Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

20Mar/180

Hasan Celal Güzel hayatını kaybetti

20180319092649bakan-mHasan Celal Güzel hayatını kaybetti
Böbrek yetmezliği ve tansiyon düşüklüğü nedeniyle yoğun bakıma kaldırılan eski Bakan Hasan Celal Güzel, yaşamını yitirdi

Eski Devlet, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlarından Hasan Celal Güzel, dün tansiyon düşüklüğü ve böbrek yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırılmıştı. Güzel, Denizli'de tedavi gördüğü özel hastanede durumu ağırlaşınca ambulans helikopterle Ankara'ya sevk edilmişti. Hasan Celal Güzel tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesinde vefat etti.

HASAN CELAL GÜZEL KİMDİR?

Hasan Celal Güzel, 1945 yılında Gaziantep'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya'da tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun oldu. Makro ekonomi alanında "Türkiye'nin İktisadi Büyüme Modelleri" adlı tezini verdi. Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) çeşitli ekonomik ve sosyal sektörlerde uzman yardımcısı, uzman ve sektör sorumlusu olarak çalıştı.

PEK ÇOK GÖREVDE YER ALDI

Başbakanlık Müşavirliği, Başbakanlık Ekonomik ve Sosyal İşler Bakanlığı, İZDK Genel Müdür Yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı Müşavirliği ve Müsteşar Yardımcılığı, DPT Genel Sekreterliği ve Müsteşar Vekilliği ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 24 Ocak 1980 ekonomik istikrar tedbirlerinin alınmasında önemli bir rol oynadı. 1983 yılında 38 yaşında Türkiye'nin en genç Başbakanlık müsteşarı oldu. Ayrıca; çeşitli üniversitelerde, akademilerde ve Kara Harp Okulu'nda ekonomi, maliye, hukuk, ekonomik ve sosyal tarih, ekonomik sistemler-doktrinler ve kamu yönetimi konularında öğretim görevlisi olarak hizmet verdi ve akademik çalışmalar yaptı. 1986 Yılında girdiği ara seçimlerde Anavatan Partisi'nden (ANAP) Gaziantep Milletvekili seçildi ve Turgut Özal Hükümeti'nde, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev aldı. 1987 yılı genel seçimlerinde yeniden milletvekili seçildi. Seçimlerden sonra Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. Ayrıca, 1986-1989 yılları arasında Dışişleri Bakan Vekilliği görevinde bulundu. 1989 yılında yapılan ANAP Olağanüstü Kongresi'nde Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık için adaylığını koydu. Ancak seçilemedi. 23 Kasım 1992'de Yeniden Doğuş Partisi'ni (YDP) kurdu ve Genel Başkan seçildi.

KİTAPLAR YAZIP YAYINLADI

1994 Yılı sonunda "YENİ TÜRKİYE" isimli 2 aylık akademik dergiyi yayınlamaya başladı. Burası 8 yılda bir okul haline geldi. Bu süre içinde 3 bin 500'ün üzerinde makale ve 40 bin sayfalık külliyat ortaya çıkarıldı. Ayrıca Yeni Türkiye Araştırma ve Yayın Merkezi'ni kurarak demokrasi üzerine kitaplar yayınladı. 1998 Yılında Cumhuriyetin 75. Yıldönümü münasebeti ile 5 ciltlik bir 'Cumhuriyet' çalışması, Osmanlı'nın 700. Kuruluş yıldönümü için 12 ciltlik uluslararası 'Osmanlı araştırması ve 2002 yılında 21 ciltlik uluslararası 'Türkler' çalışmasını gerçekleştirdi.

http://www.flaskocaeli.com/haber-12066_Hasan-Celal-Guzel--hayatini-kaybetti

 

İsmail KAHRAMAN’ın facebook paylaşımı

20 Mart, 08:53 ·

Adı ve soyadı ile güzel bir insan Adam gibi adam. Hasan. Celal. Güzel in ardından..

İnsan oğlu kuş misali bir varmış bir yokmuş. Yalan dünya. eser ve hizmetleri ile kubbede hoş sedalar bırakan Merhum. Hasan Celal Güzel ile 1987 yılında Gaziantep'te toplanan Anadolu basını seminerinde tanışmış. Uçağımızın Arıza yapması yüzünden Gaziantep hava limanında 6 saat birlikte ayni mekanı paylaşarak tarih kültü Basın yayın siyaset ve Türkiye'nin geleceği üzerinde sohbet etme imkanımız olmuştu.

28 Şubat darbesine en sert tepki göstermiş darbecilere meydan okuması yüzünden hapis cezasına çarpıtılmış Ankara. Ayaş ceza evine atılmıştı
Kocaeli Aydınlar ocağının o dönem Başkanlığını yapan adı gibi kendi de güzel olan Ahsen Okyar’ın organizasyonu ile Kocaeli'den kendisini ziyarete gidip Ayaş cezaevinde görüşmüştüm.

Merhum Hasan Celal güzel bizlere de el ense çekip her zamanki neşeli hali ile karşıladığı o anı hiç unutmuyorum.

Küçük ve bakımsız Ayaş Hapishanesini kitapları ile adeta kültür merkezine çeviren merhum Güzel’e Gaziantep'teki sohbetimizi hatırlatmıştım.

Siyasete veda eden merhum Güzel kendini tarih ve kültür araştırmalarına vermişti.

Merhum Güzel’in vefat haberini aldığımda 32 yıllık tarihi geçmiş gözlerimin önünden bir belgesel filim gibi geçti.

Merhum Güzel’e Allah’tan cc rahmet niyaz ediyorum. Nur içinde yatsın.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.