Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

10Kas/170

Genel Hatlarıyla Yahudi Tarihi – Rıdvan ÇELİKÖZ

x_1508097979673

11 Ekim 2017 Çarşamba / Rıdvan Çeliköz,  İDEBİR’de “Genel Hatlarıyla Yahudi Tarihi”ni anlattı

Rıdvan Çeliköz girişte; 4000 yıldan fazla bir tarihin bir sunuma sıkıştırmanın zorluklarını anlatarak, Günümüzden tarihe bakmak yerine olayları kendi tarihsel bağlamında anlamanın doğru olacağı vurgulandı. Sunumun Tevrât’ı ve Yahudi kaynaklarına merkeze aldığı belirtildi. İbrani, İsrail, Musevi ve Yahudi kavramları izah edildi. Musevilerin üç büyük atası İbrahim(a), İshak(a), Yakub(a)’ın eşleri ve oğulları üzerinde duruldu. İsrail oğullarının Yakub(a) oğulları olduğu, bunlardan Yusuf(a), Levi, Yahuda nın altı çizildi.

Kenan’dan Mısır’a giriş Yusuf(a) orada yerleşmesi, Yakub(İsrail) oğullarının Mısır’a gelişi. Tevrât’ı Tekvin Kitabından örneklendirildi. Vaad edilen topraklar üzerinde duruldu. Yusuf(a) ölümü ve Levililerin Kohen görevlerine getirilmesi ile on olan İsrail kabilelerinin tekrar Yusuf(a) iki oğlunun İsrail oğullarına dahil edilmesi ile on ikiye çıktığı, daha sonra Musa(a) geçilerek Çıkış bahsi ve İsrailoğullarının tekrar Kenan’a dönmeleri, birleşik krallığı kurmaları, Süleyman(a) yaptırdığı mabed anlatıldı. Döneme ait semboller ve uygulamalara değinildi.

Süleyman(a)’dan sonra krallığın ikiye bölündüğü kuzeyde İsrail krallığı, Güneyde Yahuda krallığının oluştuğu, asur istilasıyla güney İsrail krallığının yıkıldığı, on kabilenin kayıp olduğu, daha sonra Yahuda Krallığının ve mabedin yıkıldığı, Yahuda krallığındaki yahuda’ya mensup anlamında Yahudilerin Babil’e sürgün edildiği, pres kralı Cryus Yahudilerin tekrar İsrail ülkesine geri dönmelerini sağladığı, mabedi yapmaları için finans sağladığı anlatıldı. Mabedin ve Kudüs’ün isimleri üzerinde duruldu.  Yunan ve Roma istilaları, İsa(a) döneminde Yahudi mezhebleri anlatıldı.

İsa(a)’dan sonra başlayan isyan ve Kudüs’ün yıkılışı ve Yahudilerin ikinci sürgünü, sürgün sonrası yayılmaları, hicaz’da Yahudi yerleşimleri, Medine’de üç kabile, Yahudi hazar devleti, Avrupa’da Yahudiler, Sebatay Sevi, Theodor Herzl, 1948 sonrası İsrailin Topraklarını genişletmesi ve tekrar özetle program sonlandırıldı.

x_1508097979673

IMG_0011

IMG_0013

x_1508097999766

IMG_0014

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.