Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

24Tem/160

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kabrinde

IMG_6583

17 Temmuz 2016 Pazar / Değerli hocamız Prof.Dr. Nevzat Yalçıntaş’ı ebediyete yolcu ettikten sonra önce rahmetli Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarını ve 17 Nisan 1993 tarihinde 5 ülkeyi kapsayan 12 günlük Türkistan gezisinden sonra vefat eden merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Topkapı Vatan Caddesi üzerindek, anıt mezarlarını ziyaret ederek, dualarımızı okuduk.

Rabbim bütün kaybettiklerimize rahmeti ile muamele eylesin.

Turgut Özal Anıt Mezarı

Tasarımda geleneksel Türk mimarisi motiflerinin çağdaş yorumu hedeflendi.

32 metre yükseklikteki ayaklar göğe yükselişi ifade ediyor. 8 ayağın tüm görkemiyle yükselişi Türk toplumunun çok sesliliğini temsil ediyor. Tepedeki örtü birlikteliğin, aynı çatı altında toplanmanın, 8 ayağa asılı kurşun küre ise yerkürenin sembolü.

Konik çatı ile örtülü silindirik yapılar Türk Mimarisi'nin vazgeçilmez elemanları. Bu mimaride gelip geçici çadırların tuğla ile birer kalıcı abide haline dönüşmesi gözleniyor. Anıt projedeki 8 ayak çadır mimarisindeki tekerlekler üzerine daire formunda sıralanan ağaç direklerinin birer çağdaş yorumu. Merkezi plan en bilinen geleneksel Türk Mimarisi formu. Dayama kemerleri ve payandalarla taşınan kubbe ise merkezi formun vazgeçilmez örtü biçimi. Birbirini kesen sekizgenlerle oluşan kompozisyon da yine oyma, kabartma ve figürlü süslemelerde çok yaygın bir motif. Bu motif projeye yer döşemesinin geometrisi olarak yansıyor.

Kısacası projede Anadolu Türk Mimari'sine referans veren ögelerin bambaşka bir kompozisyon içinde kullanılarak geleneksel formu yansıtan ancak çelik, granit gibi çağdaş teknolojinin elemanları ve teknikleriyle oluşturulan bir mimari ifade söz konusu. İşte bu gelenekselliğin ve çağdaşlığın birlikteliği merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı temsil ediyor.

IMG_6581IMG_6586

IMG_6585IMG_6587

IMG_6592   Ahsen Okyar, Prof.Dr. Mesut Gür, Gülizar Gür, Hasan Uzunhasanoğlu

IMG_6595     Gülizar Gür, Prof.Dr. Mesut Gür, Ahsen Okyar, Hasan Uzunhasanoğlu, Hakan Hacıibrahimoğlu merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kabri başında

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.