Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

9Tem/160

EVLİ ÇİFTLER ZAMANLA BİRBİRLERİNE BENZER Mİ? – Dr. Zülfikar ÖZKAN

zülfikar özkan y doç

EVLİ ÇİFTLER ZAMANLA BİRBİRLERİNE BENZER Mİ? – Dr. Zülfikar ÖZKAN

Araştırmalara göre, uzun süre evli çiftler birbirlerine benzemeye başlarlar. Evlilik süresi uzadıkça benzeme daha da artar. Bunun sebebi, aynı giyim veya saç stillerinin benimsenmesi değildir.
Bu insanlar birbirlerinin yüz ifadelerini o kadar uzun süre boyunca taklit etmişlerdir ki, yüzlerindeki kırışıklıklar zamanla aynı biçimi almaya başlamıştır.

Bu benzemenin sebebi nedir?
Bunun sebebi ayna nöronlardır. Ayna nöronlar, bir insanın veya hayvanın herhangi bir hareketi kendisi yaptığında ve aynı hareketi yapan birini gözlemlediği durumların her ikisinde de ateşlenen ve beyin ön kısmında bulunan beyin hücreleridir.

İki insanın birbirleriyle karşılaştıklarında sağlıklı bir iletişime geçebilmeleri için ikisinin de ayna nöronlarını harekete geçirmesi gerekir.
Bu nöronlar, gözlemci sanki karşısındakinin hareketini kendisi yapıyormuş gibi aktifleşirler. Tıpkı bir ayna gibi davranırlar, isim buradan gelmiştir.
Ayna nöronların harekete geçebilmesi için, kişinin karışsındaki kimseye güvenmesi, onunla duygusal bir bağ kurması gerekiyor. Ayan nöronlar devreye girmezse duygusal alış veriş de olmamış demektir.
Örnek verelim: Kişi gülümseyen veya somurtan birinin fotografına baktığında, kendi yüz kasları da kıpırdamaya başlar. Bu durumda beyinde kısa süreli elektriksel faaliyetler görülür.

Gülümseyen veya somurtan bir kimseye bakanlar, görmekte oldukları yüz ifadelerini taklit emek için, otomatik olarak kendi yüz kaslarından faydalanırlar. Kas hareketleri seçilemeyecek kadar küçük olsa daz, fotograftaki gülümseme, karşısındaki kişinin gülümsemesiyle yansıtılır. Kasıtlı olarak yapmasalar da insanlar birbirlerini taklit ederler. İşte eşlerin birbirlerine benzemesinin sebebi budur. Zamanla yüzlerindeki çizgiler aynı şekli alır.

Bir insanı ne hissettiğini anlamamız için yapacağımız iş, karşımızdakinin yüz ifadesini yansıtmaktır. Yüz ifadelerini bilerek yapmadığımız zaman beyin bunu otomatik olarak yapar. Yüz ifadesini otomatik olarak taklit etmemiz, karşımızdakinin ne hissettiğini hızlı bir şekilde anlamamızı sağlar.

Evli çiftlerin birbirine benzemesi, aralarında duygusal alış verişin olduğunu, birbirlerine güvendiklerini, aralarında sevgi ve saygı olduğunu, ayna nöronların devreye girdiğini, sağlıklı iletişim oluştuğunu, kısacası evliliklerinin iyi gittiğini gösterir.

David Eagleman, Beyin- Senin hikayen, s. 170.

</DIV></DIV></DIV>

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.