaeli) ve Dr. Mustafa Güçlü(Konya), Şuraya koltuk değnekleri ile katılan Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu ile birlikte

7Ahsen Okyar ve Av. Ruhittin Sönmez, Kocaeli Aydınlar Ocağı adına Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’e, Karikatürist Murat Yılmaz’ın bir çalışmasını takdim ederken

8Kocaeli Kafilesi, Bursa Aydınlar Ocağı Başkanı İhsan Bilgili ve eski Başkan Cafer Genç ile birlikte (Yunus Özen, Cafer Genç, Ahsen Okyar, İhsan Bilgili, Musa Ordu, Ali Kahraman ve Av. Ruhittin Sönmez

9Ahsen Okyar, Recep Şahin, Yunus Özen, Dr. Halit Eken (Recep Şahin, Yunus Özen’e Şura hediyesini takdim ederken)

10Şaire Aynur Saydam ve 38. Şuraya katılanlar

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.