Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

11Nis/170

MİLLİ ŞEHİT KAYMAKAM MEHMET KEMAL BEYİN ŞEHADETİNİN 98. YILI ANMA TÖRENİ

10 Nisan 2017 Pazartesi / Yozgat Boğazlayan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey için tertiplenen tören, Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Başkan yardımcısı Erol Güler ve Kartal Belediye Başkan Danışmanı Yılmaz Özdemir’in Koordinasyonunda düzenlendi.

Törene: başta Kartal Belediye Başkanı Op.Dr. Altınok Öz ve teşkilatı olmak üzere Aydınlar Ocakları, Türk Ocakları, Türkiye Kamusen, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Türk Eğitim Sen, Turan Araştırmaları Derneği, H. Ahmet Yesevi Vakfı, Uludağ Grubu, Atatürkçü Düşünce Derneği, İstanbul Azerbaycan Derneği, Azerbaycan Kültür Evi, Arif Şanlı Musiki Derneği, Milli Düşünce Derneği, Altıntepe Gönüllüleri Platformu, Şehit Anneleri Derneği, Mevlana Eğitim ve Kültür Derneği, İstanbul Üniversitesi Mezunları Derneği, Talat Paşa Komitesi, Kartal Demokrasi Birliği, Ahde Vefa 78 Derneği, Tüm Yerel Sendikalar, 2023 Türkiye Platformu gibi dernekler, Sivil Toplum Örgütleri, yönetici ve temsilcileri katıldılar.

Prof. Dr. İbrahim Öztek;  Kaymakam Kemal Beyin son sözleri. “Adalet buna diyorlarsa, kahrolsun adalet” Bu haykırış tüm İstanbul’da yankılandı. “Kahrolsun Adalet” “Ben cephede düşmana karşı savaşan bir nefer gibi şehadet şerbetini içmeye gidiyorum” diyordu.

Yozgat Boğazlayan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey 10 Nisan 1919 günü Ermeniler, Rumlar, işgal kuvvetleri ve işbirlikçilerin dayatmaları ile Beyazıt Meydanında idam edildi. O ve Bayburt Kaymakamı Urfa Mutasarrıfı Mehmet Nusret Bey ile Diyarbakır Valisi Mehmet Reşit Bey de 1915 Ermeni tehciri olayında görevlerini ihmalde bulundukları gerekçesi ile suçlanmış, Nemrut Kürt Mustafa Paşa başkanlığında düzmece bir mahkemede yargılanmış ve mahkum edilmişlerdi.

Kemal beyin tabutunu genç tıbbiye ve mülkiye öğrencileri omuzlayarak, Türk milletinin büyük şehidi çelengi ve bayraklar eşliğinde bugün tören yaptığımız Kadıköy Kuşdilindeki mezarına koydular.

Esir alınmış bir imparatorluğun kalbinde devlet, ne yazık ki kana susamış Ermeni, Rum, İngiliz ve işbirlikçilerinin gayreti ile hazırlanan kumpastan bir vatan evladını kurtaramıyor ve evladına sahip çıkamıyordu. İşgal kuvvetleri için Kaymakam Kemal, tüm dünyanın gözleri önünde aşağılanan o koca imparatorluktan alınan intikamın sembolü idi. Bu intikam, kendilerini bin yıl insanca, adaletle, hakkaniyetle yöneten efendilerinden, aşağılık komplekslerini tatmin için alınıyordu. Bu canavarlar, yıllarca Anadolu’da Azerbaycan’da okullara samanlıklara ahırlara tıkarak diri diri yaktıkları yüzbinlerce Müslüman Türk ve Kürt’ün kanına doymamışlardı. Üzülerek belirtiyorum ki, bu gün de peşlerine taktıkları hainlerle en müstesna semtlerimizde “1915’ ten günümüze soykırım sürüyor” diyerek ırkçı faşizan emelleri ile pankartlar açarak, bitmeyen kinlerini her fırsatta kusmaktadırlar.

Atatürk’ün teklifi ile 19 Ekim 1922 günü TBMM kararı ile Boğazlayan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey, Bayburt Kaymakamı Mehmet Nusret Bey ve Diyarbakır Valisi Mehmet Reşit Bey Milli Şehit ilan edilmişlerdir.  Kaymakam Kemal Beyi Saygı ve rahmetle anıyoruz.

Vedat Özbaş hocanın şehitlerimiz için okuduğu Kur’an ve dualarla tören sona erdi.

IMG_3309

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.