Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

27Eyl/180

Şehirlerin Dili / GALATA KULESİ – Necmi ÖZDEMİR

unnamedŞehirlerin Dili / GALATA KULESİ - Necmi ÖZDEMİR

İstanbul’un büyülü yapısında en önemli belirteçler Kız ve Galata Kulesidir

Kız kulesi Galata kulesi tahminlere göre 507 yılında Romalılar tarafından yapılan kulenin yüksekliği 70 metredir.

Gece ayrı ve gündüz ayrı güzel olan Galata kulesinin karşısında MÖ. 5.YY’da Yunanlılar tarafından İstanbul Boğazının Salacak Sahili’ne yapılmış güzeller güzeli Kız kulesi. Günün her saatinde büyüleyici. Aşıkların iç çekerek baktığı Kız kulesi ,yanlızlığını hissetmiş, Hissettikçe içine kapanmış; Işıltısını ve neşesini kaybetmiş zamanla…, Derken birgün Galata kulesi yükselmiş tüm ihtişamıyla karşısına. Pek heybetli, pek yakışıklıymış.

unnamed (1)

Galata Kulesi Birbirlerini görür görmez aşık olmuşlar. Ama imkansızmış bu aşk aralarında koca bir deniz oldukça. Kız kulesi günden güne soluyormuş aşkından. Galata kulesi de kahroluyormuş onu böyle gördükçe onu böyle gördükçe ve belki bir gün ulaştırırım diye mektupla, şiirler yazmış kız kulesi’ne. Bir Hazerfen Ahmet Çelebi çıkıvermiş Galata Kulesi’ne, Üsküdar’a uçmak için. Galata kulesinin yazdığı tüm mektupları ulaştırmakmış amacı.
Ama rüzgarla oradan oraya savrulurken düşürmüş mektupları boğazın serin sularına. Galata kulesi görünce aşkının denize döküldüğünü ne yapacağını şaşırmış. Yine de anlamış Kız Kulesi bu yakışıklı adamın da ona aşık olduğunu ve başlamış martılarla şarkı söylemeye. 

Aşklarının karşılıksız olmadığını gören iki kule, günden güne güzelleşip, daha da parlak durmuşlar İstanbul’da. Günümüzde ise yan yana gelemeseler de Galata kulesi mors alfabesinin ışığa dönüştürülmesiyle Kız Kulesine belirli periyotlarla yanıp sönerek “SENİ SEVİYORUM“ mesajını yollar olmuş.

unnamed (2)

Akıllı Sistemlerle “Galata Kulesi’nin Dillendirildiği gibi“, Gün itibarıyla yetmiş ili ve bir o kadar da ilçeyi Akıllı şehirler ve Yangın kapsamında inceleme fırsatı bulmuş biri olarak kent içinden Hatay’daki Asi nehri gibi akan suların civarında….,

İzmit Saat kulesi Takdimim. Gittiğim her kentte mülki amirlere arz ettiğim kentimizle özdeşleşen İzmit Saat Kulesi’nin ya da İlimizdeki tek kale olan Eskihisar Kalesi’nin ve benzer şekilde, diğer Şehirlerimizi kendine özgü hikayeleriyle anlamlaştırarak insan odaklı teknolojileri de kullanarak tarihimizin güzelliklerini korumamız mümkün ve gereklidir.

Kaynaklar. *Ali Gündoğdu-özgür Kocaeli *Gizem Doğruol-Onedio Üyesi

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.