Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

21Şub/160

Şehir, mimari, sosyal hayat – Dr. Aziz ALEMDAR

201311115013-bŞehir, mimari, sosyal hayat – Dr. Aziz ALEMDAR

Mescid‐i nebevi de temelleri atılan, İslam tasavvuru, şehir devleti ve toplum yapılanması, zaman ve sayının artması ile büyüyerek, sıfırdan Bağdat’ı kurarak günümüze kadar geldi. Bu medeniyet birikimimizin artık gökdelenlere evrildiğini görüyoruz.

Dallas dizisini seyrederken her 5 dakikada bir kentin havadan hızlı turunu müşahede ettiğimizden midir? Öyle derin bir hayranlık ve istek ile hatta kıskançlıkla baktığımızdan mıdır? Bilmem….

3 bin yılı aşan tarihi ile 3 büyük medeniyete baş﴾kent﴿ lik yapan İstanbul’da gökdelenler, hem de akıllılarından, yükseldiğinde toplumca sevinmiştik…

Evet başarmıştık. Bizde muasır medeniyet seviyesine çıkıyorduk işte. Konvertibiliteyi, alternatifi biliyorduk ya…. gerisi çocuk oyuncağı.

Hatta K‐D‐V yi de hesaplıyorduk kafadan, makine yardımı almadan.

Ülkemizin mezralarında bile ”alouuu” diyebiliyorduk.

Eski Zenıt marka dikiş makineleri büyüklüğünde araç telefonları ile kafelerde, restoranlar da hava da atıyorduk.

Evet 80 sonrası Türkiye artık değişiyordu, gelişiyordu, asrileşiyordu velhasıl.

Bizim neyimiz eksikti Alamandan, Fransız gavurundan…

Hem biz Müslümanlar en iyisine layığız, zenginimiz de, zenginliğini göstermeli idi dinimizce de.. Yani babası Başbakan diye lüküs arabaya da binmeyecek mi çocuk…

Bacası tütmeyen evden, ayakkabısı yırtık olan çocuğun halinden sorumlu idi yönetenlerimiz,

Biz de oy verenler, oh be rahat ettik be, artık dinimizi savunan bir yönetenimiz vardı. Tonton mu tonton, sevimli mi sevimli… kalemi de iyi kullanırdı hani, yeri geldiğinde icabında,

Haydi oylar ANAP a…

Cennet mekan Abdülhamit Han, fenni ve terakkiyi iyi takip etmiş, o büyük coğrafyanın nerede ise tamamında bu günlere gelebilmiş, okulları açmış, önemli hatlarda demiryolu döşemişti. Zamanının en ileri teknolojisi olan telgrafı Adriyatik’ten, Hindistan’a kadar yaymış, milletine﴾ Müslim‐gayr‐ı Müslim, Sünn‐i Şii, Arap‐Kürt‐Türk ayrımı yapmadan ama‐ belki de bu ayrım aklına gelmemiştir﴿ ulaştırmış, çağı yakalama derdinde olmuştur.

Oldu da ne oldu…? ﴾bilenler, bilmeyenlere anlatsın﴿

Asgari ücret düzeyinde geliri olan bir hanemizde bugün sizce en az kaç telefon vardır?

Doğru cevaba yaklaşmak için adeti en az hane halkı sayısı ile çarpmalısınız. Bu asgarinin üzerine çıkın çıkabildiğiniz kadar. Bunu niçin söylüyorum… İletişimimiz rakamsal örneklemlerle, gayri safi milli hasılası bizden daha yüksek olan nice ülkeyi geçmiş olmak, bizi ne kadar daha ayakta tutabilir?

Telgrafın tellerinin uzunluğu koskoca Osmanlı’yı ne kadar ayakta tutabildi?

Ülkemizde ortalama kişi başına okunan kitap sayısı 8 kişiye 1﴾BİR﴿ iken Japonya da 1﴾BİR﴿ kişiye 8….

Eeee ne olacak, o kadar okuyorlar da ne oluyor? Yaz olunca hepsi ülkemize üşüşüyor… Bizim tarihimiz var, kadim medeniyetimiz var, yaaaaa, biliyor musun?

Japonya Ocak 2016 da ﴾sadece 1﴾BİR﴿ ayda﴿ 8.5 milyar dolar ihracat fazlası vermiş, genel faiz oranları –﴾EKSİ﴿ ye düşmüş…..Yaaaaaa ne haber?

Hadi bir de ülkemizi aynı kriterlerle siz kıyaslayın.

Bu arada, yeni başlayan sörvayvır﴾ne demekse﴿ prime –time de rayting rekoru kırmış. Yattara ve Yılmaz Morgül ün bu oranlardaki etkisi, ilgililerince ve tüm hane halkın tarafından hararetli bir şekilde tartışılıyormuş….

Bu tarafların; ülkemizin Güneyinin yüz yıl sonra tekrar, başkaları tarafından dizayn edildiğini, orada oluk gibi kan aktığını﴾ Müslüman kanı olduğunu belirtmek abes mi olur acaba?﴿ tartıştığını, düşündüğünü, üzüldüğünü duyan ve gören olmamış.

Ülkelerindeki vahşi savaştan kaçıp, yüzlerce yıl beraberce yaşadıkları komşularına sığınan bu mazlumlar için, harcanan paraları hesap edenler var ama bu hane halkında.

Bereket kavramı unutulmuş…., kime ne…?

Hani Allah dini islama inanıyorduk, hani Müslümanlar kardeşti, hani komşusu açken tok yatan bizden değildi..

4 yılda bu mazlumlar için harcadığımız toplam rakamın 10 milyar dolar civarında olduğu söyleniyor…..

Peki son birkaç aydır dünya petrol piyasasındaki düşüşün ülkemizin bütçe açığını kapatmasındaki katkısı ne oldu sizce..? yine bilenler 40 milyar dolar diyor.

Yarabbi ne büyüksün. Ben sadece, ekonomik parametreleri değiştirenlerin yalnızca ülkeyi yönetenler olmadığını biliyorum.

Bu konuda diğer merak ettiklerimi Yiğit Bulut’tan öğreniyorum.

Size de tavsiye edebilirim.

www.bizimyaka.com 16 Şubat 2016 tarihli yazısı

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.