Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

5Tem/190

YİMPAŞ VE TELEKOM’DAN SARAY’A – Ruhittin SÖNMEZ

ruhittin sYİMPAŞ VE TELEKOM’DAN SARAY’A – Ruhittin SÖNMEZ
Yaygın medya tamamen yandaş hale gelince artık buralarda görev yapamayan tecrübeli gazeteciler internetten TV ve gazeteleri sallamaya başladılar.
Milyarlarca dolarlık medya organları, sahibinin sesinden başka bir şey duyurmaz oldu. Vatandaşın gerçek haber ve bağımsız yorum ihtiyacına cevap vermek için yeni yollar bulundu.
Youtube üzerinden yayın yapan TV ve radyo kanalları ile mütevazı imkanlarla çektikleri güncel yorum videolarını paylaşanların çok ciddi takipçileri var. Bunların çok kısa zamanda kamuoyu oluşturma açısından merkez medya kadar hatta daha fazla etkili olacağı anlaşılıyor. Yeni mecrada çok izlenenlerden biri gazeteci Sabahattin Önkibar.

Önkibar son videolarından birinde iki önemli vakayı hatırlatarak, Saray’a uzanan bir bağlantı kuruyor.

***

YİMPAŞ VAKASI
1990’ların “İslamcı Holdingleri” faizsiz yatırım yapmak isteyen mütedeyyin insanlarımızdan kâr payı ödemek vaadiyle paralar topladılar. Bunların başında gelen İhlâs Finans, Kombassan, Yimpaş her biri 1,5 milyar dolar civarında paralar topladılar. Bu holdinglerin kurduğu fabrikalar ve işletmelerin tamamı hortumlamalar sonucu battı.                                    Sadece İhlâs Finans’ın hortumlanması ile 750 milyon doların kayıp olduğunu, yani çalındığını AKP’nin atadığı TMSF Başkanı Ahmet Ertürk açıkladı. Ertürk aynı şekilde Kombassan ve Yimpaş’ın da yüzlerce milyon dolar mertebesinde hortumlamalarla battığını ifade etti.
Yimpaş’ın patronu yani paraları toplayan, mal sahibi görünen kişi Dursun Uyar’dı. Uyar AKP
döneminde ceza aldı, hapse girdi.
Yimpaş Holding yüzlerce milyon dolar zarar gösterilerek hortumlandığı için patronu hapse girerken holding üst yöneticilerine ne oldu?
İlginçtir, Yimpaş’ın en üst düzey yöneticisi Fuat Oktay Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldu. Bu kişi, Cumhurbaşkanı Erdoğan yurtdışında iken, Cumhurbaşkanı Vekili olarak bu görevini yürütmektedir.
Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanı vekilliğine atanan Fuat Oktay batan, hortumlanan,
patronu hapse giren Yimpaş’ın tepe yöneticisi idi.
Ancak Sabahattin Önkibar, Fuat Oktay’ın yayımlanan özgeçmişinde Yimpaş yöneticisi olduğundan bahsedilmediğini, bu bilginin nedense gizlenmiş olduğunu da not ediyor.
*********************************

TÜRK TELEKOM REZALETİ
Türk Telekom’un özelleştirilmesi için en büyük baskıların yapıldığı zaman Bülent Ecevit’in Başbakan, Devlet Bahçeli’nin Başbakan Yardımcısı olduğu DSP+MHP hükümeti dönemi idi.
IMF gözetiminde Kemal Derviş’in ekonomiyi yeniden yapılandırdığı bu dönemde, IMF kredilerinin alınabilmesi için Telekom’un mutlaka satılması isteniyordu.
MHP’nin Ulaştırma Bakanı Prof.Dr. Enis Öksüz ve Genel Müdür İbrahim Hakkı Alptürk katıksız
birer Türk Milliyetçisi olarak bu stratejik kurumun özelleştirilmesine direndiler.
Bu direniş kolay olmadı. Medyada “direnişin anlamsız ve piyasaları sarsıcı olduğu” iddialarıyla bu ikilinin aleyhine kampanyalar yapıldı.
IMF ve Kemal Derviş bastırdı. Devlet Bahçeli Bakanına ve Telekom’a sahip çıkmadı.
Enis Öksüz, Devlet Bahçeli’nin talimatı ile 2001 yılında bakanlıktan istifa etti. Bir yıl sonra da
MHP’den ayrıldı.
Türk Telekom, AKP döneminde 2005 yılında, 6 milyar dolara özelleştirildi. Lübnanlı Hariri ailesine satıldı.

***

Sabahattin Önkibar Türk Telekom’un özelleştikten sonraki sürecini özetleyip, ülkemizin kaç milyar dolar soyulduğunu şöyle açıklıyor:
2005 yılına kadar Türk Telekom yılda 2,5 milyar dolar kâr ediyordu. Bu stratejik işletme 2,5 yıllık kârı karşılığı Lübnan Başbakanı Hariri ve ailesine verildi.
Hariri ailesi bu arada Telekom’u teminat göstererek Türk bankalarından 5 milyar dolar kredi
kullandı.
Telekom’un 800 milyon dolar gayrimenkullerini sattı. Türkiye’nin adeta bütün sokaklarını dolaşan bakır kablolarını yaklaşık 1 milyar dolara sattı. Yıllık 2-2,5 milyar dolardan toplam 12 milyar dolar kârı da diğer gelirleriyle birlikte Türkiye dışına çıkardı.
Hariri ailesi Telekom’a teknik yatırım yapmadı, çalışan sayısını 60 bin kişiden 20 bin kişiye
düşürdü. Bunun sonucu hizmet aksamaya, rekabet etmekte zorlanmaya başladı.
Hariri ailesi kolayı seçti, Türk Bankalarından aldıkları “5 milyar dolar krediyi ödeyemiyorum,
buyurun Telekomunuz sizin olsun” deyip çekildi gitti.
Türk siyasi ve ekonomi tarihine yüz kızartan bir vaka olarak geçen Türk Telekom özelleşmesi sonucu devletin kaybı 12 milyar dolardan ibaret değildi.
Bankalar kredilerini tahsil edemedikleri için Telekom’a el koydular. Fakat her sene 2,5 milyar dolar kâr elde eden Türk Telekom bu sene 754 milyon dolar zarar gösterdi. Devlet vergi gelirinden de mahrum oldu. Bu bilgi kamuoyundan saklandı.
***

Özelleştirme şartlarından biri olarak, Türk Telekom’un yüzde 5’ine devletimiz sahip olmaya devam etti. Bu yüzden şirketin yönetim kuruluna devlet bir Türk üye atayarak özelleştirmeden sonra da gelişmeleri yakından takip etme imkânına sahip oldu. Yani Hariri ailesinin bütün bu yaptıklarını yakından izleyen ve devlete rapor etmiş olması gereken bir yönetim kurulu üyesi vardı.
Peki, bu yönetim kurulu üyesi kimdi?
Bildiniz… Şu anda Cumhurbaşkanı Yardımcısı (Vekili) olan Fuat Oktay’dı.
Şimdi bu iki vakada da Türk Milletinin büyük zararlara uğradığını görünce bu şirketlerde kritik görevler ifa eden Fuat Oktay için hemen “madem başarısız oldu, niye bu makama getirildi?” diye düşünmeyin. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fuat Oktay’ın yeteneklerini ve kazandırdıklarını iyi biliyor olmalı ki O’nu devletin iki numaralı ismi yaptı.
Demokrasi açıklık rejimidir. Fuat Oktay’ın “yetenek ve kazandırdıklarını” halkımız da bilirse, devletimizi yönetenlere kuşku ile bakanlara rağbet etmez.

04.07.2019

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.