Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

8Ara/160

Haydi Buyrun… / Tuğrul GÖK

SAM_9229   Hep aşığım diyorum ya… ama kime? Hazır olun açıklıyorum.

1. Ahmed ARVASİ “Gönlünüzde yatan en büyük sevgi ne ise Tanrı’nız odur.” Demiş. Gönülde yer eden sevgiliye erişmek hep aşıkların amacıdır. Ve haliyle bu amaca ulaşmak için çalışır ve hatta savaşır.

Şimdi bırakın benim ne için savaştığımı da siz ne için yaşıyor neyi aziz bilip koruyup, saklıyorsunuz? Yani neyin uğrunda malınızdan, mülkünüzden, makamınızdan, canınızdan ayrılsanız da üzülmezsiniz? İşte o sizin sevgilinizdir.

Yürekte saklanan sevgili ne kadar büyük ise insanda o derece büyür. Küçük hesapları ve nefsani maceraları olanların gönül evi küçülür, ufku daralır, amaçlar kısırlaşır, azim düşer, insanlık biter. Bitkiler bile rızkı bulup çoğalmak peşinde ise insan bu kadarla yetinebilir mi? Hatta ileri giderek beyan edeyim; nefsanî saadet için gece ve gündüz dünyalık arayan ve hatta bu arada vatanı, milleti, bayrağı, dini, dili tahrip edilirken tasası olmayana insan denemez.

Benim derdimi, kendine dert edinen ve onun için çalışıp didinen, savaşan çok arkadaşım var. Yani aynı sevgilinin çok aşığı var. Yok yok bundan rahatsız değil, hatta çok mutluyuz. Biz hep beraber aşığız. Sevdamız ve onun için birlikte verdiğimiz savaş sayesinde ferdiyetliklerimiz kaybolur ve tek vücut oluruz. Uğraşımız derdimizde bu aşktan nasipsizlerle buluşa bilmek ve en yüce sevgiliye hepimizin gönlüne büyüyen sevda ile hep birlikte ona layık âşık olabilmektir.

Bu ülkünün nüvesi ise yüz yıllar önce “Yesevi Dergahında” tutuşmuş ve Hoca Ahmet Yesevi’nin

Zâhid olma, âbid olma, âşık ol
Mihnet çekip aşk yolunda sâdık ol
Nefsi tepip dergâhına lâyık ol
Aşksızların hem canı yok, imanı yok.

Dizeleri ile davet başlamış. Davete icap edip göçenler ve geleceklerle beraber bu aşk halkası büyüyüp bizden dahi büyük olacaktır. Sizde buyurmaz mısınız?

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.