Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

19Ara/170

Bu projeden Türkiye’de sadece iki tane var

KOCAELİ’NİN İLK ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ BAŞİSKELE’DE AÇILDI ÜSSTÜN ZEKALI ÖĞRENCİLER GELECEĞE BAŞİSKELE’DEN YÜRÜYECEKBu projeden Türkiye’de sadece iki tane var

Başiskele Belediyesi Başkan Yardımcısı Sema Arat ile Başiskele Belediyesinin vizyon projelerinden Çocuk Üniversitesini konuştuk.

Sema Arat, Başkan Hüseyin Ayaz’ın projeyi duyduğu anda hemen hayata geçirilmesini istediğini anlattı ve bugüne kadar gelinen noktayı şu cümlelerle özetledi:

ASLINDA 350 BİN ÇOCUK VAR “

Başiskele Belediyesi Çocuk Üniversitesi üstün zekalı çocuklara hizmet veren bir kurum. Ve bu Türkiye çapında bir ihtiyaç. Bakın, Türkiye’de 350 bin adet üstün zekalı çocuk varken, ancak 20 bine eğitim verecek merkezler var. Biz de onlardan biriyiz. Normal ve tam gün eğitimi değil, hafta sonu tamamlayıcı eğitim veriyoruz. Aslında bu konuda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı BİLSEM adlı merkezler var. Ama onların kontenjanları çok sınırlı. 2014’te TBMM’de kabul edilen bir yasa ile sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlere de bu konuda yetki verilmiş. Bu yetkinin ardından ilk olarak Üsküdar Belediyesi işe koyulmuş. Başiskele Belediyesi olarak biz ikinciyiz. Türkiye’de Üsküdar ile birlikte bu hizmeti veren iki belediyeden biriyiz.

GEBZE’DEN BİLE GELİYORLAR

Bu projeyi eski Bekirpaşa Belediye Başkanımız Abdullah Köktürk, Hüseyin Ayaz başkanımızla paylaşmış. Hüseyin başkanım da çok beğendi, onay verdi, önümüzü açtı, projeyi hemen hayata geçirmemizi istedi. Biz de çalışmalara başladık. İlk olarak geçen yaz Yaz Okulunu açtık. Özellikle bölgemizin çocuklarını kabul ettik. Sonrasında da asıl eğitim sistemimize geçmek için, ağustos ayında kayıtları almaya başladık. Wisc-R zeka testinden 120 ve üzerinde puan alan çocukları ön kayıt yaptık. Mekan imkanlarımızı da dikkate alarak, 128 puan üzerindeki ilk 215 çocuğumuzu üniversitemize kaydettik. Şu anda Kandıra hariç bütün ilçelerden öğrencimiz var. Gebze’den bile öğrenciler geliyor.

ALMANYA’DAN ARADILAR

Biz, 215 öğrencimizi dört gruba ayırdık. Cumartesi öğleden önce, Cumartesi öğleden sonra, Pazar öğleden önce, Pazar öğleden sonra olmak üzere. Öğrenci sabah 9’da geliyor, 1’e kadar eğitim alıyor. Eğer seçmeli ders almak istiyorsa, günün diğer yarısında da bu dersleri alıyor. Akşamüzeri merkezimizden ayrılıyor. Bir tam gününü burada geçirmiş oluyor. Mesela, Konya’dan bir bayan aradı. “Ne olur? Gerekirse hızlı trenle getiririm çocuğumu” dedi. Almanya’dan bir vatandaş aradı. “İstanbul’a taşınacağız. Gerekirse Başiskele’ye taşınırız, aman bize yardımcı olun” dediler. İnsanlar Çocuk Üniversitesini çok önemsiyor.

AİLELERİNE DE

Üstün yetenekli çocuklar özel eğitim gerektirir. Aynı engelli çocuklar gibi. Velileri de çocuklarına nasıl davranacaklarını bilmiyorlar. Biz burada onlara da eğitim veriyoruz. Çocukların kardeşlerine de nasıl davranılması gerektiğini anlatıyoruz. Bu çocukların kendi zekâsındaki çocuklarla aynı ortamda bulunması gerekir. Biz öncelikle bu sosyal ortamı sağlıyoruz. Ve çocuğu, üstün zekâlı olduğunu bilen işin uzmanı eğitmenlerle muhatap ediyoruz. Haftada birkaç saat olsa bile bu çok önemli.

MEKATRONİK, ESKRİM…

Bu çocukların muhakkak surette bir sanat ve spor dalına yatkınlıkları oluyor. Bu dallar burada rastgele seçilmiyor. Kişisel zekaya, görsel algıya ya da yeteneklere göre uzmanlar tarafından belirleniyor. Eskrim, okçuluk, bilgisayar atölyesi, zihin oyunları, resim, ebru atölyesi seçmeli derslerden. Mesela Mekatronik tamir atölyesi var. Bu atölye, çocukların evlerindeki bozuk alet edavatları tamir etme isteğinden oluşturuldu. Spor akademisi kısmımız var. Burada yerimiz olmadığı için, karşı taraftaki Bahçecik Camiinin altını kullanıyoruz. Eskrim, okçuluk gibi eğitimleri orada ama konulardaki en iyi hocalarla veriyoruz.

TAMAMEN ÜCRETSİZ

Biz 8-12 yaş arasında 4 sene eğitim veriyoruz. Tıpkı üniversite gibi. 12 yaşından sonra ise üniversiteye girene kadar kendilerine koçluk yapacağız. Kadrolu müdür, müdür yardımcısı, psikolog, iki tane de öğrenci işleri toplam 5 personelimiz var. Bunların dışındaki tüm hocalarımız saat başı ücret alıyorlar. Hizmetimiz tamamen ücretsiz. Bir açıdan beyin göçünü engelliyor, üstün zekalı çocukların ve ailelerinin şehir ya da ülke dışına gitmelerine engel oluyoruz.

KONTENJAN ARTACAK

Belediye olarak amacımız tam zamanlı eğitim modeline ön ayak olmak. Hedefimiz ise kontenjanı artırmak. Çünkü bu alanda çok büyük açık var. Bu nedenle de çok fazla başvuru var. Bakın ilk etapta 800 başvuru vardı. Biz elemelerle bunu 400’e indirdik. Hizmet kalitesini düşürmemek adına da ilk 215 öğrenciyi aldık. Hizmet  kapasitesini artırmak için önümüzdeki dönemde yeni bir bina daha ekleyeceğiz. Neden Bahçecik? Çünkü bu merkez o an belediyemizin elindeki en uygun yerdi.

BURADA TOPRİL GEÇMEZ

Bu projenin Başiskele’de hayata geçirilmesinde ve bu kadar güçlü bir şekilde yoluna devam etmesinde, Başiskele Belediye Başkanımız Hüseyin Ayaz’ın yoğun desteği var. Bakın, burası bir belediye kurumu olmasına rağmen burada hiçbir şekilde torpil geçmez. Testi geçenleri ve puanı yetenleri alıyoruz biz buraya. Yoksa zaten maksat hasıl olmaz. Başkanımız da bu konuda arkamızda duruyor, kimseye ayrımcılık yapılmaması noktasındaki hassasiyetimizi destekliyor.

www.enkocaeli.com/2017/12/18/bu-projeden-turkiyede-sadece-iki-tane-var/

yapılmaması noktasındaki hassasiyetimizi destekliyor.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.