Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

27Nis/160

Kosova’da panelde konuşan Ali Şen: Arnavutları Kosova’ya Osmanlı getirdi -25

IMG_0768  19 Nisan 2016 Salı / Kosova’da panelde konuşan Ali Şen: Arnavutları Kosova’ya Osmanlı getirdi

23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı dolayısıyla, Kosova Demokratik Türk Partisi – KDTP tarafından bir hafta sürecek olan kutlamalar çerçevesinde Balkanlar’dan Göç ve Kosova Türkleri paneli düzenlendi.

Türkiye’den akademisyen ve bilim adamlarının hazır bulunduğu panelde göç ve göçün etkileri, göç akımları, göçün Türkiye’ye yansıması ve göç izlenimleri gibi konular masaya yatırıldı. Tertipleme Kurulu Başkanı Mahir Yağcılar burada yaptığı açılış konuşmasında, Kosova Türkleri ve Göç’ün Balkanlardaki etkisine vurgu yaparken, bu tür konferans ve panellerin düzenlenmesinin öneminin altını çizdi.

Prizren asıllı işadamı ve Fenerbahçe’nin efsane başkanlarından Ali Şen de panelde yaptığı konuşmasında, bir genç olarak Kosova’dan Türkiye’ye göç etme sürecini ve bu süreçte ailecek yaşadıkları anılarını paylaştı. 60 yıl önce Prizren’den göç ettiklerini söyleyen Şen: “Göçmen kim, muhacir kim, mülteci kim biz Türkler Prizren’deki Türkler kimiz? Bizim soyumuz sopumuz nerden? Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu 1299 yılından sonra Osmanlı’nın oğlu Orhan Bey yani ikinci padişah 1361 yılında Rumeli seferine çıkar. O zaman Ankara yok, İstanbul yok, Karadeniz yok, Konya yok, Osmanlı Rumeli de var. 1389 yılında oğlu Birinci Murat Kosova seferini ve Kosova savaşını yaptığında Kosova’da Arnavut yok. Arnavutlar Arnavutluk’ta. Osmanlı bu Kosova’ya o zaman Arnavutların gelişini organize ediyor ve 700 yıllık büyük İmparatorluk devam ediyor taki 1912 yılına kadar. 21 Haziran Cumartesi günü 1455 yılında Osmanlı Prizren’e giriyor, 1912 yılında da malum yapılan anlaşmalar Osmanlı İmparatorluğu zayıflamakta ve ordu buradan çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Panelde Türkiye’nin değişik üniversitelerinden gelen akademisyenlerde, Balkan göçüyle ilgili birer konuşma yaptılar. Panelde ayrıca İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Neriman Hacısalihoğlu, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Yüksel Hoş, 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mucize Ünlü, Prizrenliler Derneği temsilcisi Nezih Liman, Akademisyen Prof. Dr. Nimetullah Hafız, Hukukçu Ertan Simitçi göçle ilgili birer tebliğ sundular.

BALKANLAR’DA GÖÇ ve KOSOVA TÜRKLERİ

Theranda Hotel - Prizren

Moderatör; Güner Ureya

1 – Göç’ün Yansıması; Bir Kofer Bir Sandık

Nezih Liman – Prizremliler Derneği Başkanı

2 – Kosova’nın Göç Politikası

Ertan Simitc – Hukukçu

3 – Kosova’nın Göç Akımları

Prof.Dr. Nimetullah Hafız

4 – Bir Gencin Göç Hikayesi ve Başarısı

Ali Şen – İşadamı

IMG_0745Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Tahir Yağcılar Bayram çalışmalarını aktarırken

IMG_0764Nezih Liman – Prizremliler Derneği Başkanı, Ali Şen – İşadamı, Moderatör; Güner Ureya, Prof.Dr. Nimetullah Hafız, Ertan Simitc – Hukukçu

 IMG_0744Av. Zeki Hacıibrahimoğlu, Ahsen Okyar ve toplantıya katılanlar

IMG_0754Toplantıya katılanlar

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.