Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

20Ağu/180

Bizans’ın “Fitne Diplomasisi” Rus Dış Politikasının Yeni Yöntemi mi? – Prof.Dr. Bekir GÜNAY

Untitled-1Bizans’ın “Fitne Diplomasisi” Rus Dış Politikasının Yeni Yöntemi mi? – Prof.Dr. Bekir GÜNAY

Diplomasi tarihine kavramlar ve metotlar kazandıran devletlerden biride Bizans’tır. Bizans İmparatorluğun son günlerini yaşamaktaydı. Sadece Konstantinopolis elinde kalmıştı. Tarihi yarımada da hayatta kalmaya çalışıyordu. Türkler dört bir yandan Bizans’ı kuşatmıştı.  Türklerden önce  nice devletler İstanbul’u kuşattılar ise de bir türlü Bizans’ı düşüremediler. Bizans’ın ne ordusu, ne ekonomisi, gelen düşmanlara karşı koyacak kapasitede değildi. Ama Bizans’ın kurnazlığı dünya diplomasi tarihi yeni bir metodu kazandıracaktı. O da “fitne diplomasisi ”idi. Metot gayet basitti. Kendine düşman olan ülkeleri birbirine düşürürdü. Yetmezse düşman ülkenin içinde kargaşa çıkarırdı. Ülkede iktidar mücadelesini başlatmak için dedikodu kazanı ile fısıltıları hayata geçirirdi. Ona düşman olan devletin etnik problemlerini kaşırdı. Düşman ülkenin halkını liderine, liderini halkına düşman ederdi. Bunun için o ülkedeki sempatizanlarını kullanırdı. Bunlar o ülkenin toplumunu etkileyen şairler, hatipler bugünkü dil ile medyayı etkin kullanırdı. Düşman ülkenin liderinin korkularına abarttırdı. Akla hayale gelmedik korku siyasetini topluma enjekte ederdi. Ülkeleri birbirine düşürerek Bizans 1453 e kadar hayatta kalabilmişti.

İstihbarat Rus Devlet Geleneğinin Temelidir.

Günümüzde bu siyaseti Bizans’ın sosyal genini sahip olan Rusya diplomasisi yoğun bir şekilde kullanıyor.1989-2009 arasında SSCB sonrası sarhoşluk yaşayan ve dünya güç arenasından çekilen Rusya 201’ lardan itibaren sahnelerdeki yerini geriye dönmeye başladı. Âmâ bu mücadele sürecinde Rusya, ne NATO, ne ABD karşısına askeri güçle çıkamadı. Hantal ordusunun nükleer gücünü  sopa olarak göstermeye çalıştı. SSCB sonrası dönemde en çok zorlandığı alan ekonomide oldu. Kapitalizme hızla ayak uyduramadı. Fatura sokaktaki halka çıktı. Bu durum karşısında Rus devlet geleneği en güçlü olduğu alanı devreye soktu. O da istihbarattı. Zira Rus devleti bir istihbarat devletiydi. Putin’in istihbaratta gelmesinden tutunda, son yıllarda Kırım’ın işgal edilmesinde kullanılan metotlara, baktığımızda Rus istihbaratının etkileri görülmektedir. Soğuk savaş sürecinde Cambridge Beşlisi ile İngiliz istihbaratının içine sızması, dillere destan hamleleri,  istihbarat tarihinde hak ettiği yerini aldı.

Modern “Fitne Diplomasisi” Manipüle

Rusya İstihbarat gücünü 2014’de gerek, Ukrayna da gerekse, bölge ülkelerinde yoğun bir şekilde kullandı. Rus istihbaratının günümüzde de boş durmadığı İngiltere’de yaşanan casus krizinde de görüldü. (ki o konu başka bir yazı da bahis konusu edilecektir.) Son yıllarda en çok dijital  alanda Rusya kendisinden söz ettiriyor.  Rusya özellikle ABD de Trump’ın seçilmesindeki hileleriyle dikkat çekti. Trump seçilmesinin Rusların müdahale ettiği FBI tarafından ortaya çıkarıldı. Hala ABD de tartışılan ve Trump’ın bir türlü cevaplayamadığı son ABD seçimleri Rus istihbaratın başarı hanesine yazıldı. Rusya’nın Hackerleri kullanarak seçim sonuçlarını nasıl manipüle ettiği görüldü.  Dünyada son yıllarda yapılan tartışmalı seçimler mercek altına alındı. Herkes sistemlerine müdahale eden Rus hackerleri aramaya başladılar. Ve buldular. St. Petersburg’da dört katlı bir bina da bulunan Rus hackerleri sadece ABD seçimlerini değil, İngiltere, Almanya, Hindistan seçimlerine de müdahil olduğu tartışmaları ortaya atıldı. Herkes elinde güçlü delillerle çıktı. Ruslar önce sessiz kaldılar, sonra yalandılar. Rusların bu işi nasıl yaptıkları da çözülmeye başladı. Rusya seçim sonuçların elektronik ortama girildikten sonra ülkelerin işletim sistemine sızıyor. Hedef ülke  de kendi istemedikleri kişi veya partilerin seçimleri kazanmasını istemiyorlarsa sisteme profesyonelce girip iz bırakmadan, gerekli hamleleri yaparak seçim sonucu belirliyorlar.  Bunun yanında twitter vb sosyal medya hesapları ile ülkedeki siyasi adaylar hakkında asılsız iddialar yayınlıyorlar. Troller vasıtasıyla hedef aday veya adaylarına itibar suikastı yapıyorlar.

Dikkat ederseniz son yapılan ABD, Almanya seçimlerindeki tartışmalar ve seçim süreçlerinde adaylara yapılan itibar suikastlarına baktığınızda bu hamleler rahatlıkla görebilir.

Rusya, Putin aracığıyla ısrarla bunları yalanlanmasına rağmen bıraktığı izler, sonuçlar okunarak, istihbarat kayıtları takip edilerek, Rusların parmak izleri tespit edildi.

Rus Arama Motoru Ne Topluyor.

Rusların sadece hackerler değil navigasyon programları ve arama motorlarında oluşturduğu gizli ceplerle hedef aldığı ülkelerin elektronik alt yapılarına da sızdığı gibi vatandaşların bireysel bilgi ve davranışlarını topladığı biliniyor.  O yüzden batı ülkelerinin hiçbiri Rus arama motoru ve navigasyon  programlarını kullanmıyor.

Sonuçta Bizans’tan alınan  “fitne diplomasini” günümüzde Rus istihbaratının ve diplomasisinin başarıyla uygulandıklarını unutmayalım.

http://www.netpano.com/bizansin-fitne-diplomasisi-rus-dis-politikasinin-yeni-yontemi-mi/

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.