Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

18Eki/180

Kandıra ‘Gıda İhtisas OSB’ 8 yıl sonra kurulabilecek – Galip ATAMAN

20180212121113142Kandıra ‘Gıda İhtisas OSB’ 8 yıl sonra kurulabilecek - Galip ATAMAN

Kocaeli’de makinadan kimyaya, otomobilden plastiğe, metalden kömüre her alanda faaliyet gösteren toplam 14 organize sanayi bölgesi (OSB) var.

6’sı Dilovası, 3’üGebze, 2’si İzmit, 1’i Çayırova, 1’i Kartepe, 1’i Kandıra’daki OSB’lerden aktif olan 12’si yıllardır binlerce işsize iş ve aş veriyor.

Doğayı, havayı, denizi kirlettiği gerekçesiyle eleştirilen, cezalar kesilen bu OSB’ler ekonomiye artı değer kazandırıyor.

Ama Türkiye’nin ilk ve öncü bacasız OSB’si “Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, GİOSB”8 yıldır bir kişinin karşı çıkması nedeniyle kurulamıyor.

Yaklaşık7 bin Kandıralı 8 yıldır çevreyi kirletme riski bulunmayan, bacasız sanayi olarak bilinen GİOSB’da işe girmek için gün sayıyor.

Kandıra’nın geleceğine talip olan Türkiye’nin en önemli 60 gıda firması ile binlerce tüccar bölgede üretilecek ürünleri değerlendirmek için açılan davaların sonuçlanmasını bekliyor.

Siyasiler ve bürokratlar İstanbul’da yaşayan, “istemezük” diyerek direnen bir vatandaşın inat ve ısrarını kırmak için 8 yıldır hukuk mücadelesi veriyor.

Mürsel Yaylalı adlı vatandaşın açtığı dava, yerel idare mahkeme ile Danıştay arasında “ping-pong” topu gibi gidip geliyor.

Davada sona gelindi.

Danıştay Başkanlar Kurulu Kandıra Gıda İhtisas OSB kuruluşuna onay verdi. Bir süre önce yazılan ve ilgililere gönderilen gerekçeli karar önümüzdeki günlerde idare mahkemede görüşülerek karara bağlanacak.

Büyük olasılıkla Kandıra GİOSB’de çalışmalara, 8 yıl aradan sonra kaldığı yerden başlanacak.

Tarımsal ve hayvansal ürünleri mamul hale getirecek entegre nitelikte olmayan tesislerin kurulacağı GİOSB’nin start almasıyla Kandıra’dan İzmit ve İstanbul’a göç tersine çevrilecek.

217321e0aab3b78643b97df4e43e0dfc

KURULUŞ VE YARGI SÜRECİ

Geliniz “Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi”kuruluş ve gecikmesine neden olan yargı sürecine göz atalım.

GİOSB’un kurulması önündeki engelleri kaldıran sürece noktayı koyan“Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu”kararına bakalım.

Kandıra’nın makus talihini yenecek, Kandıralıların hayallerini gerçekleştirecek, Kandıra GİOSB kurulmasını engelleyenlere “kapak olacak” kararları okuyalım.

Kandıra’da istidam yaratacak, ekonomik, sosyal ve kültürel yapıyı değiştirecek“Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi”kurmak için 60 saygın iş adamı 2010 yılında bir araya geldi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile imzalanan protokol doğrultusunda Kocakaymaz, Topluca, Goncaaydın ve Üğümce köylerinde toplam 2 bin 250 dönüm alan hissesi bulunan hak sahiplerinin gönül rızası ile anlaşılarak kamulaştırıldı.

Ama Kandıra’da yaşam kalitesinin gelişmesini, hizmet almasını, Kandıralılara aş ve iş verecek GİOSB alanı içinde arsası bulunan Kandıralı olmayan, İstanbul’da ikamet eden Mürsel Yaylalı adlı bir vatandaş “GİOSB, Namazgah Barajı havzası içinde kalıyor” uygulamaya karşı çıktı.

Kocaeli 1. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporu doğrultusunda verdiği 9.7.2015 tarih ve 2015/829 sayılı karar ile Mürsel Yaylalı’nın itirazını haklı bularak Kandıra’nın makus talihini yenecek çalışmaları durdurdu.

GİOSB yönetiminin itiraz ettiği yerel mahkeme kararını birlikte inceleyen Danıştay Altıncı ve Onuncu Daireleri heyetleri1.3.2016 tarih, E 2015/8063, K 2016/858 sayılı kararında, “Yer seçiminde hukuka aykırılık bulunmamaktadır. İdare Mahkemesi kararındaki bilirkişi raporu hükme esas alınarak verilen kararda hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Anılan nedenlerle Kocaeli 1. İdare Mahkemesi’nin 9.7.2015 tarih ve 2015/830 Sayılı kararının BOZULMASINA” ifadelerine yer vererek yerel mahkeme kararını bozdu.

13b19790fb329a8462785138bcae9847

GİOSB kurulmasına karşı çıkan, direnen, inadında ısrar eden Mürsel Yaylalı  karara itiraz ederek 6. ve 10. Dairelerin aldığı müşterek kararın düzeltilmesini istedi.

Danıştay 6. Dairesi 13.3.2017 tarih,E 2016/10957, K 2017/1793 kararında, “Kararın düzeltilmesi dilekçesinde öne sürülen hususlar, ilgili yasa maddelerinde yazılanların hiç birisine uymamaktadır. Bu nedenle kararın düzeltilmesi isteminin REDDİNE karar verildi” yazarak Mürsel Yaylalı’nın “Karar Düzeltme” talebini “RET” etti.

Yerel idari mahkeme Danıştay kararına uyarak Kandıra GİOSB dosyasını kapattı.

Mahkeme kapattı ama Mürsel Yaylalı inadından vazgeçmeyerek davayı Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna taşıdı.

Danıştay başkanı, başsavcı, başkanvekilleri, daire başkanları, üyeler ve genel sekreterden oluşan idari davaların son karar mercii“Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu”GİOSB yönetimini haklı, Mürsel Yaylalı’yı haksız bulan kararını verdi.

Gerekçeli kararın bugünlerde taraflara tebliğ edilmesi ve yerel idari mahkemenin vereceği kararın ardından Kandıra GİOSB’de yeni bir sayfa açılacak.

Yaşanan yol kazaları sonrası yeniden kurulan 10’u Kocaeli Valiliği, 3’ü Kocaeli Sanayi Odası, 1’i Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve 1’i Kandıra Belediyesinden olmak üzere 15 kişiden oluşan “Kandıra GİOSB Müteşebbis Heyeti” gecikmeli de olsa çalışmalarına kaldığı yerden başlayacak.

YAYLALI’YA KAPAK OLSUN

Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin yola devam edecek olmasını önemsiyorum.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararının GİOSB’yi geciktiren Mürsel Yaylalı adındaki vatandaşın suratına “Osmanlı Tokadı” gibi yapışmasına daha çok seviniyorum.

Çünkü Kandıra’nın kaderini değiştirecek, Kandıralılara aş ve iş verecek GİOSB’ye sahip çıktığım günlerde eleştiriye tahammülü olmayan hoşgörü fakiri Mürsel Yaylalı e mail adresime aşağıdaki iletiyi göndererek kişiliğini tanımlayan hakaretlerde bulunmuştu.

“Beyefendi sizi tanımıyorum sizde beni tanımıyorsunuz. Belliki kalemşör ve köşe yağdanlığısınız. Ben Erzurumluyum, sen Kandıralı olsan ne yazar. Belliki toprağına suyuna ihanet eden hainin birisin. Ben bütün davaları kazandım. Buda sana kapak olsun. Senin gibi Fetö terör örgütü üyeleri o toprakları köylülerden gasp etti. Bu işlere burnunu sokup insanlara yanlış bilgi aktarma. Toprak su haini olma”diyerek aklınca gözdağı verip beni Kandıralıların haklı davasına sahip çıkmamdan vazgeçireceğini sanmıştı.

Kandıra’da tarımsal ve hayvansal ürünleri mamul hale getirecek entegre nitelikte olmayan tesislerin kurulacağı, insanlara aş ve iş verileceği GİOSB’a karşı çıkan kendini bilmez, haddini aşan Mürsel Yaylalı’ya umarım Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı kapak olmuştur.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.