Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

21Şub/170

“Mukaddime’nin Yazarı” İbn-i Haldun, Özel Bir Programla Anılacak…

unnamed (1)

“Semasında Tek Yıldız: İbn-i Haldun”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, kültür ve eğitimin birbirini besleyeceği ve geliştireceği faaliyet dizisine “Semasında Tek Yıldız: İbn-i Haldun”   başlıklı özel bir etkinlikle devam ediyor.

Bu kapsamda İBB Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü; Bakırköy İlçe  Milli Eğitim MüdürlüğüBakırköy Anadolu Lisesi ve Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) ile birlikte panelden oluşan bir program gerçekleştiriyor.

“Semasında Tek Yıldız: İbn-i Haldun”  adlı program, 23 Şubat 2017, Perşembe günü  Bakırköy ilçesindeki İBB  Cem Karaca Kültür Merkezi'nde yapılacak. Halka açık ve ücretsiz olan etkinlik, 13.00'te Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Emrullah  Aydın'ın açılış konuşmasıyla başlayacak. İLESAM  İstanbul Şube Başkanı sosyolog Cafer Vayni'nin moderatörlüğünde gerçekleşecek panele; Prof. Dr. Kadir CANATAN, Prof.Dr. Mahmut ARSLAN, İlahiyatçı-Sosyolog İrfan MÜFTÜOĞLU ve Tarihçi Mehmet ERDOĞAN çeşitli yönleriyle İbn-i Haldun’u anlatacak.

Cemil Meriç’in “Düşüncesi bir medeniyetin son sözüdür. Çöküş halinde bir dünyada muhatap bulamamıştır. Doğu rönesansı onunla biter. Asya karanlığa gömülür. Meşale Asya’dan Avrupa’ya geçer”. şeklinde betimlediği İbn-i Haldun 1332 yılında Tunus’da doğmuştur. Endülüs’ün ve Kuzey Afrika’nın siyasi hayatına tesir eden Hadramut Kökenli bir Arab ailedendir. Babası fıkıh ilmiyle uğraşan tanınmış bir bilgindir. Bu nedenle İbni Haldun’un tanınmış alimlerden ders almasını sağladı. İlk önce Kur’an-ı ezberledi ve 21 defa 7 kıraat üzerinden hatmetti. Arap dili ve edebiyatı, Fıkıh ve hadis ilmi, edebiyat okudu. Zamanla akli, ilmi ve dini bilimlerde geniş mulamat sahibi oldu. Kuzey Afrika Gırnata, Mısır , Tunus , Şam gibi merkezlerde idari, ilmi ve siyasi birçok vazife aldı.

Haldun’nun yaşadığı dönem Kuzey Afrika’da Berberi kabileleri arasındaki çatışmaların şiddetlendiği bir dönemdir.

Mukaddime ve Dünya Tarihi’nin yazarı, İbn-i Haldun 1406 yılında Kahire de vefat eder.

Müslüman-Arap kültürünün çöküş dönemindeki en büyük tarihçi ve toplum bilimci olarak kabul edilen İbn-i Haldun’a bu payeyi almasında büyük etkisi bulunan mukaddime adlı eseridir.

İbni Haldun mukaddime ve Berberiler Tarihini 1375’de, bugünkü Cezayir’in Tieret şehri yakınlarındaki Beni Saleme Kalesine çekilerek kaleme aldı. Dört yıl burada çalışan Haldun tekrar Tunus’a dönerek Berberilerin tarihine devam etti.

Mukaddime Osmanlı Türkçesine, İngilizce, Fransızca ve Portekizce olmak üzere 4 dile çevrilmiştir. İlk tercümesi Türkçedir; Prizade Sahip Molla tarafından, yarım kalan bu çeviriyi Cevdet Paşa 1860’da  tamamlamıştır. Diğer dillerdeki çevriler daha sonraları yapılmıştır.

Sentezci bir eser olan Mukaddime altı bölümden meydana gelmiştir.

Birinci bölümde tarihin ilim olarak yeni bir tarifi verilir. Coğrafya ve gıda sisteminin insan ve toplum yapısına olan etkilerinden, iklimin insan zümreleri üzerine olan etkilerinden, büyü ve din olaylarından söz edilir.

İkinci bölümde göçebe ve şehir olmak üzere iki hayat tarzı karşılaştırılır.

Üçüncü bölüm siyaset sosyolojisi bölümüdür.

Dördüncü bölüm şehir sosyolojisine, beşinci bölüm ekonomik sosyolojiye altıncı bölüm de bilgi ve eğitim sosyolojisine ayrılmıştır.

15.30’da bitmesi planlanan etkinliği Gökcan BULUT sunacak..

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.