Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

12Ara/150

ÖDÜLLENDİRİLEN DAVRANIŞ TEKRARLANIR – Yrd.Doç.Dr. Zülfikar ÖZKAN

zülfikar özkan y doçÖDÜLLENDİRİLEN DAVRANIŞ TEKRARLANIR – Yrd.Doç.Dr. Zülfikar ÖZKAN

Acaba hangi davranışların tekrarlanmasını isteriz? Bunun ölçüsü nedir? Hangi davranışlar iyidir?
Leo Tolstoy’un şu sözü, davranışları ayarlama bakımından çok önemlidir:

“Yalnızca bir tek özellik davranışların iyi veya kötü olarak sınıflandırılmasını sağlar. Eğer dünyada ki sevgiyi artırıyorsa, iyidir. Eğer insanları birbirinden ayırıyor ve aralarında düşmanlık oluşmasına sebep oluyorsa, kötüdür.”

Bu ölçüye göre gerek kendimizin ve gerekse başkalarının iyi davranışlarını tespit ettikten sonra, o davranışların tekrarlanması için onları ödüllendirmeliyiz. Çünkü ancak ödüllendirilen davranış tekrarlanır (Zülfikar Özkan, Duygusal İletişim).
Peki ödüllendirme işi nasıl yapılmalı?
Kolay, kim iyi işler yaparsa onu övmeliyiz. Yapılan iyi işleri fark etmeli ve anında övmeliyiz. İnsan yüreğini harekete geçiren en önemli faktör, samimi övgüdür. İnsanlar bize yardım elini uzatmadan biz onların yüreğine dokunmalıyız. Yüreğe dokumanın yolu da güven oluşturmadan geçer( Robin Sharma, Aile Blgeliği).

Güçlü insan, başkalarını azarlayan değil, onları yerine göre öven kimsedir.
Övgü, insanları zayıflıklara odaklanmaktan kurtarır ve güçlülerini geliştirmeye yöneltir.

Övgüyü alışkanlık haline getirenler, zihinlerinin efendisi olmuş kişilerdir. Onlar zihinlerinin efendisi olarak hayatlarının efendisi olmuşlardır. Zihninin efendisi olan, düşündüğü her şeyi kontrol edebilir.

Zihinden pozitif düşünceler geçirmek negatif düşünceler geçirmek kadar kolaydır. Disiplinli düşünme sanatını öğrenememiş kimseler,endişeye kapılıp zihinlerinden negatif düşünceler geçiriyor.

Düşüncelerimizi kontrol ettiğimizde, zihnimizi de kontrol etmiş oluruz. Zihnimizi kontrol ettiğimiz oranda hayatımızı kontrol edebiliriz. Hayatımızı kontrol etme gücüne ulaştığımızda, hayatımızın efendisi oluruz.

Yapacağımız iş: İyi düşünceleri aklımızdan geçirmik, iyi düşüncelere yoğunlaşmak, kötü düşüncelere aklımızda yer açmamak…

Bu alışkanlığı kazanmamız için davranışlarımızın birbirini izleyen 21 gün boyunca yapılması gerekir. Bir alışkanlığı kazanma 21 günde gerçekleşir. Bu 21 gün beyinde yeni bir nöron bağlantısının kurulması için geçen süredir.

Özetle, hangi davranışın tekrarlanmasını istiyorsak onu övmeliyiz. Bu övgü alışkanlığını kazanmalıyızki dünya güzelleşsin…

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.