Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

25Ağu/180

Samet Çakır, Kocabayramlar Kültür Platformunda konuştu

IMG_972922 Ağustos 2018 Çarşamba / Kocabayramlar Kültür Platformunun 6. konuşmacısı Samet Çakır  oldu.

Kandıra, Çakırcaali Divanı, Kocabayramlar Köyünde, Kocaeli Üniversitesi Köseköy MYO Kimya Teknolojileri Bölümü mezunu Samet Çakır, Cami önündeki Köy Meydanında “Yerli Tohumlar ve Tarımsal İlaçlar” konusunda bilgi verdi.

Yerli tohumlar ihmal edilmemeli

Samet Çakır “Yerli tohumlar; yüzbinlerce yıldan günümüze evrimini en mükemmel şekilde tamamlamış tohumlardır. İnsan sağlığı için etkin maddeleri içerir. Eğer bir tohumun genetik yapısına müdahale edilirse o tohumdan elde edilen ürünün tadı, kokusu, aroması, vitamin değeri, mineral zenginliği ve etkin maddeleri değişir.

Kandıra’da 13 adet yerli tohum

Kandıramızda hala kullanılmakta olan bozulmamış 13 adet sebze ve meyve tohumları bulunmaktadır. Geleneksel tohumların faydası başta üreticiler olmak üzere toplumun her kesimine öğretilmeli.

Tarım İlaçları; Tarımda kullanılan ilaçlar insanda doğrudan veya dolaylı olarak akut ve kronik zehirlenmelere yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre her yıl dünyada 1 milyon insan pestisit sebebiyle zehirlenmekte, 20.000 kadarı da ölmekte. İlaçların çoğu kanserojen, mutojenik, alerjik bir başka deyişle tahriş edici etkiler gösterebiliyor.

İlaçların çevre üzerine etkileri nelerdir?

-Uygulanan ilaca bağlı olarak ve uygulama şekline göre cevre kirliliğine neden olmakta.

- Aşırı buharlaşabilenler soluduğumuz havayı kirletmekte.

- Zararlıların doğal düşmanlarını ve faydalı organizmalarını öldürerek yeni salgınlar oluşturmakta.

- Bazı ilaçlar arılar üzerine etkili.

-Kuşlar ve yaban hayvanlar üzerinde büyük risk teşkil eder.

- Taban suyuna karışarak dereler, göllere, denizlere ve içme sularına karışırlar.

- Buharlaşarak atmosferde sis tabakası oluştururlar ve asit yağmurlarına sebep olurlar  ve daha birçok sıkıntı sebebidirler.” dedi.

Büyük ilgi

Posco Assan Fabrikası çalışanlarından Samet Çakır’ın konferansına;  Köyün en yaşlısı Rafet Bayram, babası Sabahattin Çakır, Kocaeli Kandıralılar Derneği Denetim Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, Taşköprü Orman İşletmesi emeklisi Ersin Baykara, Mustafa Nevzat İlaç Sanayii A.Ş. Çayırova Şekerpınar’daki Hammadde Üretim Tesislerinde ustabaşı olarak çalışan İlker Altınten, Baykara Makinenin sahibi Hasan Baykara, KOÜ Mühendislik Fakültesi öğrencisi Furkan Ergün, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu Merve Baykara, Mehmet Ergün, Emlak ve Emlak Yönetimi Bölümü mezunu Neslihan Küçük, İşadamı Erhan Bayram, İşletme Fakültesi mezunu Burak Okyar, Afyon Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümü öğrencisi Vedat Acar, İsa Altuntaş, Fethi Ergün, İsa Altuntaş, Muhammet Altınten, Ergün Bayram, Bilal Özbaysar, Necdet Ergün, Özcan Özkul, Hasan Altınten, Erhan Okyar, Serkan Bayram, Batuhan Altınten, Berke Koca, Özkan Bayram ve çok sayıda Mahalle sakini katıldı.

Konferans değerlendirildi

Samet Çakır’ı dinleyen, KOÜ İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Edanur Bayram, Yalova Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Zeynep Gökçen Okyar, AÖF Sosyal Bilimler mezunu Ali Kardaş, Metalurji Mühendisi Can Bayram, Balıkesir Üniversitesi Hemşirelik Bölümü mezunu Bilge Ergün, KOÜ İşçi Sağlığı ve Güvenliği Bölümü mezunu Sema Bayri, Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu Çağrı Baykara, Samet Çakır’a başarılı sunumu için tebrik ve teşekkürlerini sundu.

Çağrı Başaran’a mezuniyet pastası

Samet Çakır’ın Konferansından sonra , Çağrı Başaran KOÜ Felsefe Bölümünü geçen ay bitirmesi ile ilgili hazırlanan başarı pastasını annesi Nuran Başaran ve teyzesi Fatma Ergün ile birlikte kesti.

Türküler Beyza Baykara’dan

Samet Çakır bağlaması ile ve Beyza Baykara’da güzel sesi ile türkü söylediler. Gecenin finalinde Kandıra Oyun Havaları ile Kocabayramlılar pisti doldurdu.

İkram kazanda pişen mısır

Toplantıya katılanlara Erhan Bayram’ın tarlasından toplanan ve kazanda pişen taze mısır ve yerli karpuz ikram edildi. Semaverlerde demlenen çayları Kocabayramlılar sevdi.

1KOÜ Köseköy MYO Kimya Teknolojileri Bölümü mezunu Samet Çakır,  Kocabayramlar’da “Yerli Tohumlar ve Tarımsal İlaçlar” konusunda bilgi verirken

2Perihan Eyidoğan, Fatma Baykara, İlknur Altınten ve yeğenleri

3Bilal Özbaysar ve toplantıya katılanlar

4Azem Sağlık, Köyün enyaşlısı Rafet Bayram, Ali Kardaş, Necdet Ergün, Şenol Çakır

5Fahriye Altınten, Nursel Okyar, Yurdanur Okyar, Kaan Okyar

6Cağrı Başaran, Bilge Ergün ve Can Bayram birlikte, Samet Çakır’a plaketini takdim ederken

7Nuran Başaran(annesi) ve Fatma Ergün(teyzesi), KOÜ Felsefe Bölümünden geçen ay mezun olan Çağrı Başaran mezuniyet pastasının başında

8Beyza Baykara ile Samet Çakır türkülerimizi seslendirirken

10Samet Çakır’ın babası Sabahattin Çakır ve toplantıya katılanlar

9Samet Çakır ve toplantıya katılanlar

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.