Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

3Nis/180

Yaşayan bir efsane Mustafa Enül (Suzidil Mustafa) – Mustafa GÖKSEL

indir

Yaşayan bir efsane Mustafa Enül (Suzidil Mustafa) -  Mustafa GÖKSEL KÖŞE Mustafa)

Sevgili arkadaşlar, saygıdeğer okurlar 2 bölümden oluşan bir yazı dizisi ile karşınızdayım.

Her hafta belirli sanat dallarını ve konu, konuklar almak sureti ile ülkemizdeki sanatçıları ve büyük ustaları tanıtmaya devam ediyorum. Sizlere tanıtacağım bu seferki büyük usta hocaların hocası, büyük notist, bestekar sayısız sanatçıyı yetiştirip piyasaya çıkarmış büyük bestekar. Mega starımız Tarkan, Şevval Sam gibi bir sürü büyük sanatçıyı yetiştirmiş bir usta. Bir sürü müzik, sanat, ve musiki dernekleri ve cemiyetlerinin kurucularından ve bir sürü musiki derneklerinin başkanlığını yapmış Türkiye’nin en büyük arşivlerinden birisine sahip olan bir üstad ve ünlü plak ve müzik şirketi suzidil’in Kocaeli’nde bayiliğini yıllarca yapan Suzidil Mustafa lakaplı Mustafa Enül hocamız…

Kendisi ile ilgili çalışmamızı ve röportajlarımızı yaparken görüşmeye gittiğimizde dosya ve arşivlerden ayakta zor durduk... Oturamadık... Kendisi ile neredeyse içeride sığmak imkansız.

Türkiye’nin en büyük şarkı müzik nota ve söz beste arşivlerinden birisi kendisinde bulunmakta. Kendisinin emsallerinden büyük ustaların birçoğu hayatta değil kalanlar sayılı. Önce size kendisinin de onayı ile kendisinden bahsederek biyografisini anlatacağım ve daha sonra yazı dizilerinde sırası ile arşivini ve eserlerinin bir kısmın parça parça tüm kamuoyu ve Türkiye’ye paylaşacağım.

Mustafa Enül hoca 2 Ocak 1935 tarihinde İzmit’in Cedit Mahallesinde 5.nci bostanlar sokağındaki baba evinde dünyaya geldi. Annesi aslen Kandıranın köyünden, Babası da Anadolu’lu İzmit’te evlenip tanışmışlar. Kendisi iki kardeş ve halen doğduğu o evde oturmakta.

İlkokulu İzmit Akçakoca ilkokulunda okuyup, erkek sanat okulundan mezun oldu. O dönemlerde yaşam savaşı malum Seka kağıt fabrikasında çalışarak bir taraftan da. Kocaeli’nin amatör kulüpleri olan Baçspor, Yukarıpazar Gençlerbirliği ve Ateş spor da forma terletti. Daha sonra yedek subay olarak Kırklareli’nde askerliğini yapıp geldi. Seka’dan sonra İpraş Rafinerisinde, Kocaeli Derince Koruma Fabrikasında, Kocaeli Philips farikasında çalışıp erken emekli olduktan sonra musiki hayatına geçiş yaptı. Uğraştığı bir dal olan sanat ve müzik hayatına geçti.

Bunu profesyonel mesleği haline getirmek hedefi ile 1950’de İzmit Türk Musiki Derneğine girdi. O dönem başkanlığı yapan merhum sanatçı Osman Çakar yapmaktaydı. Çalışmalarda en arkada oturup kurdukları topluluğu dinleyerek bugünlere geldiği sanat hayatı sürecinin ilk adımını atmıştı. O musiki topluluğunu merhum Hocası ve doğduğu gün ismini koyan baba bildiği Ali Koç Demirören yapıyordu. Derneğinden ve kendisinden çok şeyler öğrendi. Ali Koç’tan fasıl musikisini öğrendi ve onunla çalışarak icraatlarında bulundu ve Türk sanat musikisinde yetişmeye başladı. Onun ideallerindeki tek talebesi olmak gurur veriyordu hocasına.

Bunun dışında Sadun Aksüt, Mustafa Sağyaşar, Abdullah Yüce, Avni Anıl, Münir Nurettin Selçuk, Şükrü Tunar, Yusuf Nalkesen, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Hamiyet Yüceses Behiye Aksoy, Muzaffer Akgün, gibi sayısız isimle çalışarak sanat hayatını ve ustalığını bir çok çalışma ve eserlerle taçlandırdı. Türk musikisinde bir çok katkıları vererek mutlu olmasında ve Türkiye de sayısız başarılara ustaca imza atmış olmasına vesile olan Ali Koç Demirören ustanın mirasın taşımayı borç biliyor. Mustafa hocamız bu vesile ile 1999 da kaybettiğimiz Ali Koç Demirören hocamızı ve tüm diğer sanatçılarımızı, ustalarımızı rahmetle anıyoruz…

images

Hocamızın yazı dizisinin diğer bölümlerini ve arşivimi size 2 bölümde paylaşacağım. Şimdi sıra 2. bölümde...

Mustafa Enül eserleri ve arşivi Sevgili arkadaşlar bu bölümde ise büyük usta, hocaların hocası Mustafa Enül Hocamızın, hayatı Türkiye çapındaki en büyük birkaç arşivden birisi olan sahip olduğu arşivini yazıyorum.

Davudi bir sesti yıllarca hocamız. Dile kolay 50 yıllık suzidil plaktı Kocaeli’nde. Ve asırlık arşivi ile, eserleri ile nota bilgisi ile sanat ve musiki birikimi ile kimler çıkmadı ki tornasından tezgahından. Mega Starımız Tarkan’dan tutun da, Şevval Sam’a Kayahan’a kadar bir sürü isimi yetiştirdi. 55 yıllık sanat hayatında tam 84 yaşında şimdi ve hala daha faaliyetlerine devam etmekte.

Sizlere ikinci bölümde Mustafa Enül hocamızın faaliyetlerini ve arşivini açıyorum. Kendisinin iznini ve onayını alarak bunu yapmış bulunuyorum. 5 Mayıs 1947 yılında kurulan İzmit Musiki derneğinde 0 bulundu yetişti. Büyük ustalarla pişti. Kandıra Musiki Derneği, Gebze Musiki Derneği, En önemli kuruluşu olarak yıllarca yönetiminde hizmet verdiği ve kendisinin kurduğu Tarkan’ın da orada yetiştiği Karamürsel Musiki cemiyeti, İstanbul’da Üsküdar Musiki Derneği cemiyeti ve Kocaeli Büyükşehir Musiki Derneğini yürütmektedir. Faaliyetlerine ise teklif geldiğinde sahne almaktadır. İlahi grupları ile tasavvuf üzerine son dönemlerde çalışmaları mevcut. Hocamız yönettiği yetiştirdiği korolar ile birlikte çalışmalarını sürdürmektedir. Kocaeli Büyükşehir Türk Sanat Müziği Korosunu yetiştirdiği Erdinç Çelikkol’a devretmiştir. Ondan önce de Koronun şefliğini Kocaeli Devlet Hastanesi eski başhekimi  Doktor Nur içinde yatsın rahmetli Şefik Postalcıoğlu yapıyordu. Sizlere fotoğraflarıyla nota arşivi ve sivil toplum faaliyetleri bazında dernek ve cemiyetlerden karelerle hocamızın faaliyetlerini gururla paylaşıyorum.

Yayınladığımız en önemli fotoğraflardan birisi de 1947’de kurulan içerisinde olduğu İzmit Musiki Derneğinin kuruluşunda çekilmiş o muazzam fotoğraftır tüm yönetim halinde ve o fotoğraftakilerden tek sağ kalan da sevgili Mustafa Hocamız kaldı. Kendisini ziyarete gittiğimizde arşivinde meşgul olurken görüyoruz her zaman oturacak yer bulamıyoruz. Hocamı bile zor görüyoruz arşivin doluluğundan. Yeni nesil gençlere güzel miraslar öğretiyor. Hiçbir maddiyatın satın alamayacağı bu değerler aynı zamanda ülkemizin de milli bir değeridir. Hepinize iyi okumalar diliyorum.

http://www.tekkocaeli.com/yazar/mustafa-goksel/yasayan-bir-efsane-mustafa-enul-(suzidil-mustafa)/19277.html

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.